• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Renașterea topinamburului sau cum poți să câștigi 40.000 de euro la hectar din cultivarea napilor

    Gabriela Gimbășanu -

    Cine s-ar fi gândit că, la zeci de ani distanță, napii românești sau topinamburul – cum i se spune acum mai nou, va face senzație în rândul micilor fermieri mereu în căutare de noi nișe de piață. Un soi vechi de legume căutat de unii care doar au auzit de beneficiile sale, dar și cei care vor să îi simtă din nou gustul, napul românesc revine în forță ca și cultură profitabilă pe suprafețe mici. Ne-o dovedește unul dintre cei mai mari cultivatoride napi din țară, un tânăr pentru care această plantă a devenit o veritabilă sursă de profit.

    Absolvent al Facultății de Horticultură din București, Florian Filip are acum 29 de ani și a pariat pe readucerea pe piața românească a napului, denumit popular nap-porcesc. În judeţul Buzău, la Lunca, în curtea bunicii sale, acum 10 ani a luat naștere prima cultură serioasă de topinambur.

    Florian Filip“Încă de când mă știu, am fost pasionat de plante mai puțin cunoscute, dar care au un potential ridicat: bamele, napii turcești, năutul, bobul, sorgul pentru boabe și pentru sirop, lupinul dulce. Mă declar un culegător de seminte vechi autentice romanesti. De agricultură propriu-zis am început să mă ocup acum mai bine de 10 ani, pe un teren primit moștenire de la bunica mea, pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Astăzi cultiv napi pe o suprafață de 4.000 metri pătrați”, ne-a vorbit horticultorul despre primii săi pași în agricultură.

    Ideea de a cultiva topinambur i-a încolțit în minte atunci când a găsit în spatele curții buncii câțiva napi. “Am luat tuberculii din grădina bunicii mele, i-am multiplicat și am extins cultura. După primul an am observat că se obțin recolte bunicele, fără a depune eforturi speciale. Am ales napii pentru că am observat că există o cerere constantă pe piață și se cultivă relativ ușor. Se pare că, în ultima perioadă de timp cererea pentru topinambur este în creștere”, a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul.

    Citiți și:

    Primul soi românesc de topinambur: producție de peste 100 de tone la hectar. Tulpina plantei – perdea de protecție și apoi biomasă

    Se înmulțesc prin tuberculi

    O cultură de napi se poate înființa fie prin plantarea tuberculilor în pământ, fie prin plantarea răsadurilor. „Topinamburul se înmulțește în mod obișnuit prin tuberculi, dar dacă plantarea nu se face în perioada optimă, la început de primăvară, se pot utiliza și răsadurile. Tuberculii se plantează fie în toamnă, fie primăvara. Înainte de înființarea unei plantații se efectuează 2-3 prășile, pentru afânarea terenului și pregătirea lui. Plantarea se face la o distanță de 30- 50 cm între plante și 70 cm între rândurile de napi. Poate cel mai important aspect care trebuie avut în vedere atunci când te hotărăști să îți înființezi o cultură de topinambur este irigarea. Este o plantă care necesită multă umezeală pentru a oferii producții la adevăratul ei potențial”, ne-a explicat Filip despre tehnologia de plantare a napului. Horticultorul a subliniat faptul că deși este o plantă rezistentă la secetă, este important să irigi cultură pentru a obține tuberculi sănătoși și armonios dezvoltați.

    Fără erbicidare si tratamente speciale de stropire

    Topinamburul este o cultură care, odată înființată, rezistă 3-4 ani, iar costurile cu întreținerea sunt foarte mici. “Nu prezintă boli sau dăunători care să producă daune semnificative. Nu se aplică nici erbicidarea, pentru că planta are o creștere rapidă, umbrind pământul din jur, astfel că orice buruiană care apare în cultură va fi sufocată. De asemenea, în primul an de la înființarea culturii aceasta absoarbe cantități importante de elemente nutritive din sol, de aceea este indicat ca în anii următori să se adauge îngrășăminte organice sau chimice. După 3-4 ani se înlocuiește cu o cultură de leguminoase pentru a ajuta la îmbogățirea solului cu elemente nutritive”, ne-a vorbit Florian despre caracteristicile plantei de topinambur.

    De precizat este faptul că printre puținii dăunători ai napului se numară șoarecele de câmp și cârtițele, iar bolile ce atacă tuberculii și care determină putrezirea acestora sunt: Sclerotinia și Botrytis.

    Tulpinile napilor se taie la aproximativ 30 cm deasupra solului, cele lemnoase pot fi valorificate prin paletare, iar cele verzi pot fi folosite în hrana animalelor.

    Cost de înființare: 4.000 lei/hectar

    Napul se poate planta și recolta în același fel ca și cartoful. “La un hectar de topinambur ai nevoie de 1.000 de kilograme de tuberculi sau 3.000 de plante/răsaduri, care costă undeva la 4.000 lei. Plantare se face în același sistem ca și cartoful. Pentru suprafețe mai mari de un hectar se poate folosi chiar mașina de plantat cartofi. Topinamburul preferă soluri de luncă, profunde, fertile și nisipoase. În ceea ce privește strângerea recoltei, aceasta se face tot cu mașina de recoltat dacă ai suprafețe însemnate. Eu recoltez semi-mecanizat: cu ajutorul motocultorului disloc cultura din sol și cineva vine în urma utilajului și strânge tuberculii în saci de rafie” , ne-a spus tânărul despre modalitatea în care acesta plantează și recoltează tuberculii de napi.

    cultura de topinambur

    La un hectar cultivat cu topinambur se obține o recoltă de aproximativ 45 de tone. Pentru consum, prețul unui kilogram de napi este de 4 lei, ceea ce înseamnă că profitul obținut în primul an de cultură se ridică la circa 39.000 de euro (scăzând investiția în tuberculi și scoțând din calcul achiziția de unelte și utilaje), după care, următorii 3 ani vor aduce câștiguri de 40.000 de euro. În ceea ce privește materialul săditor, în funcție de cantiatea solicitată, prețul este negociabil.

    Soiuri de napi

    Există mai multe soiuri de topinambur, clasificate după formă și culoare: alb și alungit (Nantes și Croissy), galben („boule d’or”), negru (bulbii pot fi rotunzi sau alungiti) și roșu-rozaliu. Cel mai răspândit la noi în țară este „napul porcesc” (mai cunoscut sub denumirea de topinambur) care se înrudește cu floarea-soarelui, formând tulpini înalte de 2-3 metri.

    Napul – recomandat persoanelor cu diabet

    “Vând napii pentru consum și răsaduri pentru plantat pe internet, prin anunțuri. Cei care cumpără și consumă în stare proaspătă topinamburii sunt persoanele bolnave de diabet sau cele care vor să slăbească și știu că tuberculii au un conținut mare de inulină. De asemenea, în ultima perioadă de timp am avut o cerere în creștere la răsaduri, semn că sunt din ce în ce mai mulți agricultori care fie doresc să își facă propria cultură, fie vor să aibă în grădină pentru consum personal. Am fost contactat de fermieri din Arad și Piatra Neamț, care au suprafețe mult mai mari decât ce cultiv eu, cred că în următoarea perioadă de timp vor fi din ce în ce mai mulți cei care vor dori să planteze napi”, a precizat horticultorul despre modalitatea în care acesta reusește să îți valorifice producția obținută.

    În ceea ce privește planurile de viitor, horticultorul ne-a mărturisit că are planuri de extindere: “Vreau să mă extind, dar totul treptat, deoarece această nișă de cultivare a napilor este destul de nou apărută și nedezvoltată, chiar dacă oamenii stiu despre această plantă și de beneficiile pentru sănătate ale consumului, încă nu sunt suficient de deschiși”.

    Pont pentru un gust mai dulceag

    Este bine să păstrezi napii în sol, și să îi recoltezi primăvara, pentru că napii nu îngheață pe perioada de iarnă. Napii scoși din sol în primăvară sunt mai dulci, deoarece inulina pe care o conțin se transformă în fructoză, care le oferă un gust dulceag.

    tuberculi de topinamburCum se păstrează topinamburul

    Tuberculii conțin inulină, un polimer al fructozei cu rol benefic în alimentația diabeticilor, a persoanelor care au probleme cu greutatea prin diminuarea apetitului, a persoanelor care au urmat tratamente cu antibiotice contribuind la refacerea florei intestinale. Inulina ajută și la fixarea calciului în oase.
    Proteinele care se regăsesc în tuberculi conțin 8 aminoacizi esențiali: arginină, valină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, triptofan, fenilaninnă.
    Frunzele conțin 4% triptofan, leucină și betacaroten în proporție de 45mg/100grame.
    Tuberculii de napi pot fi consumați atât în stare proaspătă, în salate, cât mai ales în stare conservată, asemănător cu castraveții murați.
    În stare proaspătă napii pot fi păstrați la rece, în ambalaje de plastic, pentru a păstra o atmosferă umedă care să permită hidratarea tuberculilor. O cantitate mică se poate păstra și la frigider pentru o perioadă scurtă de timp.

    flori de topinambur

    Flori de topinambur

    anunt topinambur pret



     


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!