• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânărul fermier Raul Mărunțoiu a reușit să salveze de la incendiu 3.000 de hectare de cereale

    Oana Timar -

    Tânărul fermier constănțean Raul Mărunțoiu a fost la un pas să își piardă recolta de cereale păioase. Cu spirit de observație și cu prezentă de spirit, dar mai ales cu o pregătire a echipei din fermă pentru astfel de situații, agricultorul din Năvodari a evitat dezastrul.

    Joi, 20 iunie, a fost o zi cu temperaturi care, la nivelul solului, în câmp au depășit pragul de 45 de grade Celsius. Cu utilajele aflate la recoltat, fermierul Raul Mărunțoiu a fost tot timpul în alertă, ceea ce l-a ajutat să acționeze prompt atunci când flărările au izbucnit pe terenurile sale.

    Primul foc a izbucnit pe terenurile unei ferme din zonă

    Primul incident de la recoltat a fost o pană la una dintre cele patru combine ieșite la seceriș. Dacă aici rezolvare a fost facilă cu ajutorul unui furnizor de anvelope, au urmat, la prânz, alte incidente.

    ”Ora 12:34 : din altă combină vad un fuior de fum în depărtare! „Acolo e foc!” mă gandesc și încep să sun fermierii cu teren spre zona respectivă! Într-adevar, rulment gripat la o combină, scantei aruncate în miriște, foc de vegetație! Canci plug, canci cisternă cu apă! Trimit numaidecât tractorul cu plug de la arie spre zona înflăcărată (nu, nu treierăm niciodată fără să avem la capul solei un tractpr cu plug și alt tractor cu cisternă cu apă) să încerce să ajute la izolarea incendiului! Telefonul sună în draci! Se anunță foc mare, ard deja zeci de hectare, se cere orice tractor echipat cu plug disponibil pe zonă! Încrezator în mecanicul agricol trimis spre zonă și în experiența lui cu astfel de situații, continuăm recoltatul, că nu e timp de pierdut”, a relatat fermierul pe Facebook firul întâmplărilor din cursul zilei de ieri.

    Focul a pornit de la o mașină ce a luat foc pe șosea

    Al doilea foc, pe terenurile familiei Mărunțoiu

    La ora 13:16, și pe terenurile lucrate de familia Mărunțoiu s-au aprins culturile. Din nou cu spirit de observație, tânărul fermier a sunat imediat mecanizatorul trimis la primul incendiu pe a-l direcționa către propriile culturi.

    ”Fug cu mașina pe câmp cu 100 km/ ora spre zona cu fum! Nu mai contează pivoți, bascule, telescoape, nimic! Dacă ia foc cultură, e game over! Ajung în zonă, întradevăr, o mașină a luat foc pe șosea! De acolo scânteile au sărit în grâul meu, și apoi mai departe pe marginea fostului canal de irigații și au plecat mai departe! Nu pun mâna pe telefon ,   sună mecanizatorii ce arau: am auzit  e foc mare, venim acolo!”, spune mai departe fermierul.

    3.000 de hectare de cereale au fost în pericol să ardă

    Alături de acesta, și forțele de ordine au intervenit rapid: două echipaje de poliție au oprit circulația în zonă și erau cât pe ce să îl oprească și pe Raul Mărunțoiu să ajungă la locul unde ardeau culturile sale. Ajuns la parcelă, așteptau pompierii.

    Între timp ajung din fermă noastră trei tractoare mari cu pluguri și se apucă de izolat focul: se trag brazde în solă, se ară drumurile, se brăzdează pe marginea canalului! Pare  am oprit înaintarea incendiului! Doar că, supriză: foarte alimentat de vântul puternic, focul cuprinde vegetația uscată din canalul de irigații părăginit și urcă apoi pe partea opusăcuprinzând culturile de orz și grâu încă netreierate de acolo. Și începe  se extindă îngrijorător! Iau telefonul, sun plugarii și îi trimit cât pot ei de repede  treacă canalul la primul pod și  se apuce de brăzdat din nou, pe partea cealaltă a canalului, în încercarea disperată de a opri de la incendiere totală aproximativ 3.000 de hectare de cereale! Și plugarii exact asta fac, în nici 10 minute ocolesc 10 km, trec canalul, ajung la incendiu și încep izolarea lui! Între timp ajung echipajele de pompieri! Preiau un echipaj, îi ghidez spre locul incendiului și ofițerii întind furtunul pentru stropirea cu apă! Surpriză: furtunul e spart.  Trag două înjurăturidupă care îmi sun din nou oamenii: ați reușit  izolațiSe mai întinde focul? Trageți mai multe brazde  fim siguri! Coșmar! În final plugarii reușesc cu brio  izoleze focul, îi opresc înaintarea, pompierii rezolvă problema furtunului și încep  arunce sute de litri de apă peste miriștea arzând! Incendiul este stopat!”, continuă Raul Mărunțoiu.

    Furtunul pompierilor era spart

    Apelul tânărului fermier către colegii care se află la recoltat

    Bilanțul incendiului: două hectare și o experiență ce nu poate fi descrisă, dar care a fost trăită la cote maxime de către fermier și echipa sa.

    La finalul relatării, Raul Mărunțoiu a transmis și o concluzie, ca o morală a zilei groaznice pe care a avut-o:

    ”1) Vă rog, dragi fermieri, niciodată nu mai începeți campania de treierat fără să asigurați, în permanență, la capul locului un tractor cu plug și altul cu cisternă cu apă!
    2) Vă rog, echipați combinele cu extinctoare de incendiu!
    3) Dragi politicieni: asigurați bugete și materiale de calitate și complet funcționale echipajelor ISU! Sunt singurii care pot ajută în caz de pericol de orice fel! Oamenii aceștia își riscă zilnic viețile și dacă nu au ce le trebuie, iese dezastru! Din păcate, de cele mai multe ori sunt prost echipați, aproape mereu finanțați deficitar și mereu prost plătiți!

    Vă doresc tuturor o campanie de recoltat liniștită, cu recolte bogate, fără incidente și nu uitați: pază bună trece primejdia rea!”, a transmis Raul Mărunțoiu colegilor fermieri și factorilor decizionali.


    Te-ar mai putea interesa

    Proprietar abator: E criză de animale, fermierii nu mai țin vaci. Oferim 15 lei/kg, mergem în toate județele Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Prețuri la eliberarea extraselor de carte funciară pentru proprietarii de terenuri

    Ultimele știri

    Clubul Fermierilor Români a inaugurat Centrul de Inovare și Formare în Agricultură Undă verde pentru plata ajutorului de 1.000 de lei pe hectar Ministrul Florin Barbu la Congresul European al Fermierilor: ”Voi continua să susțin simplificarea procedurilor”