• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Barbu la AgriFish: Măsura care poate stopa declinul zootehniei românești

    Oana Timar -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, aflat astăzi, luni – 24 iunie, la Consiliul AgriFish de la Luxemburg, trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din sectorul zootehnic. Șeful de la Agricultură solicită sprijin din partea Comisiei Europene pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale să își achiziționeze animale de reproducție cu ajutorul fondurilor europene.

    Florin Barbu ia cuvântul astăzi, luni – 24 iunie, în consiliul miniștrilor Agriculturii europene pentru a susține cauza crescătorilor români de animale. ”Conflictul din Ucraina și instabilitatea generală din regiune au produs o serie de efecte care au influențat negativ sectorul agroalimentar din UE. În acest sens, dezvoltarea sectorului zootehnic este esențială pentru valorificarea cerealelor obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animală. Aș dori să atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, potrivit Eurostat, raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent (5%) faţă de 2013, populația de porcine cu (6%) şi ovinele (9%) și caprinele cu (15%)”, trage ministrul Barbu un semnal de alarmă.

    În ceea ce priveşte situația din România conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128 mii capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 față de anul precedent, arată datele oficiale prezentate de ministrul Florin Barbu.

    Barbu: ”Pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea României este de a permite achiziția de animale de reproducție”

    Pentru a stopa declinul din zootehnie, România, prin vocea ministrului Barbu, cere ca animalele de reproducție să devină eligibile pentru achizițiile cu fonduri europene.

    Pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea României este de a permite achiziția de animale de reproducție. Animalele de reproducție reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menținerii acestora în evidențele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani. Scopul fundamental fiind utilizarea în mai multe cicluri de producție putând fi asimilate investițiilor, așa cum este cazul materialului săditor în pomicultură. Totodată menționez că acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piața pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine (juninci de reproducție), Germania și Danemarca pentru suine (scrofițe de reproducție), aducând plus valoare agenților economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanță în reproducție”, este poziția ministrului Agriculturii din România.

    Barbu subliniază că, în prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziția de animale decât în situații excepționale, limitative și din acest considerent susținem necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilității achiziției de animale de reproducție în situații de criză determinate de instabilitatea din regiune ce conduce la distorsionarea competiției interne a UE.

    ”Solicitarea privind achiziția de animale de reproducție a fost deprinsă din discuțiile din timpul protestelor, fiind o propunere comună a fermieriilor români și a altor femieri din celelalte State ale Uniunii Europene. Perioada dificilă prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea prețurilor la cereale și neacoperirea costurilor de producție, fapt ce determină imposibilitatea populării cu animale a investițiilor finalizate. Astfel, solicităm Comisiei să analizeze și să ia în calcul aspectele sesizate pentru înaintarea unei propuneri de modificare a regulamentului în sensul în care să se permită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul FEADR”, concluzionează Florin Barbu în Consiliul Agrifish.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef