• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu acceptați majorarea subvențiilor APIA, nu votăm! România a pus piciorul în prag la nivel european!

    Oana Timar -

    România, o voce tot mai puternică la nivel european, a reușit să blocheze adoptarea unui document UE care nu prevedea explicit majorarea subvențiilor APIA. Astfel, prin opoziția țării noastre, susținută în Consiliul de miniștri ai Agriculturii AgriFish de către ministrul Florin Barbu, concluziile privind viitorul agriculturii în UE nu au putut fi aprobate, fiind nevoie de unanimitate pentru ca textul să treacă. Dintre statele membre, s-a abținut Slovacia.

    Miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reuşit să aprobe ieri, luni – 24 iunie, concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziţiei României la acest text şi a abţinerii Slovaciei, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

    ”Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni n.r), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul (…) Delegaţia română şi, în mai mică măsură, şi delegaţia slovacă, să fim mai precişi, pentru că şi Slovacia şi-a exprimat punctul de vedere în acest sens, au dificultăţi cu menţinerea convergenţei externe şi vor să putem elimina rapid acest mecanism de convergenţă externă pentru a avea un ajutor identic la nivelul tuturor agricultorilor europeni”, a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă ce a urmat reuniunii miniştrilor din acest sector, ce a avut loc la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară prezidează semestrul acesta Consiliul UE.

    România și- argumentat votul împotrivă: Fermierii români, subvenții foarte mici în comparație cu alte state ale UE

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO este singura publicație din România care a prezentat încă de ieri argumentele oferite de România pentru a nu susține documentul propus la nivel european. Astfel, din text lipsesc formulări concrete privind convergența plăților directe care ar urma să aducă o creștere a subvențiilor pe hectar achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    ”Țin să menționez că sprijinul de bază pentru venit în anul 2023, se situează la un nivel foarte mic comparativ cu alte state membre ale UE respectiv 98 euro/ha. De aceea, considerăm esențiala aplicarea convergenței externe și menționarea explicită în documentul aflat în discuție. Mai mult de atât, pentru aplicarea corectă și reală a convergenței externe este necesar ca anul de referință să fie cât mai apropiat, respectiv 2023”, a susținut ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Luxemburg, solicitând reformularea și completarea textului aflat pe masa discuțiilor la Consiliul AgriFish.

    În ceea ce privește alt paragraf, Barbu a arătat că România susține ”necesitatea evidențierii rolului plăților directe în prevenirea crizelor, în condițiile în care Comisia Europeană a menționat că plățile directe constituie cel mai important instrument de atenuare a crizelor, deoarece stabilizează veniturile fermierilor”.

    Votul din Consiliul AgriFish nu afectează sumele alocate statelor membre

    Neadoptarea textului propus nu afectează în niciun fel alocările actuale bugetare pentru sectorul agricol european, el reprezentând doar o formalitate pe care Belgia dorea să o ”bifeze” la finalul mandatului la președinția Consiliului UE.

    Prin respingerea documentului, România a arătat că nu va mai tolera ca prioritățile și nevoile agriculturii naționale să fie trecute cu vederea în cadrul procesului decizional pentru viitorul sectorului agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment” Făinarea la castraveți: semne, combatere

    Ultimele știri

    Nina Gheorghiță, LAPAR: ANIF și MADR să explice de ce sunt probleme cu apa pentru irigații Tragedie la o stână! Toate cele aproape 150 de oi au murit fulgerate Câte pâini se pot obține din producția de grâu de pe un hectar