• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat reorganizarea Ministerului Agriculturii. Ce instituții subordonate se desființează

    Oana Timar -

    În ședința de Guvern de astăzi, vineri – 28 iunie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și a unor instituții aflate în subordinea acestuia.

    Noul act normativ este o inițiativă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în scopul reorganizării administrației publice din domeniul agricol, în vederea debirocratizării și simplificării procedurilor administrative, în folosul cetățenilor, îndeosebi al fermierilor, potrivit unui comunicat de presă al MADR.

    Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern vizează:

    1. reorganizarea aparatului central al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin preluarea:

    – activității privind inspecția de stat în zootehnie, ameliorare și reproducție, gestionarea resurselor genetice, identificarea și înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, activitații Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie “ Prof.Dr.G.K. Constantinescu“ precum și a activităților suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relații publice, comunicare;
    – activității Direcției pentru Agricultură a Municipiului București.

    2. desființarea Agenției Naționale pentru Zootehnie “ Prof.Dr.G.K. Constantinescu“– ca urmare a divizarii totale, astfel:

    – activitatea privind inspectia de stat în zootehnie, ameliorare și reproducție, gestionarea resurselor genetice, identificarea și înregistrarea ecvideelor, gestionarea bazei de date albine, activitatea specifică de laborator, precum și activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, se preia de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
    – activitatea de control și monitorizare din cadrul Oficiilor județene de zootehnie și centrelor regionale de zootehnie se preia de Direcțiile pentru agricultură județene din județele respective:
    – activitățile suport, respectiv audit, juridic, resurse umane, administrativ, financiar-contabilitate, relații publice, comunicare se preiau în structurile care desfășoară aceste activități din cadrul ministerului.

    3. desființarea, ca urmare a fuziunii prin absorbție, a Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, prin preluarea activității, patrimoniului și a personalului de către Direcțiile pentru Agricultură Județene din județele respective.

    4. desființarea, ca urmare a fuziunii prin absorbție, a Oficiilor de Studii Pedologice și Agrochimice, prin preluarea activității, patrimoniului și a personalului de către Direcțiile pentru Agricultură Județene din județele respective.

    5. reorganizarea Direcțiilor pentru Agricultură Județene prin preluarea activității:

    – Inspectoratelor Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor;
    – Oficiilor de Studii Pedologice și Agrochimice;
    – de control și monitorizare din cadrul Oficiilor județene de zootehnie și centrelor regionale de zootehnie.

    6. reorganizarea Direcției pentru Agricultură a Municipiului București prin absorbție în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de o direcție nou-înființată care are și atribuții de coordonare tehnică a Direcțiilor pentru Agricultură Județene.

    În cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se înființează o nouă direcție, prin preluarea personalului și activităților Direcției pentru Agricultură a Municipiului București, precum și a atribuțiilor și angajaților din cadrul ministerului care realizează cercetări statistice. Noua structură va avea și rol de coordonator al direcțiilor pentru agricultură județene.

    Personalul din cadrul Direcției pentru Agricultură a Municipiului București se preia în cadrul structurii nou-înființate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe funcții publice de stat, respectiv director și funcții publice de execuție, cu respectarea condițiilor specifice de ocupare și a vechimii.

    Instituțiile care preiau activitatea structurilor care se desființează, preiau patrimoniul și personalul aferent activității. Personalul se preia cu respectarea naturii juridice a posturilor pe care acesta este încadrat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal.

    Prin aplicarea prevederilor prezentului proiect se desființează două instituții aflate la nivel central și 67 de instituții aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terțiari de credite.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare sunt instituții care au rol esențial în atragerea fondurilor europene și în efectuarea plăților către fermieri și nu fac obiectul prezentei Ordonanțe de Urgență.

    Măsurile propuse prin prezenta OUG nu generează un impact financiar asupra bugetului aprobat al MADR și asupra bugetului general consolidat, economiile înregistrate prin desființarea unui număr de 176 funcții de conducere, dar și cele destinate întreținerii și funcționării instituțiilor care fac obiectul desființării/comasării cu alte structuri subordonate sau preluării activității de către aparatul central al MADR putând fi utilizate pentru finanțarea structurilor/activităților nou create.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou