Câte pâini se pot obține din producția de grâu de pe un hectar
Oana Timar -Câte pâini se pot face din producția de pe un hectar de grâu. Agricultorii se află în plină campanie de recoltare a cerealelor păioase, cea mai mare suprafață fiind cultivată cu grâu. Din boabele spicelor se va produce făină și, ulterior, pâinea de pe masa românilor. O mare parte din producție, ce depășește necesarul intern de consum, va pleca la export.
Fermierul Alexander Degianski a evidențiat importanța producțiilor agricole recoltate în această perioadă. Agronomul din Giulvăz, județul Timiș, a arătat că de pe o suprafață de 150 de hectare se recoltează, în condiții normale, circa 1.000 de tone de grâu cu calități de panificație. Din acest grâu se pot obține 1.000 de tone de pâine, suficientă pentru necesarul a 11.000 de români.
”Ce poți produce cu 1.000 tone de grâu? 1.000 de tone de grâu e o cantitate ușor realizabilă într-un an normal de pe o suprafață 150 ha. Din 1.000 tone de grâu rezultă 750 tone de făină și 180 tone de tărâțe. Din cele 750 de tone de făină rezultă fără mari probleme 1.000 tone de pâine. Consumul mediu de pâine în România, conform INS, este de 7,33 kg/lună, deci undeva la 90 kg/an. Făcând o matematică simplă, din 1.000 de tone de grâu se poate asigura necesarul de pâine pentru 11.000 de persoane! Deci, se pot face multe de pe 150 ha”, a arătat Degianski.
Raportul dintre prețul grâului și cel al pâinii
În anii trecuți, tânărul agronom a făcut calcule și în privința prețului pâinii și cât din acest preț este reprezentat de materia primă de bază – făina de grâu.
”Ce se obține dintr-un kg de grâu: 750-800 grame de făină, 180 grame de tărâțe. Din 750 grame de făină se obține 1 kilogram de pâine, deci 1 kilogram de grâu produce 1 kilogram de pâine. Prețul grâului a fost și este cuprins între 1,4-1,5 lei pe kilogram de aproape 6 luni. Făcând un calcul simplu pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%. Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, analiza fermierul Alexander Degianski în toamna anului 2022, când prețul grâului era foarte ridicat.
În prezent, prețul pentru un kilogram de grâu este la nivelul de circa 1 leu în portul Constanța, dar de până la 80-90 de bani pe kilogram la fermieri. În ciuda acestei situații, prețul unei pâini nu a scăzut, dimpotrivă. Brutarii pun majorarea de preț din ultimul an pe creșterea costurilor cu forța de muncă, în special.
La final, conform calculelor fermierului Alexander Degianski, rezultă că din 150 de hectare se obțin 1.000 de tone de pâine, deci de pe un singur hectar se obțin circa 6,6 tone de pâine. Dacă am calcula că o pâine bune, de casă, are un kilogram, am avea 6.600 de pâini care se pot produce dintr-un hectar recoltat cu grâu. Cantitatea este dublă dacă greutatea unei pâini se înjumătățește.