• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț pâine 2022. Cât ar trebuie să coste o pâine în funcție de prețul grâului

  Roxana Dobre -

  Preț pâine 2022. Cât grâu se folosește la o pâine și cât ar trebui să coste o pâine în funcție de prețul grâului – două chestiuni analizate de fermierul Alexander Degianski care a făcut calculele atât pentru fermier, cât și pentru consumatorul de pâine din România.

  Alexander Degianski, un cunoscut producător agricol din comuna Giulvăz, județul Timiș a atras atenția că scumpirea pâinii nu este justificată iar acesta a făcut și un calcul exact pentru cât s-ar cheltui la producerea unei pâini simple de 550 de grame, pe care fermierul a cumpărat-o cu 5,5 lei.

  Fermierul Alexander Degianski

  Cât costă pâinea

  Prețul unei pâini diferă în funcție de tipul acesteia, de greutate și de locul de unde este cumpărată. Dacă o franzelă se vinde cu 2-3 lei, o pâine de 550 de grame, gata feliată și comercializată în pungă a fost cumpărată de fermierul timișean cu 5,5 lei. Greutatea pâinii din făină albă este de 55o de grame.

  Fermierul din județul Timiș este de părere că prețul grâului, care, conform acestuia, acum este de circa 1,4-1,5 lei pe kilogram nu justifică costul de 5,5 lei pentru o pâine simplă de 550 de grame. Producătorul agricol care este cunoscut că pe terenurile sale cultivă grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, a publicat pe contul său de Facebook un calcul privind costurile de producție pentru o pâine iar concluzia agricultorului a fost că 85 la sută din prețul unei pâini reprezintă costuri non-agricole plătite de consumatori.

  ”Nu mănânc aproape deloc pâine dar astăzi am cumpărat o pâine și am plătit 5,5 lei. Am pus-o pe cântar și avea 550 grame. În fiecare an câte un morar, brutar iese la televizor și justifică orice creștere de preț a pâinii prin creșterea prețului grâului”, a subliniat fermierul în mediul online.

  Cât grâu se folosește pentru o pâine

  Cantitatea de grâu necesară pentru a face o pâine este, de regulă, una standard. Conform fermierul Degianski la un kilogram de pâine intră un kilogram de grâu, mai exact 750 de grame de făină.

  Prețul corect pentru o pâine

  Alexander Degianski a mai explicat în postarea sa că prețul grâului, pe care brutarii ”dau vina” pentru mărirea prețului la pâine, se învârte de circa 6 luni în jurul sumei de 1,4-1,5 lei pe kilogram.

  ”Totuși, ce se obține dintr-un kg de grâu: 750-800 grame de făină, 180 grame de tărâțe. Din 750 grame de făină se obține 1 kilogram de pâine, deci 1 kilogram de grâu produce 1 kilogram de pâine. Prețul grâului a fost și este cuprins între 1,4-1,5 lei pe kilogram de aproape 6 luni. Făcând un calcul simplu pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%. Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, a mai opinat fermierul.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe 19 septembrie, preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, conform datelor Eurostat.

  Despre acest subiect aici: Pâinea din România s-a scumpit cu 25% și este printre cele mai scumpe din UE


  Te-ar mai putea interesa

  Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”