• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Alex Jurconi vs. Florentin Bercu: Cine va conduce Federația Pro Agro după 26 februarie?

  agrointeligenta.ro -

  Sfârșitul acestei luni poate aduce o schimbare majoră la conducerea Federației Naționale Pro Agro. Adunarea Generală se reunește pe 26 februarie pentru a exprima un vot privind mandatul de președinte al organizației, funcție pentru care și-au anunțat deja candidatura atât Alexandru Jurconi – actulul președinte al Pro Agro, cât și Florentin Bercu, cel care acum deține fruncția de director executiv al organizației.

  Dacă se știa că Alex Jurconi vrea să își continue mandatul la conducerea Federației Naționale Pro Agro, candidatura suprinză a fost, pentru unii, cea a lui Florentin Bercu. Acesta ocupă în prezent poziția de director executiv al organizației, conducând Secretariatul Executiv al acesteia, conform statutului Pro Agro.

  Membrii din conducerea Federației au fost deja informați despre cele două candidaturi prin informări interne cu privire la agenda ședinței din 26 februarie.

  Alex Jurconi conduce Pro Agro din 2013

  Alex Jurconi ocupă în prezent funcția de președinte al Federației Naționale Pro Agro, poziție în care a fost ales în februarie 2013, după ce a deținut funcția de vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc. El a fost atunci singura propunere a tuturor membrilor fondatori Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro: Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Asociaţia Fermierilor din România, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă, Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli, Patronatul Producătorilor, Prelucrătorilor, Imporatatorilor, Exportatorilor şi Distribuitorilor de Plante Medicinale şi Similare precum şi Suplimente Nutriţionale – Planta Romanica. Acum doi ani, prin alegerea sa în funcția de președinte, Alex Jurconi l-au urmat pe fermierul ialomițean Viorel Nica, cel care a condus Federația ca interimar.

  În mandatul său din 2013 încoace, Jurconi a avut o serie de inițiative printre care demersul pentru înființarea primului fond mutual în agricultură, dar și demararea unei campanii naționale pentru reducerea TVA la carne și produse din carne.

  Florin Bercu s-a implicat în activitățile Federației

  Cel de-al doilea candidat anunțat pentru votul din 26 februarie este Florentin Bercu, un profesionist tânăr profesionist în agricultură, absolvent al USAMV București unde și-a obținut și diploma de doctor la doar 26 de ani, după care a urmat stagii de pregătire în sectorul agricol din Anglia și Franța. Originar din Slobozia, Bercu a ocupat în ultimii ani funcția de Director Executiv al Federației Pro Agro, implicându-se activ în acțiunile și activitatea Federației. Bercu a reprezentat interesele membrilor Pro Agro atât la discuțiile de la Ministerul agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și în cadrul ședințelor de lucru ale Comisiilor pentru agricultură din Camera Deputaților și Senat.

  Mandat dificil

  Oricare va fi rezultatul alegerilor din cadrul Adunării Generale a Federației Pro Agro , mandatul noului președinte va fi unul complicat. Astfel, în primul rând, organizația va trebui să continue demersurile și implicarea sa în tot ce ține de informarea și accesul fermierilor și antreprenorilor reprezentați la finanțările europene din noul PNDR. Un rol important îl va avea mai departe campania pentru reducerea TVA în sectorul de carne și produse din carne, demers început în 2014 și deja aflat într-un stadiu avansat.

  Un alt capitol important al mandatului îl va reprezenta înființarea primului fond mutual în agricultură prin actualizarea documentației deja depuse, dar care trebuie completată pentru a respecta noile reglementări privind monitorizarea fondului de către ASF. Nici chestiunile ce țin de acordarea subvențiilor, de protejarea și promovarea drepturilor fermierilor români nu vor trebui uitate, la fel cum Federația Pro Agro va trebui să își consolideze mai departe statutul de organizație membră COPA-COGECA și să obțină sumele necesare pentru acoperirea cotizațiilor aferente reprezentării agriculturii românești la cel mai înalt nivel european.   


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Imagini de coșmar la o stână: Lupii au ucis în plină zi 65 de mioare aflat pe pășune! La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului Alertă meteo de ploi torenţiale! ANM: Județele unde cantitățile de apă vor depăși 30-40 l/mp!

  Ultimele știri

  Ce se întâmplă cu evenimentele agricole de toamnă și iarnă? Decizia CNSU pentru desfășurarea manifestărilor! Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată!