• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum a ajuns la faliment o fermă model de porci crescuți liber

  Violina Gorcinschi -

  Fermă model de porci crescuți liber, în faliment. O crescătorie de porci din Germania, renumită pentru condițiile excelente de creștere a animalelor, a intrat oficial în insolvență, din cauza costurilor mari de întreținere care nu puteau fi acoperite din vânzări. Ferma Potsdamer Sauenhein din Potsdam și-a închis porțile și nu mai primește comenzi.

  O fermă de îngrășare a porcilor, Sauenhein, din Potsdam, Germania, fondată în 2015, a intrat recent în insolvență, potrivit Agrarheute. Până recent, crescătoria de porci era considerată un model de urmat pentru alți fermieri, însă se pare că vânzările și veniturile nu au fost suficiente pentru a acoperi costurile. Potrivit registrului oficial, judecătoria Potsdam a deschis procedura de insolvență pe 20 martie.

  Fermă de porci liberi în faliment (foto: baconzumsteak.de)

  Fermă model de porci crescuți liber, doborâtă de cheltuielile mari

  Procedura de insolvență este în desfășurare din toamna anului trecut, a declarat directorul general al Sauenhein, Clemens Stromeyer. Stromeyer nu a vrut încă să comenteze motivele eșuării afacerii.

  Compania a fost înființată în 2015, fiind considerată un model impecabil în ceea ce privește condițiile de creștere și bunăstarea animalelor. Cu toate acestea, Sauenhain nu era o fermă ecologică certificată. Porcii nu erau ținuți în grajduri, ci în aer liber, sub meri bătrâni, într-o livadă dezafectată.

  Citește și: O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro

  Spre deosebire de alte ferme de porci, după sacrificare, carnea era servită în porții gata de gătit sau grătar, ambalate în vid și trimise prin curier. La sfârșitul anului 2019, Stromeyer a transmis un apel de ajutor prin buletinul informativ, a raportat Tagesspiegel, invocând probleme financiare.

  Pentru a salva ferma, s-au emis 500 de acțiuni a câte 200 de euro fiecare. Strohmeyer a justificat problemele financiare prin lipsa de strategie profitabilă.

  „De fapt, trebuie să aveți un măcelar la fața locului și piețe în apropiere pentru a obține produsele pe stradă”, a spus acesta.

  Vânzarea și comenzile online au presupus un efort de marketing uriaș, iar acum site-ul oficial al fermei nu mai este disponibil.

  Consumatorii nu sunt interesați de carnea de porc mai scumpă

  Fondatorul companiei, Clemens Stromeyer, a renunțat la jobul de geograf în 2015 și a fondat ferma împreună cu colegul său care a plecat ulterior.

  Sauenhain, ferma de porci crescuți în aer liber, a fost creată într-o fostă livadă de meri. Clienții puteau alege pe pagina principală ce fel de carne de porc doreau să cumpere: carne tocată, friptură de porc, șnițel, cârnați etc.

  Cu toate acestea, s-a renunțat la limita minimă de comandă stabilită inițial de 80 de euro pentru că nu a atras prea mulți clienți. Ferma de porci vindea kilogramul la carnea de porc la prețuri medii, având în vedere tehnologia agricolă complexă și costisitoare de creștere a efectivului.

  În plus, compania nu a fost certificată organic, din cauza furajelor ecologice scumpe. Cu toate acestea, spre deosebire de fermele clasice, în care porcii au la dispoziție 1,3 metri pătrați conform regulamentului ecologic al UE, animalele din Sauenhain puteau să stea afară, în aer liber, tot anul.

  Citește și: Ucraina vrea să înceapă producerea vaccinului contra pestei porcine africane

  Porcii lui Stromeyer erau, de asemenea, sacrificați doar când ajungeau la 150 de kilograme, ceea ce înseamnă că animalele erau de aproximativ două ori mai în vârstă decât porcii din agricultura organică standard.

  În final, afaceristul a redus, din nou, valoarea minimă a comenzii, pentru a atrage clienți, la 50 de euro.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă