Cum se plantează corect pomii fructiferi
agrointeligenta.ro -Pentru cei care nu au reușit să facă plantarea pomilor fructiferi în toamnă, începutul primăverii este un sezon bun pentru a pune în practică întinerirea livezii sau, de ce nu, înființarea unei livezi noi. Agrointeligența a stat de vorbă cu doi cunoscuți proprietari de pepiniere pentru a vă prezenta cum să plantați corect pomii fructiferi în așa fel încât ei să rodească și să vă ofere o recoltă bogată de fructe frumoase și gustoase.
Plantarea pomilor fructiferi se poate face manual dacă nu este vorba decât de câțiva puieți, sau cu ajutorul uneltelor mecanizate pentru suprafețe mai mari. În ambele situații, principiile sunt identice și urmăresc patru faze ale lucrării: planul de plantare, săparea gropilor, pregătirea puieților și plantarea propriu-zisă.
Planul de plantare
Presupunem că deja ați achiziționat puieții de la o pepinieră certificată, asigurându-vă de calitatea acestora, așa că trecem la planul de plantare care are în vedere mai ales suprafața pe care urmați să desfășurați lucrarea. În acest sens, parcela se curăță de gunoaie, se înlătură resturile de alți arbori și trasează, în linii mari, eventual cu ajutorul unor sfori de ață fixate prin țăruși în pământ, liniile în care se vor face plantările. Este important ca atunci când puneți pomi fructiferi să aveți în vedere încă de la început ”arhitectura” finală a livezii, mai ales în privința spațiului dintre pomi, care trebuie să fie de circa 4 metri de jur-împrejur pentru a lăsa loc coroanei să se dezvolte în cazul livezilor familiale.
Săparea gropilor
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii – stratul de la suprafață pe o parte, și stratul inferior pe cealaltă parte. La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Fasonarea rădăcinilor
Înainte de plantare, fiecare puiet este pregătit, acest proces fiind cunoscut drept fasonare. El constă în scurtarea vârfurilor rădăcinilor sau scurtarea cu o treime a rădăcinilor care sunt foarte viguroase, foarte lungi. Se folosește un foarfece, întreg procesul fiind realizat manual. ”Dacă avem rădăcină rănite sau rădăcini rupte, acestea se elimină total”, explică Marius Roman, inginer horticultor și proprietarul unei pepiniere din Afumați. Pasul următor după fasonare este unul intermediar, în care se face mocirlirea rădăcinilor. ”Trebuie să avem, preferabil, bălegar de vacă proaspăt luat din grajd, în amestec cu apă, din care se face un amestec ce va avea consistența smântânii – mai gros. Se face apoi trecerea rădăcinilor fasonate prin această mocirlă”, explică specialistul care este, totodată, și doctor în științe horticole.
Plantarea propriu-zisă
Pasul final – și cel mai important, am spune noi, este plantarea propriu-zisă a pomului fructifer. ”Se începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate. Se așează pomul în groaăî cu rădăcinile deasupra mușuroiului, încercând să se păstreze nivelul de adâncime a plantării cu cel pe care pomul l-a avut în pepinieră și care este vizibil la baza puietului”, explică Octavian Bâgu, horticultor și propietar de pepinieră în Botoșani.
”La pomii altoiți pe puieți din seminte, regula generală este ca după așezarea pământului în groapă, coletul să fie situat la nivelul solului. Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se pot planta puțin mai adânc decat au fost în pepinieră, pentru a realiza o zonă mai mare de înrădăcinare a portaltoiului, dar punctul de altoire să rămână totusi cu câțiva centimentri (2-3 cm) deasupra solului pentru a evita o eventuală trecere a altoiului pe rădăcini proprii”, mai explică tânărul.
Odată fixat în groapă, puietului I se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. ”Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu 10-15 kg gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat”, explică inginerul Roman.
După plantarea pomului fructifer, specialiștii recomandă să se facă o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa. ”După infiltrarea apei în sol, în cazul plantării de toamnă se face un mușuroi, care completează pământul din jurul pomului, menține umiditatea și protejează rădăcinile împotriva înghețului”, este un alt sfat al proprietarilor de pepiniere.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de tipul de coroană ales, între 60 cm și 1 m. Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră, când o mare parte din rădăcini se rup.