• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apă de la irigații, deturnată pentru balta de pește a unui politician? ANIF Brăila a dispus verificări în teren!

    Angelica Lefter -

    Apa de irigații, în loc să ajungă pentru culturile agricole ale fermierilor, este trasă din canal pentru lacul cu pești al unui lider politic din județul Brăila. Este sesizarea pe care am primit-o la redacție din partea unui agricultor care ne-a rugat să îi păstrăm anonimatul.

    ”Pe canal la Vultureni se alimentează cu apă lacul piscicol al domnului politician și spre noi nu mai este debit deloc. Am vorbit de nenumărate ori la ANIF, le-am spus și se fac că nu știu situația. Aceasta este o problemă importantă, la fel ca și situația de la stația Spiru Haret. Cazul sesizat de mine face ca apa să nu mai ajungă pentru culturi, ci să fie un singur beneficiar, un lider politic”, ne-a sesizat fermierul din județul Brăila care ne-a transmis și o serie de imagini de la fața locului.

    Acuzațiile aduse sunt deosebit de grave, astfel că am făcut mai departe și noi o sesizare către directorul ANIF Vasile Turcitu. Din informațiile pe care le avem, fotografiile și sesizările știm că au fost transmise și către alte canale de presă, dar până acum, doar Agrointeligența – AGROINTEL.RO a cerut verificarea, în teren, a celor reclamate.

    ANIF Brăila face verificări în teren

    Directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu, a răspuns prompt apelului nostru și ne-a asigurat că ia măsuri chiar de astăzi, luni – 8 iulie. Șeful local al ANIF a dispus verificări în teren.

    ”Este plecat un domn inginer acolo, eu știu că e cineva până în Balta Vultureni. Acolo este un canal de secare care se ducea în baltă, el a fost blocat. E domnul inginer acolo și aștept să-mi spună ce se întâmplă. Noi avem voie să alimentăm pe bani (n.r. contra cost), pe bază de contract, dar nu în perioada aceasta. Vă dați seama că nu acum dăm apă, când suntem în criză de apă. Este domnul inginer acolo, în caz de ceva, luăm toate măsurile să o astupăm. Am mai primit o dată sesizări de la un fermier, eu am fost acolo, nu am văzut așa ceva, adevărat că era și o ploaie, nu am putut intra cu mașinile până acolo și nici pe jos, dar acum am trimis pe domnul inginer, este acolo și ne va spune dacă este ceva.

    Este pe câmp canalul, vine undeva spre satul Vultureni și apoi se descarcă undeva spre pescărie, așa este. La vremea când a fost canalul făcut, la nivele mari, că așa au fost canalele acestea făcute, cu deversoare suprapline se ducea spre pescărie, dar nu era pescărie pe vremea aceea. Dar nu este normal să fure apă acum! În afara campaniei, noi dăm către lacurile piscicole, dacă avem comandă, dăm, acum nu. Apă le-am dat fermierilor, se usucă porumbul și noi să dăm apă la pescărie?! Este un canal de secare, dar poate s-a făcut ceva, acolo era un deversor, se descărca în canalul acesta de secare. Mâine vom avea un rezultat. Tot mâine ne vom duce împreună, merg și eu acolo să vedem ce este. Dacă găsim ceva, imediat luăm utilaj, blocăm cu pământ și după aceea, după ce se termină campania, deblocăm. Cândva era acolo o țeavă – în 2020, dar am sudat-o, dacă e nevoie o mai sudăm. Au mai fost încercări, nu s-a mai irigat o perioadă, acum s-a început. Balta asta a fost făcută undeva la 1986, cu pește, nu este apărută acum, ea se alimenta din râul Călmățui, ei aveau o stație de pompare, a fost a partidului pe vremea aceea. Nu pot ști exact de cine aparține acum, cei de la APIA pot spune că au contract cu ei, noi dacă îi prindem le dăm amendă, poate fi și de dosar penal, dar să vedem, dacă este canalul rupt, dacă e lucrare făcută. Mâine pe la prânz știu exact ce este acolo și luăm și măsuri!”, ne-a dat asigurări directorul ANIF Brăila.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”