• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

    Angelica Lefter -

    Constatare șoc a unui român care nu reușește să descompună o roșie. Bărbatul susține că ar fi cumpărat acum o lună tomate de la magazin și rămânându-i una neconsumată s-a hotărât să o pună la macerat în bazinul special amenajat. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut că toate alimentele puse în bazin se descompuseseră, însă roșia era întreagă după o săptămână de stat în prezența bacteriilor menite să ajute la producerea compostului.

    Cu ce sunt stropite roșiile care ajung pe rafturile magazinelor? Este întrebarea de pe buzele mai multor cetățeni, după ce au văzut postarea unui român, în care este menționat faptul că la mai bine de o lună de la achiziție, o tomată a rămas intactă, fără a se strica sau mucegăi. Pusă la macerat, roșia se încăpățânează să rămână la fel de ”frumoasă” ca în prima zi.

    Citește și: Schemă de tratamente la tomate. Stropiri de la răsad la recoltare

    Tomata a stat în bazin mai bine de o săptămână fără să se descompună (foto: Facebook/Ciprian Naghiu)

    Tomata cumpărată de mai bine de o lună nu se descompune nici în bazinul pentru compost

    Un bărbat a postat pe Facebook, în cadrul unui grup de agricultori, două poze în care arată cum o tomată cumpărată din market ”refuză” să se descompună. Chiar și în bazinul special amenajat pentru macerare plin de bacterii și ciuperci, roșia rezistă eroic, fapt ce l-a determinat pe bărbat să însoțească pozele de un comentariu acid.

    ”Roșie cumpărată de mai bine de-o lună și de-o săptămână am pus-o la macerat. Nu știu ce bagă în ele, dar piersicile mele se strică în 3-4 zile după recoltare. Controale se fac doar în piețe pentru a beli micul producător, iar în hypermarketuri se fac doar controale de fațadă. P.S. În bazin se află cam toate ciupercile și bacteriile care trebuiau de mult să descompună roșia, când colo roșia omoară cam tot ce se află în bazin”, a arătat bărbatul șocat de descoperire.

    În urma postării sale, comentariile au apărut imediat. Zeci de persoane apreciază că fructele și legumele din magazine nu au gust și sunt atât de stropite cu chimicale încât rezistă cu anii fără a avea modificări majore. Mai în glumă, mai în serios, unii spun că ”În ziua de azi, roșiile țin mai mult decât lada” sau ”Nu doar roșiile sunt așa”.

    Tomatele cumpărate din marketuri, uitate cu lunile în pungi arată ca la achiziție

    Experiențe similare au avut și alți internauți, care spun că au găsit tomate uitate cu lunile în pungi și cutii și arătau aproape ca la achiziționare.

    ”Eu am avut o roșie din supermarket căzută sub scaun în mașină, a stat acolo peste 6 luni de zile, când am găsit-o era puțin zbârcită, nici mucegaiul nu a mâncat-o…roșia aproape arata ca nouă, nu știu cu ce le stropesc, dar pot sta lejer la raft câteva luni de zile. Eu am strâns marți roșiile din grădină în doua ligheane, și până vineri deja jumătate dintr-un lighean erau alterate”, a povestit o utilizatoare de internet.

    Un altul și- povestit experiența mai veche ”Mi s-a întâmplat și mie, acum vreo 15 ani, să uit niște roșii într-o pungă de plastic și după o lună-două erau proaspete, ca la achiziție”.

    Citiți și: Stropirea roșiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum se prepară soluția împotriva bolilor la tomate

    Părerile sunt împărțite: există și soiuri care rezistă mai mult timp

    Alții au încercat să găsească explicații prin faptul că unele soiuri sunt special create să reziste mai mult timp și nu ar fi vorba de o stropire cu substanțe chimice, ci pur și simplu așa este soiul.

    ”Eu am primit roșii cherry de la o mătușă anul trecut, erau din solar de la ea…am uitat de ele pentru că merg în sat, vin în oraș….după aproape o lună erau la fel, am scos semințele și le-am lăsat pe o farfurie și s-au uscat așa….depinde și se soiul roșiilor. Anul acesta am pus un fir de probă în solar, s-au copt primele și mi se par cele mai gustoase! Mătușa mea folosește produsele din solar doar pentru familie, nepoței, deci nu sunt tratate, nici eu nu le-am tratat până acum cu nimic…”, se arată în comentariu.

    ”Sunt din soi/hibrid comercial selectat pentru rezistența la depozitare/transport. Așa cere supermarketul că sa poată cumpăra un container întreg deodată la preț de vrac și le distribuie pe rând în toate magazinele. Că nu au gust nu-i interesează pe ei și nici pe cei care vânează preturi mici”, a mai arătat un alt utilizator de internet.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!