• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomenul incendiilor pe câmpurile agricole. Raul Mărunțoiu, fermier: ”Paza bună trece primejdia rea!”

    Angelica Lefter -

    Incendiile în culturile agricole și pe miriște au ajuns un fenomen la ordinea zilei pe câmpurile din marile județe agricole așa cum este cazul județului Constanța. În ultimele săptămâni, numărul acestor incidente a crescut, iar fermierii sunt îngrijorați de amploarea și frecvența cu care flăcările cuprind vegetația de pe terenurile lor agricole. Astăzi, marți – 9 iulie, s-a făcut scrum chiar și o autospecială venită să stingă focul, în timp ce un pompier a fost rănit.

    Cel mai recent incendiu de vegetație a avut loc în județul Constanța chiar astăzi, marți – 9 iulie, când în localitatea Culmea, focul a izbucnit de la un autovehciul și s-a extins rapid. Potrivit martorilor, la scurt timp după ce au ajuns salvatorii la locul incendiului, o autospecială a fost cuprinsă de flăcări și a ars ca o torță. Unul dintre pompieri a fost rănit în incendiu și a fost transportat la spital cu arsuri și intoxicat cu fum. Martorii susțin că autospeciala mistuită de flăcări intrase în dotarea ISU de doar câteva săptămâni.

    Fermier: În ultima perioadă am avut trei incendii în câmp și unul în sat

    Incendiile sunt cel mai mare pericol la acest moment, spune fermierul constănțean Raul Mărunțoiu. Tânărul agronom din Săcele a înfruntat chiar pe terenurile sale trei astfel de incidente în ultimele săptămâni, dintre care unul chiar zilele trecute. Din fericire, deși s-a extins rapid, focul a cuprins o suprafață de apucase să fie recoltată, așa că agricultorul nu a înregistrat pierderi.

    ”La noi au avut loc în ultima perioadă trei incendii în câmp și unul în sat. În ferma mea nu s-a întâmplat nimic grav, unul dintre incendii era să ajungă pe terenurile mele, dar preponderent au fost în alte ferme, însă am intervenit la aproape toate. La primul incendiu eram la vreo 7-8 kilometri, dar se vedea fum. Nu am stat, am fost să ajut cu ceva. Trei dintre focuri au izbucnit în câmp și unul la o casă, din cauza vegetației uscate. Ultimul a fost un incendiu de islaz, de pajiște. Cel mai probabil a fost pus pentru că acolo nu se lucrează, nu sunt utilaje, doar ciobani cu animale. Eu așa bănuiesc. Din fericire, eu am terminat treieratul astăzi, la ora 11:00, am încheiat recoltarea pe 1.100 de ha. Au rămas acolo miriștile, și așa este periculos pentru că focul se extinde rapid”, ne-a declarat tânărul agronom.

    Cauzele incendiilor sunt diverse, crede Raul Mărunțoiu, care consideră că numai supravegherea terenurilor și acționarea rapidă pot preveni un dezastru când flăcările cuprind vegetația uscată. ”Se întâmplă și de la căldura excesivă, lumea nu este conștientă, aruncă pe câmp cutii de suc, conserve, iar prin supraîncingere acestea se aprind. Acum e seară și sunt încă 38 de grade Celsius. Cauze pot fi mai multe, de la utilaje, din alte surse. Spre exemplu, în apropierea culturilor mele, pe drum a luat foc o mașină, șoferul a tras pe dreapta, dar fiind vegetația uscată s-a aprins rapid”, a explicat fermierul Raul Marian Mărunțoiu.

    Fermierii trebuie să vină cu cisterna, la recoltat

    Citiți și: Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului

    Măsuri pentru a preveni și opri incendiile de vegetație

    Tânărul agricultor consideră că fermierii ar trebui să-și ia măsuri de precauție înainte de a începe treieratul. Există metode relativ simple, dar cu ceva costuri în plus, de a opri din start focul, astfel încât el să nu se poată extinde și cuprinde culturi sau case din apropiere.

    ”Incendiile în miriște sunt extraordinar de periculoase, sunt adevărate bombe cu ceas pentru că focul din miriște avansează foarte repede și dacă nu este izolat cumva, ajunge până la sat. Așa am pățit anul trecut, când focul a ajuns până la gardul de lemn al unui sătean”, își amintește tânărul.

    Raul Mărunțoiu spune că regulile pentru preîntâmpinarea și stoparea focului sunt cunoscute celor care lucrează la câmp, dar nu mereu sunt respectate. ”Normele de securitate la treierat sunt obligatorii, se trage la capăt, după ce am treierat, o brazdă cu plug, poate chiar două, trei. Ia foc, bun, ia foc, dar rămâne în tarlaua aceea. Fermierii nu prea respectă, dar în ultimul timp au început să facă brazdă de izolare. Există și alte metode de prevenție și de stopare a unui foc început, dar fermierul trebuie să aibă în câmp, după el, la recoltat, o cisternă cu apă, cu pompă, cu furtun, cu tot ce trebuie. Eu am stins focul cu cisterna cu apă de 6 tone, am venit la un incendiu în câmp unde nu se putea face brazdă pentru că pământul era foarte tare. Și mie mi s-a întâmplat de mi-a luat foc combina acum ceva ani, dar am avut extinctoare, bidon cu apă, a venit omul cu cisterna, am salvat utilajul, cultura”, ne-a mărturisit fermierul constănțean.

    Iată recomandările principale pentru prevenirea incendiilor de vegetație:

    ”Aceste lucruri costă, omul costă, motorina costă și ne uităm la câteva mii de lei, dar dacă se întâmplă ceva, pierdem câteva sute de mii de euro. Paza bună trece primejdia rea!”, a mai arătat fermierul constănțean Raul Marian Mărunțoiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Intervenția rapidă a fermierilor poate salva recolta și utilajele

    Tânărul fermier consideră că chiar dacă ne confruntăm cu încălzire globală, de la sine nimic nu arde, însă factorul uman determină declanșarea acestor incendii, prin acțiunile sale, fie că vorbim de aruncarea unor gunoaie din materiale care se supraîncălzesc, aruncarea chiștoacelor de țigări sau nerespectarea normelor la treierat.

    Prezența unei cisterne cu apă în câmp poate opri focul la timp


    Te-ar mai putea interesa

    Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial!

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut