• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) monitorizează permanent situația suprafețelor calamitate de secetă și a făcut primele estimări privind suprafața afectată până în prezent de lipsa apei. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că ia în calcul să achite fermierilor un cuantum pe medie între 200 și 250 euro pe hectar.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi, luni – 15 iulie în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că anul acesta fermierii care au suprafețe afectate de secetă ar urma să primească despăgubiri în cuantum de 200 și 250 euro pe hectar.

    Citiți și: Ministrul Barbu a schimbat Ordinul secetei! O nouă formulă de calcul la procentul de calamitate și despăgubiri

    Ce suprafață de culturi a afectat seceta

    Ministrul Agriculturii a explicat care este situația constatărilor privind suprafețele calamitate de secetă și ce număr de hectare a afectat lipsa apei.

    ”Pe culturile de toamnă deja avem Comitetele de situații de urgență, suprafețele nu sunt foarte mari, vorbim de aproape 100.000 de hectare calamitate pentru culturile de toamnă. Pentru culturile de primăvară în momentul de față sunt în strânsă legătură cu Direcțiile agricole, cu toate primăriile din țară pentru a face acele comitete privind situațiile de urgență, sunt zone afectate și vreau să vă spun că din estimările noastre și din deplasările pe teren, pentru că inspectorii Direcției Agricole și toți tot ceea ce înseamnă instituții teritoriale ale Ministerului Agriculturii deja noi avem o evaluare. Așa este sunt afectate (culturile n.r) și cred că până în septembrie gradul de afectare va ajunge undeva la două milioane de hectare atât de porumb, cât și de floarea-soarelui. Aceasta este prima estimare a noastră. Bineînțeles, comitetele de situații de urgență trebuie să întocmească acele procese verbale de despăgubiri”, a spus Florin Barbu la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate

    Florin Barbu, ministru: Obligatoriu trebuie să plătim calamități către fermieri

    Șeful de la Agricultură a mai precizat că la nivel de Guvern se vor căuta soluții pentru fermierii care au avut pagube din cauza secetei pentru că ”obligatoriu trebuie să fie plătite calamități către fermieri”.

    ”Noi avem obligativitatea, în primul rând, trebuie să luăm măsuri radicale, începând de ieri cum ar veni, pentru fermierii, pentru că este ai treilea an de secetă în România. (…) Obligatoriu trebuie să plătim calamități către fermieri. Eu cu ministrul de finanțe avem datoria să identificăm aceste sume pentru că, așa cum spuneam, putem avea aproape două milioane de hectare atât culturi de toamnă, cât și culturi de primăvară afectate, iar fermierii români trebuie să fie ajutați în această perioadă, iar datoria mea ca ministru și a ministrului de finanțe, e să găsim sumele necesare să plătim”, a mai arătat Florin Barbu.

    Ce sume ar putea primi fermierii

    Ministrul Agriculturii a făcut și o estimare privind cuatumurile pe care le-ar putea primi fermierii ca despăgubiri pentru secetă. ”Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc. Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a mai arătat Florin Barbu în cadrul emisiunii Agrostrategia.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!