• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Mălăescu, cultivator de tomate: În solar sunt 53 de grade Celsius, roșiile sunt arse pe o parte

    Angelica Lefter -

    Un tânăr legumicultor, care este renumit pentru tomatele sale gigant, este pus în fața unei situații inedite. De 12 ani de când activează în agricultură, nu a mai întâlnit temperaturi atât de mari. Dacă la umbră sunt 40 de grade Celsius, în solarii temperatura depășește 50 de grade, iar roșiile se ard și se stafidesc. Tânărul nu a găsit deocamdată soluții pentru a combate canicula ce îi ucide plantele din spațiile protejate.

    Laurențiu Mălăescu, din comuna Bălești, județul Gorj, se laudă în fiecare an cu producții bune de tomate și roșii gigant care uimesc pe toată lumea. De zece zile, temperaturile îi produc doar pagube în cultura de tomate și abia dacă mai are cu ce ieși pe piață.

    Citiți și: Un tânăr fermier din Gorj cultivă roșii-gigant care ajung să depășească 1,5 kg

    Tomatele fermierului Laurențiu Mălăescu, topite din cauza căldurii

    Tomatele din solarii sunt arse pe o parte, iar plantele avortează florile

    Roșiile din solariile lui Laurențiu Mălăescu suportă zi de zi temperaturi de peste 50 de grade Celsius. Apa, chiar dacă le-a fost suplimentată, nu face față pentru a salva tomatele de la caniculă, astfel că noile flori sunt avortate și producția a scăzut îngrijorător, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Am tomate pe 1.000 de metri pătrați, în spații protejate. În fiecare an am produs roșii foarte mari. Ele se fac mari în perioada de început, când au temperatura optimă, acum pe căldurile acestea nu mai leagă, plantele avortează foarte mult. La noi, ziua, la umbră, sunt 40 de grade Celsius. Roșiile rezistă foarte greu. Am tot soiurile Rosalinda și Rosamunda. Prezintă arsuri solare, pe o parte arată bine, iar pe cea pe care bate soarele, sunt arse ca și cum ai pune fierul de călcat pe ele. Sunt și deshidratate, nu mai au apă, se stafidesc”, a menționat fermierul gorjean.

    Termometrul arată 53 de grade Celsius, în solarul lui Laurențiu Mălăescu

    Deși a încercat, prin udare, să păstreze tomatele zemoase și nealterate, Laurențiu Mălăescu spune că acest lucru este imposibil. Scăderea temperaturilor din solarii este posibilă doar cu ventilatoare industriale, iar în cazul legumicultorului achiziția lor nu rentează.

    ”Nu există nicio metodă ca să le păstrez mai zemoase. Singura metodă ar fi niște ventilatoare industriale foarte puternice, industriale, de capacitate mare. Acelea consumă foarte mult. Este în jur de 4.000 – 5.000 de lei un ventilator și consumă foarte mult. Este clar că nici acelea nu sunt 100% sigure și nu ne garantează nimeni că nu o să mai avem probleme. Suntem afectați toți fermierii care au solarii. Dacă mai durează o săptămână canicula asta, suntem terminați”, a declarat fermierul Laurențiu Mălăescu.

    Citiți și: Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Când scăpăm de caniculă

    Roșiile din solar, afectate de caniculă

    Din cauza căldurii excesive, producția de tomate s-a diminuat, iar la piață ajunge pe zi ce trece cu tot mai puține kilograme. Fermierul gorjean se teme și pentru castraveții pe care ar urma să-i pună în solarii și pe care căldura i-ar putea distruge din start.

    ”Încă mai merg la piață, dar nu mai am cantități mari. Eu în perioada aceasta trebuia să culeg în jur de 300 – 400 de kilograme pe săptămână și acum mai culeg nici 200 de kilograme. Dacă până acum se coceau gradual, acum florile în loc să lege rod, se usucă și cad. Le dau aproape 2 litri de apă pe zi, dar ele se usucă de sus, de la vârf. Niciodată nu am trăit, în 12 ani de legumicultură, asemenea temperaturi, în atâtea zile consecutive. La peste 40 de grade Celsius, tomatele nu mai leagă. Am mai avut ani în care am avut pierderi, dar ca anul acesta nu a fost niciodată. Ne temeam de Tuta absolută, de dăunători, iată că dacă dăunătorii îi mai putem stârpi, la caniculă nu avem ce face. Urmează să plantez castraveții de toamnă, am făcut greu și răsadul, iar în solar mi-e frică să-l pun pentru că la temperaturile astea, se usucă și cade”, a conchis fermierul gorjean Laurențiu Mălăescu.

    Și ardeiul pus în solar a fost grav afectat de temperaturile extreme


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!