• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune

    Roxana Dobre -

    Anunțul APIA pentru subvențiile fermierilor care au solicitat bani pentru pășuni. Crescătorii de animale riscă penalizări din plățile pe suprafață dacă nu respectă un standard nou de condiționalitate.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, marți – 16 iulie, că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 – Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

    Citiți și: Ordin în vigoare: Exploatația tip pășune a devenit eligibilă pentru subvenții la APIA

    Fermierii care au cerut subvenția APIA nu pot da foc vegetației de pe pășuni

    Conform APIA, fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.

    ”Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente”, precizează agenția.

    Conform sursei citate, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole și trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).
    Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.

    APIA mai precizează că vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.

    Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 îl reprezintă menținerea nivelului de materie organică din sol.

    Citiți și: Fermieri arestați pentru că au dat foc la miriște în Albania

    APIA – protocol cu mai multe instituții pentru a întări măsurile de verificare

    Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare nr. P272/11.04.2023 //3179/20.04.2023 //92433/20.04.2023, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția arderii vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000, cu completările și modificările ulterioare, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control, mai notează agenția în comunicat.
    Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), elaborează materiale informative (afișe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile și de pe pajiștile permanente, și le transmit către structurile județene din subordine, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică.

    ”În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10”, se mai precizează în comunicat.

    Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ