• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Lunca Prutului: Lăsați-ne să irigăm culturile! Apelul, recepționat: MADR a suplimentat debitele de apă!

    Oana Timar -

    Fermieri din cinci mari organizații de utilizatori de apă din Lunca Prutului pentru irigații au făcut apel către autorități, la cel mai înalt nivel, să fie lăsați să își salveze culturile. Agricultorii au investit din fonduri europene aproape 14 milioane de euro, iar alte sute de milioane de euro au fost investite de către statul român. În urma adresei agricultorilor, Ministerul Agriculturii a anunțat că s-a luat decizia de a se suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

    OUAI Lunca Banului, OUAI Agroiriprut, OUAI Vetrișoaia, OUAI Pogănești și OUAI Doniceasa au transmis ieri, marți – 16 iulie, o adresă în atenția premierului Marcel Ciolacu, a ministrului Agriculturii Florin Barbu, dar și a Prefecturii Vaslui și conducerii Ministerului Mediului, ANIF București, ANIF Vaslui și DAJ Vaslui. Fermierii din cele cinci organizații lucrează împreună 10.654 de hectare și au cerut de urgență o evaluare în teren a sistuației sistemului local de irigații, cu măsuri menite să permită acces la apa de irigații din râul Prut.

    Fermierii – investiții în irigații de aproape 14 milioane de euro din fonduri europene

    În ciuda faptului că au investit 13,9 milioane de euro din fonduri europene în infrastructura secundară de irigații, iar statul a modernizat stațiile ANIF din zonă cu alte sute de milioane de euro, fermierii și-au văzut culturile uscându-se de la o zi la alta. Pe suprafețele lucrate sunt cultivate culturi de porumb, floarea-soarelui, soia, sfeclă de zahăr – circa 600 de hectare, cât și legume în câmp pe 20 de hectare. ”Costurile de înființare a culturilor depășesc în unele cazuri 2.000 – 3.000 de euro/ha, la sfecla de zahăr și castraveți. Membrii asigură zilnic peste 300 de locuri de muncă pentru locuitoriii județului Vaslui – numai în sectorul legumicol se asigură aproximativ 200 de locuri de muncă pentru localnici”, au informat fermierii autoritățile.

    Barajul Stânca-Costești

    Se cer măsuri concrete pentru creșterea debitului din apa Prutului

    Măsurile cerute de agricultori au fost concrete și necesită implementare de urgență pentru ca fluxul irigațiilor să nu fie întrerupt.

    ”Vă solicităm să luați măsurile imediate ce se impun, fie prin creșterea debitului Stânca Costești, fie prin permiterea ANIF să creeze un pod de flotare provizoriu, care nu implică intervenții tehnice asupra albiei Prutului, fiind o soluție provizorie care a mai fost adoptată și în alte situații (Siret).

    Având în vedere temperaturile extreme anunțate în următoarea perioadă și a secetei pedologice instalate, ne vom afla în incapacitate de plată și în imposibilitatea continuării activității agricole, deși s-au făcut toate investițiile posibile atât la nivel de membri cât și la nivel de accesare fonduri europene pe măsurile accesate de catre OUAI-urile mai sus menționate”, se arată în adresa semnată de președinții celor cinci OUAI-uri.

    Ministrul Barbu a anunțat măsuri imediate

    În urma apelului făcut de fermieri, Ministerul Agriculturii a reacționat prompt și a anunțat suplimentarea debitelor de apă, potrivit unei informări remise pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

    Aceste intervenții vor asigura apa necesară irigării suprafețelor de teren din amenajările menționate, având în vedere deficitul de apă existent în râurile interioare și instalarea secetei pedologice. Măsura de suplimentare a debitelor de apă din județele Buzău, Prahova si Vaslui este crucială pentru continuitatea aplicării udărilor, combaterea efectelor secetei, precum și pentru obținerea unor producții de calitate și suficiente din punct de vedere cantitativ. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), asigură activități permanente de monitorizare, precum și intervenții imediate pentru furnizarea optimă a apei necesare irigațiilor”, potrivit unui comunicat remis astăzi, miercuri – 17 iulie, de Ministerul Agriculturii.

    Debitul la Stânca Costești, scăzut de la 70 mc/s la 30 mc/s

    Vă reamintim că la începutul acestei luni, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat în exclusivitate o informare primită de șase OUAI-uri din Lunca Prutului că ar putea rămâne fără apă pentru irigații. În adresă se arăta că, din cauza situației hidrometeorogice, debitul din acumularea Stânca Costești va scădea foarte mult. În aceste condiții, nivelul apei ar putea deveni prea scăzut pentru a mai permite pomparea apei pentru irigații.

    ”Datorită situațiai hidrometeorologice caracterizată prin debite aflate în scădere începând cu 1 iulie 2024, ora 10:00, debitul evacuat din acumularea Stânca Costești va scădea de la 70 mc/s la 30 mc/s. În aceste condiții, debitele râului Prut prognozate la prizele stațiilor de pompare SPR1, SPR2, SPR3 și SPR4 din amenajarea de irigații Albița-Fălciu vor scădea foarte mult și implicit nivelurile de aspirație. Valorile nivelurilor de aspirație pot atinge valori foarte mici și astfel ANIF să fie în imposibilitatea livrării apei pentru irigații”, se arata în informarea ANIF.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an