• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine plătește apa furată din canalul de irigații Vultureni? Șeful ANIF Brăila: ”În fața legii ai nevoie de probe”

    Angelica Lefter -

    Ancheta privind breșa din canalul de irigații Vultureni, județul Brăila, bate pasul pe loc. Reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila au spus, după câteva zile de cercetări, că este complicat să afle cine este cel care a dat drumul apei de pe canal, în zonă fiind fermieri mici cu motopompe, care udau constant, dar și un lac populat cu pește. Deși gestul de destupare a canalului de desecare este unul ilegal, iar apa a fost sustrasă luni bune, se pare că este valabilă zicala: ”Hoțul neprins este negustor cinstit”.

    Breșa din canalul de irigații Vultureni, făcută în zona localității brăilene Cireșu, a fost astupată de ANIF. Lucrurile s-au oprit aici, iar dacă făptașul nu a fost prins în flagrant, nici nu va plăti pentru sustragerea apei de pe canal. Autoritățile locale spun că fermierii mici ar fi de vină pentru scurgerea apei din canal, deși aceasta ajungea inclusiv într-un lac populat cu pești, din zonă.

    Citiți și: Se confirmă: Apa pentru irigații – deturnată. Vasile Turcitu, ANIF Brăila: Am astupat scurgerea, facem cercetări!

    Breșă în canalul de irigat Vultureni, județul Brăila

    Vasile Turcitu, ANIF Brăila: ”Cei cu lacul au venit să facă contract cu noi, dar nu putem acum, este campanie”

    Directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că este foarte greu de descoperit persoana care a umblat la canalul astupat de ANIF, atât timp cât nu a fost prinsă în flagrant. Principala preocupare a conducerii ANIF Brăila este acum de a stopa astfel de fapte, pentru ca de apa de pe canal să beneficieze din plin fermierii.

    ”Au irigat fermierii până ailaltăieri cu apă de pe canalul de la Vultureni, acum stăm și apoi reluăm de mâine. Breșa aia s-a închis de atunci. Acolo au irigat niște oameni, am găsit tamburii, este și lacul acela. Ca să bage apă trebuie să vină la noi, să facă contract, dar oricum nu în campanie. N-au luat apă de acolo câteva luni, acum s-au dus toți, prin desecări să bage apă, că așa li s-a spus în 2022. Acum, au venit ei la ANIF, au sunat la noi să facem contract. Dacă băgau apă multă, nu mai veneau, zic și eu. Eu am trecut ieri prin zonă și nu era așa multă apă în lac. Dacă n-am găsit când era apa acolo și pe el când a desfăcut și pe ceilalți care au irigat, e greu să…știți, te duci în fața legii și îți cere probe. Cert este că am blocat și nu mai poate umbla acolo. Este un cetățean vis-a-vis, acolo, și l-am rugat, dacă mai vede ceva, să ne spună și nouă. Alți cetățeni nu au mai făcut plângeri, noi am fost în zonă cu utilajul acolo. Este consum mare de apă, aseară au început și variații de tensiune, se oprește, se repune, dar suntem pe câmp, asta este”, a menționat directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu.

    Primarul comunei Cireșu: Lacul se alimentează legal din Călmățui, nu din canalul de irigații

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat și pe edilul comunei Cireșu, Radu Popa, pentru a vedea cui aparține lacul și dacă apa de pe canal a ajuns acolo de luni bune. Mai mult, dacă a fost deschisă o cercetare la nivel local în ceea ce privește acea breșă de pe canalul de desecare ce făcea ca apa să ajungă până în lacul respectiv. Edilul a menționat că lacul aparține unei societăți, însă acesta este alimentat din râul Călmățui, nu din canalul de irigații.

    ”Nu e nicio breșă, s-a înțeles greșit. Acolo este un canal de desecare, unde se scurge apa iarna, sunt probleme tehnice ale ANIF-ului. Acolo se scurgea puțin și deservea mai mulți fermieri mici care aveau o motopompă, ceva, de irigau. Așa, prin această decizie, am vitregit toți fermierii mici. Nu ajungea în niciun lac. Acel lac, ca să vă lămuresc, se alimentează din Călmățui, deține o autorizație de Gospodărire a Apelor, deține un contract de apă, plătește o factură, cunosc bine situația. Nu există situația ca apa de pe canal să ajungă în lac. Deținătoarea lacului este o societate. Nu are legătură cu mine, eu sunt incompatibil cu alte activități în afara Primăriei. Acea societate deține actele necesare pentru alimentarea cu apă din Călmățui, este în regulă”, a punctat edilul.

    Citiți și: Apă de la irigații, deturnată pentru balta de pește a unui politician? ANIF Brăila a dispus verificări în teren!

    Mai mult, primarul Radu Popa a menționat că altele ar fi problemele în zonă, blocarea râului Călmățui de către o societate comercială pe raza comunei Ulmu, iar în ceea ce privește lacul, acesta se alimentează exclusiv din Călmățui și este unul natural, are izvoare proprii.

    ”Cercetare am făcut doar după ce am primit niște sesizări că o societate în amonte a astupat, a blocat râul Călmățui și nu mai vine la nimeni apă. Este vorba de o societate comercială care a blocat cursul râului Călmățui, iar de la dânșii până la Dunăre, nu mai e apă. Așa știu eu, nu am fost la fața locului, doar în spusele fermierilor. Acel lac este unul natural, nu va seca niciodată pentru că are izvoare proprii, din Călmățui ia doar pentru completare. Nu s-a plâns niciun fermier. Era acolo un cănăluț pe care-l foloseau și ei, aveau o motopompă mică, dar strict pentru agricultură, nu pentru piscicultură. Fac mențiunea că acel canal este făcut de 40-50 de ani. Acel fermier care a făcut această acuzație, este dreptul său să facă ce vrea, dar el este cel care a astupat râul Călmățui. A fost amendat cu 3.000-4.000 de lei, i s-a întocmit dosar penal de două ori, poliția i-a sigilat motopompa, aici este o neînțelegere, dar alte instituții ar trebui să se ocupe de așa ceva. Nu mă pot pronunța eu să fie X,Y sau Z, că a astupat râul Călmățui, pe raza comunei Ulmu. Opinia mea este că respectivul lac deține autorizație de Gospodărire a Apelor, lunar plătește o factură, figurează ca lac natural și are izvoare proprii, apa din Călmățui doar mențin nivelul mediu, eu vă spun că nu este nimic ilegal. Apa de pe canal revine fermierilor”, a spus edilul comunei Cireșu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”