• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria

    Violina Gorcinschi -

    Sute de mii de tone de grâu rusesc, achiziționate la licitațiile recente de către unii din cei mai mari cumpărători. Egiptul și Algeria au încheiat, recent, licitații privind aprovizionarea cu grâu, iar alegerea lor a fost, de data aceasta, grâul rusesc, printre altele. Se estimează că Algeria a cumpărat până la 800.000 de tone de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria la prețul de 241-244 dolari/tonă Cost and Freight (C&F). Egiptul a achiziționat 770.000 tone de grâu rusesc și bulgăresc, la aproximativ 238-243 dolari/tonă C&F.

    Grâul rusesc și bulgăresc, preferat de Egipt și Algeria. Zilele trecute, s-au încheiat licitațiile organizate de guvernele din Egipt și Algeria. Statele au cumpărat cantități impresionante de cereale, respectiv câteva sute de mii de tone.

    Sute de mii de tone de grâu rusesc cumpărate de Algeria

    Agenția de Stat pentru Cereale a Algeriei (OAIC) a cumpărat cel puțin 600.000 tone de grâu de morărit la ultima licitație internațională ce a avut loc miercuri – 16 iulie, potrivit traderilor europeni. Unul dintre comercianți a estimat achiziția statului algerian la o cantitate de 700.000 – 800.000 de tone de grâu, potrivit xm.com.

    Prețul preconizat de achiziție pentru grâu a fost de la 241 la 244 dolari/tonă C&F. Algeria cumpără grâu cu origine opțională, însă traderii bănuiesc că grâul provine din zona Mării Negre, inclusiv din Rusia, Ucraina și Bulgaria.

    Livrarea a fost programată în două perioade, 1-15 septembrie și 16-30 septembrie. Algeria este un client important al statelor europene, în special Franța, însă Rusia și-a făcut puternic loc pe piață în ultima vreme.

    Citește și: Algeria a cumpărat 600.000 de tone de grâu. România și Bulgaria, posibilii furnizori

    Grâu rusesc pentru Egipt (foto: aljazeera.com)

    Egiptul a achiziționat 770.000 de tone de grâu

    Potrivit presei egiptene, guvernul de la Cairo a achiziționat, zilele trecute, la ultima licitație, 770.000 tone de grâu din Rusia și Bulgaria. Este vorba despre 720.000 tone de grâu rusesc și 50.000 tone de grâu bulgăresc. Prețul a variat de la 237,60 la 242,90 dolari C&F.

    Grâul din România a fost și el ofertat la licitație, la prețul de 232-250 dolari Free on Board, însă nu a ajuns pe lista achizițiilor.

    Cerealele produse în zona Mării Negre au reprezentat o sursă tradițională pentru Egipt, însă războiul ruso-ucrainean și problema deficitului de valută (dolar) au schimbat planurile, conform ahram.org.eg.

    Consumul total de grâu al Egiptului se ridică la 18 milioane de tone anual, aproape jumătate din această sumă fiind destinată producerii de pâine subvenționată pentru aproximativ 70 de milioane de oameni. Pentru a coace 93,5 miliarde de pâini în acest an, țara are nevoie de 7,7 milioane de tone de grâu, potrivit unui raport anterior al cabinetului.

    Țara obișnuia să se bazeze foarte mult pe Marea Neagră pentru peste 80% din importurile sale de grâu, dar războiul Rusia-Ucraina și penuria de dolari au forțat o schimbare de planuri. Astfel, pe plan național, Guvernul egiptean a majorat prețul de cumpărare a grâului cu un sfert pentru a stimula producția locală pe fondul evoluțiilor recente.

    Citește și: Egiptul – achiziție uriașă de grâu românesc înainte de recoltare. Prețul per tonă


    Te-ar mai putea interesa

    O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria Cine plătește apa furată din canalul de irigații Vultureni? Șeful ANIF Brăila: ”În fața legii ai nevoie de probe”