Usturoiul protejează culturile de atacurile de melci și limacși invazivi
Violina Gorcinschi -Usturoiul protejează culturile de melcii și limacșii dăunători. Potrivit unui studiu australian, ale cărui rezultate au fost făcute publice recent, usturoiul poate respinge cu succes melcii dăunători de pe culturile din grădină. Totodată, oamenii de știință au concluzionat că și cafeaua ține la distanță melcii, însă într-o mai mică măsură.
Un studiu australian a descoperit că speciile invazive de melci au o repulsie faţă de usturoi şi sunt atrase de culoarea roşie, a relatat ieri, miercuri – 24 iulie, agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Usturoiul protejează culturile de melci și limacși
Studiul, publicat miercuri de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a descoperit lucruri neaşteptate despre melcii dăunători. Potrivit cercetătorilor, aceste informaţii pot fi utilizate pentru reducerea ameninţării pe care aceştia o reprezintă la adresa culturilor.
Echipa de cercetători a efectuat teste de laborator şi pe teren asupra a patru specii de melci invazivi şi a constatat că aceştia preferă culoarea roşie, însă se feresc de usturoi şi, într-o mai mică măsură, de cafea.
Citește și: Cum scăpăm de limacși: 5 metode bio pentru combaterea melcilor fără cochilie care atacă cultura de legume
Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, a declarat că atracţia melcilor pentru culoarea roşie a fost o surpriză, din moment ce oamenii de ştiinţă credeau, la unison, că gasteropodele nu pot distinge culorile.
Cercetătoarea a declarat că echipa îşi concentrează atenţia asupra unor metode de a utiliza culoarea roşie pentru atragerea melcilor invazivi, în vederea prinderii şi eliminării lor, dar şi asupra repelenţilor, cum ar fi usturoiul, pentru protejarea culturilor.
„Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Caron, citată într-un comunicat.
Studiul a făcut parte dintr-un program naţional de cercetare al Grains Research and Development Corporation (GRDC), în valoare de 4,6 milioane de dolari australieni (3,04 milioane de dolari americani), menit să ofere fermierilor australieni noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători şi reducerea impactului asupra culturilor agricole.
Citește și: Culturi întregi de legume distruse de melcii care s-au înmulțit excesiv
Potrivit GRDC, melcii şi limacşii invazivi contaminează culturile de cereale şi leguminoase, provocând pagube în valoare de 170 de milioane de dolari australieni (112,4 milioane de dolari americani) în fiecare an.