• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul rapiței a scăzut aproape 30 euro/tonă. Prețurile se duc în jos, în ciuda recoltelor slabe

    Violina Gorcinschi -

    Prețul rapiței a scăzut cu aproape 30 de euro, în doar trei zile. Presiunea prețurilor continuă, chiar și în contextul în care producția la nivel mondial nu este satisfăcătoare. Situația meteorologică din mai multe țări producătoare importante, printre care și România, scade prognozele privind recolta de rapiță. Chiar și în aceste condiții, rapița a ajuns să coste ieri, joi – 25 iulie, 464,75 euro/tonă.

    Prețurile rapiței au scăzut brusc în ultimele trei zile, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de nivelul de 500 euro/tonă. În Winnipeg, Canada, rapița se ieftinește în ciuda condițiilor meteo nefavorabile în cele mai importante zone de producție, potrivit Agrarheute.

    Rapița, cu aproape 30 de euro mai ieftină în doar trei zile

    Scăderea prețurilor este accentuată și de ieftinirea soiei și a uleiului de palmier. Pentru noua recoltă (august), rapița europeană s-a tranzacționat ieri, joi – 25 iulie, cu 12,75 euro în roșu, la 464,75 euro pe tonă. Pentru contractul următor, din noiembrie, prețul a scăzut cu 8,75 euro, la 485 euro pe tonă. În Canada, rapița a scăzut joi cu aproape 9 dolari, la 662 dolari canadieni pe tonă, în tranzacțiile înainte de comercializare.

    Citește și: Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă

    Scăderea prețurilor la țiței trage în jos întreaga piață a semințelor oleaginoase, spun analiștii. Tot astăzi, prețurile țițeiului Brent au scăzut cu 1,23 dolari pe baril, până la 80,45 dolari pe baril.

    Motivul sunt semnele unei încetiniri economice raportată în China, care provoacă îngrijorări cu privire la o scădere a consumului de ulei – și, de asemenea, o scădere a importurilor de semințe oleaginoase din China. Aceste preocupări, împreună cu discuțiile de încetare a focului din Orientul Mijlociu, accentuează scăderea prețurilor petrolului, care au scăzut cu peste 8% într-o săptămână.

    Recoltarea, îngreunată de ploi în Franța și Germania (foto: grainews.ca)

    Recoltarea rapiței, împiedicată de ploi

    Recolta de rapiță din Germania și Franța progresează haotic, potrivit analiștilor de la Agritel. Va ploua abundent din nou în nordul Franței, în țările Benelux și în nordul Germaniei în următoarele zile.

    Se preconizează că unul dintre cele mai umede sezoane de vară înregistrate vreodată vor reduce semnificativ producția de rapiță în Europa în acest an. Furtuni scurte, puternice, ploi abundente cu grindină sau chiar ploaie continuă: fermierii din Saxonia Inferioară trebuie să se lupte și cu vremea.

    Citește și: România – cel mai mare exportator de cereale din UE la începutul noului sezon 2024/25

    „Semințele de rapiță sunt gata de recoltare în multe regiuni și trebuie îndepărtate prompt de pe câmp”, a declarat Thorsten Riggert, președintele comitetului de vegetale din populația rurală din Saxonia Inferioară, la sfârșitul săptămânii trecute. Dar și aici recolta este complicată.

    Potrivit fermierilor, în Germania, utilajele grele de recoltat rămân blocate în solul umed. Acolo unde a căzut multă ploaie, unele dintre plante chiar trebuie să rămână pe câmp.

    Prognozele de recoltă continuă să scadă

    Randamentul de rapiță nu corespunde așteptărilor, a spus expertul DRV pe piața cerealelor Guido Seedler. Din cauza precipitațiilor abundente din Germania și alte țări din lunile de iarnă, a început sezonul de primăvară nu a început tocmai bine.

    „Atunci nu s-a putut dezvoltarea deplină a potențialului de producție din cauza vremii schimbătoare”, a spus Seedler. În acest context, DRV și-a ajustat din nou prognoza de recoltă în scădere cu 0,1 milioane de tone la 3,8 milioane de tone de rapiță în iulie.

    Compania de consultanță Strategie Grains își coborâse deja semnificativ prognoza pentru recolta de rapiță din Uniunea Europeană la începutul lunii iulie din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din mai multe părți ale UE.

    În estimările sale lunare, Strategie Grains a stabilit recolta de rapiță din UE la 17,80 milioane de tone, în scădere de la 17,94 milioane în iunie și cu 10,6% sub recolta de anul trecut.

    Motivul sunt prognozele mai scăzute pentru Franța, Germania, România și țările baltice.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale 10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025 Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor