Situația din sectorul cărnii, analizată în Parlament. Producătorii susțin în continuare măsura de reducere a TVA
agrointeligenta.ro -Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților va analiza astăzi situația din sectorul cărnii de porc și a cărnii de pasăre. La discuții au fost invitați atât reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și ai ministerului de Finanațe și, bineînțeles, asociațiile de profil din sectoul agroalimentar.
Această este prima întâlnire a deputaților cu reprezentanții din sectoul cărnii după ce săptămâna trecută, mai mulți parlamentai PNL au depus o inițiativă legislativă pentru introducerea taxării inverse la carne și produse din carne. Totuși, producătorii spun că cea mai bună soluție rămâne reducerea TVA, singura măsură care va avea efecte sigure pe tot lanțul și care nu presupune un termen limitat de aplicare impus de Comisia Europeană, așa cum este cazul taxării inverse.
Citiți și: Săpunaru: PNL propune taxarea inversă la carne și produse din carne
”Părerile sunt împărţite. Pentru procesatori, taxarea inversă atrage după sine un inconvenient major-forţează decapitalizarea. Pentru cei din industria cărnii, este o măsură acceptabilă doar dacă măsura se aplică şi pentru furaje. În principiu, am putea pleda pentru taxarea inversă la furaje şi carne de porc şi pui, dar împreună cu reducerea TVA la produsele procesate”, a declarat pentru Economica.net Alex Jurconi, preşedintele Federației Naționale Pro Agro.