• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele trei sfaturi pe care un mare asigurator le dă fermierilor: polițe pentru toate culturile, asigurarea producțiilor și colaborarea cu o companie serioasă

    agrointeligenta.ro -

    De câțiva ani încoace, numărul fermierilor care încheie polițe de asigurări este în creștere. Poate și din cauză că după seceta din 2012, nu puțini au fost cei care s-au ”ars” mai ceva ca spicele din câmp, iar anul trecut – unul cu prețuri mici la cereale și ploi peste măsură, a fost un nou prilej pentru mulți să ajungă la concluzia că ”așa nu mai merge”. Despre numărul fermierilor care își asigură afacerea și nu numai am aflat mai multe de la Călin Matei, Director General Adjunct al Groupama Asigurări România, compania care a încheiat anul trecut cele mai multe polițe în agricultură.

    ”Majoritatea fermierilor şi agricultorilor sunt interesaţi să își asigure culturile agricole, în primul rând. Am remarcat însă un interes din ce în ce mai crescut și pentru asigurarea utilajelor agricole sau a silozurilor”, a declarat directorul adjunct al Groupama pentru Agrointeligența.

    Sectorul vegetal, cel mai bine asigurat

    Evaluarea sa are la bază o creștere cu 20% a numărului de clienți din sectorul de agribusiness, dar și faptul că asigurarea culturilor agricole este, în prezent, cel mai bine vândut produs pe acest segment. ”Pentru culturile agricole, poliţa oferă acoperire pentru culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță, floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr, muștar, soia și nu numai, dar și pentru livezile cu pomi fructiferi sau plantațiile cu viță de vie. Este o asigurare flexibilă, ce acoperă mai multe riscuri generate de fenomenele meteorologice sau accidente, precum grindină, incendiu (din orice cauză), furtună/uragan, ploaie torențială, îngheț târziu de primăvară și îngheț timpuriu de toamnă. Suplimentar, în anumite condiții, poate fi acoperit și riscul de îngheț de iarnă”, declară reprezentantul Groupama Asigurări.

    După vegetal, zootehnia vine din urmă ca o piață cu mult potențial, mai ales că România nu a fost ocolită anul trecut de epidemia bolii limbii albastre, ce i-a pus serios pe gânduri pe crescătorii de animale din întregul sector. ”Asigurările pentru animale se adresează persoanelor fizice care deţin animale în gospodărie, dar şi persoanelor juridice care gestionează ferme zootehnice. Asigurarea pentru păsări şi peşti se adresează exclusiv persoanelor juridice care deţin sau gestionează ferme avicole sau piscicole.

    Pentru fermele de bovine, ovine, suine şi caprine pot fi acordate despăgubiri pentru moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor, ca urmare a riscurilor generale (precum incendiu, explozie, trăsnet, cutremur, alunecări de teren, inundaţii, furtuni, viscol, avalanşă de zăpadă, grindină, îngheţ, căderea pe animale a unor corpuri), a bolilor de orice fel (cu excepţia celor incluse în lista Oficiului Internaţional Epizootic) şi a accidentelor.

    Pentru fermele avicole sunt despăgubite cazurile de moarte a păsărilor ca urmare a incendiului, trăsnetului, exploziei, prăbuşirii halelor, asfixierii, avariilor accidentale ale instalaţiilor de climatizare, intoxicaţiilor. Se despăgubeşte şi furtul prin efracţie”, explică directorul general adjunct al Groupama Asigurări.

    Dimensiunea medie a fermelor asigurate: 300 de hectare

    În acest moment, din cei 2.500 de clienți agro ai companiei de asigurări, cei mai mulți fac parte din categoria fermierilor mijlocii, spune Călin Matei. ”Dimensiunea medie a unei ferme asigurate în Groupama este de aproximativ 300 hectare. Pentru asigurarea culturilor agricole, polița are ca perioadă de valabilitate anul agricol în care este înființată cultura, respectiv perioada cuprinsă între înființarea culturii și recoltare”, explică reprezentantul.

    Prețul asigurării la utilaje, mai mic decât pentru CASCO

    În privința costului polițelor de asigurări, acesta este determinat de mai mulţi factori, precum: tipul culturilor asigurate, riscurile împotriva cărora fermierul optează să se asigure, localizarea culturilor și gradul lor de sensibilitate la riscurile asigurate, istoricul acelui fermier în portofoliul Groupama, suprafața fermei, rata de echipare cu alte produse de asigurare. ”Costul asigurării unui hectar de cultură se stabilește în funcție de mai mulți de factori, specifici fiecărui fermier. Astfel, la calcularea prețului se iau în calcul tipul culturilor asigurate, riscurile împotriva cărora vrea să se asigure fermierul, localizarea culturilor și gradul lor de sensibilitate la riscurile asigurate. Comparativ, costul asigurării utilajelor agricole este de câteva ori mai mic decât costul unei asigurări CASCO, riscurile asigurate fiind aproximativ aceleași ca şi în cazul unei asigurări CASCO”, explică reprezentantul Groupama.

    Pe o piață ce numără peste un milion de fermieri, de posibili clienți practic, majoritatea explotațiilor din România nu au încă puterea financiară pentru a apela la o firmă de asigurări. ”Fermierii români au devenit responsabili, iar acest lucru se poate observa și din numărul însemnat de polițe achiziționate în ultimii ani. Totuși, există cazuri în care puterea financiară, conjunctura legislativă sau lipsa conștientizării necesității protejării propriei investiții îi împiedică uneori pe fermieri să își asigure afacerea agricolă, expusă astfel riscurilor”, declară Călin Matei.

    Pentru cei care, însă, își permit să încheie o poliță care să le pună la adăpost afacerea, reprezentantul Groupama are trei sfaturi esențiale: ” În primul rând, îi sfătuim pe fermieri să asigure toate suprafețele cu culturi înființate într-un an agricol, indiferent că sunt culturi de toamnă sau culturi de primăvară. De asemenea, credem că este în avantajul fermierilor să solicite asigurarea producțiilor la hectar, în corelație cu potențialul lor (tehnologie aplicată, istoric al producțiilor obținute, etc). Nu în ultimul rând, le recomandăm să aleagă compania de asigurări având ca principal criteriu de selecție calitatea serviciilor oferite (condiții de asigurare, mod de despăgubire, promptitudine sau notorietate în domeniu) și nu neapărat costul asigurării”.

    Idaho, A Farmer stands in his field of Soybeans.

    Program în 7 trepte pentru fermieri

    Prin programul „Asigurările dau roade”, Groupama oferă fermierilor bonusuri şi avantaje special gândite pentru nevoile acestora: reduceri la asigurarea mașinilor agricole și a celor personale, reduceri pentru asigurările de viață, de sănătate și accidente pentru angajați sau chiar și pentru familie, excursii și sponsorizări pentru participarea la târguri internaționale din domeniul agro, finanțări în condiții preferențiale de la partenerii noștri, firme de leasing și bănci. ”Programul este ierarhizat în 7 trepte, în funcţie de numărul de puncte acumulate. Cu cât numărul de puncte acumulate este mai mare, cu atât beneficiile şi avantajele cresc, avantajele fiind astfel direct proporţionale. Punctele se acumulează prin achiziţia unei poliţe agro și non-agro. De asemenea, valoarea contractelor încheiate, rata scăzută a daunei, vechimea, recomandările către alţi fermieri contează în obtinerea unui număr tot mai mare de puncte”, explică directorul general adjunct al companiei de asigurări.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!