• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii riscă să fie păcăliți la cântărirea cerealelor. Sfaturi pentru a evita ”furtul la cântar”

    Violina Gorcinschi -

    Fermieri înșelați la silozurile unde predau cerealele, avertizează presa din Ucraina. Având în vedere campania de recoltare în curs, problema depozitării devine din ce în ce mai acută. Fermele care nu dețin spații proprii de stocare apelează la terți pentru servicii de depozitare. Uneori, cântărirea cerealelor are loc la siloz și există riscul ca fermierii să fie păcăliți. Pentru a evita această situație, se recomandă cântarele auto.

    „Primul lucru la care trebuie să fii atent fermierul este când s-a verificat cântarul ultima dată la siloz. Dacă verificarea a fost făcută la începutul sezonului trecut, atunci cântarul va avea o eroare semnificativă”, a spus Maxim Pavliucenko, coproprietar al „Balk-Trans”, pentru Latifundist.

    Cântărirea cerearelor – riscuri de fraudare a fermierilor

    Potrivit lui Maxim Pavliucenko, în cursul cântăririi cerealelor, pot exista „interferențe”.

    „Balk-Trans” a avut o astfel de poveste cu o întreprindere binecunoscută din Ucraina. Când am început să lucrăm cu aceasta, am observat că ceva nu era în regulă cu cântarul de la siloz. Pe drumul dinspre câmp, șoferul a fost rugat să oprească la un siloz din apropiere și să facă o cântărire de control. Diferența pe fiecare mașină a fost de 300-400 kg. Ulterior, când au început să investigheze, s-a dovedit că sub cântar era un mecanism încorporat, cu o telecomandă prin care lucrătorul sau managerul liftului putea schimba greutatea indicată. Așa au obținut un câștig de 300-400 kg la fiecare camion”, a explicat Maxim Pavliucenko.

    Citește și: Ce trebuie să știe fermierii despre achiziția și montajul unui cântar de metal

    În ce alte capcane mai pot cădea fermierii? La unele companii, cântarul poate sta la intrare și la ieșire. Maxim Pavliucenko recomandă verificarea ambelor cântare deoarece silozul poate subestima greutatea brută de intrare sau poate modifica greutatea ambalajului. Din experiența lui, au existat astfel de cazuri.

    Unele companii de logistică (care, de obicei, oferă cele mai ieftine tarife de pe piață) după cântărire (brută) drenează apa din containerele speciale în mașină și obțin o greutate în exces de 200-300 kg.

    Tocmai de aceea, omul de afaceri recomandă chiar și micilor întreprinderi agricole să aibă cântare, în special celor care transportă la siloz direct din câmp. Fermierii pot folosi propriile cântare pentru verificare și apoi să compare cifrele cu cele obținute la siloz, mai exact dacă există o discrepanță mare sau nu la greutate.

    „Cântarele sunt un punct de control pentru toată lumea. Puteți avea propria persoană la recepție, care să verifice ce au arătat cântarele, să facă un raport foto la recepție în prezența șoferului. Dar, după cum arată practica, chiar dacă totul este automatizat la siloz, intervenția umană în funcționarea sistemului este posibilă. Desigur, aceasta este o excepție. Dar astfel de situații neplăcute există pe piață”, remarcă Maxim Pavliucenko.

    Dotarea fermelor cu cântar (foto: Latifundist)

    Cântărirea cerealelor. Alegerea cântarului

    Din experiența directorului operațional al „Sistemelor de măsurare a greutății”, Oleksandr Nimcik, cântarele auto merită achiziționate de către întreprinderile agricole cu o suprafață de teren de la 500-700 ha în sus. Potrivit acestuia, cântarele reprezintă un mijloc de control al contabilității, iar acolo unde există control, există șanse mai mari de a câștiga mai mult.

    În 85% din cazuri, agricultorii optează pentru cântare de 18 metri, cu o capacitate de 60 sau 80 de tone. Restul aleg cântare fie mai mari, fie mai mici ca dimensiuni.

    Alegerea complexului de cântărire trebuie făcută pe baza așteptărilor clientului de la utilizarea cântarelor.

    Citește și: IulianCântar.eu sau cât ”cântărește” o afacere cu cântare industriale

    „Pentru unii, precizia echipamentului este extrem de importantă, astfel încât cântarele cu precizie sporită vor fi cea mai atractivă soluție. Alții nu doresc să plătească amenzi pentru supraîncărcare pe drum. Prin urmare, vor alege cântare auto staționare de precizie standard, dar dotate cu funcția de cântărire pe osii”, a adăugat expertul.

    Eroare la cântărirea cerealelor (foto: producer.com)


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR Noi plăți pentru fermieri anunțate de ministrul Agriculturii. Banii, în conturi în perioada următoare

    Ultimele știri

    AFIR – anunț despre prețurile utilajelor agricole cumpărate cu fonduri europene Crescător de ovine găsit decedat în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul Fermierul Varga Istvan, concurent la Masterchef! A promis că în etapa următoare va aduce brânză din propria fermă