• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria”

    Violina Gorcinschi -

    Fermierul Dimitrie Muscă, mulțumit de producțiile din acest an, în ciuda secetei și a caniculei. Dimitrie Muscă, directorul de la Curtici Arad, a reușit să facă față secetei și să scoată producții bune la cereale în acest sezon. Se așteaptă la producții de 12 t/ha la porumb și a scos 9,3 t/ha la grâu, un rezultat record.

    Acest sezon a fost unul promițător pentru cultura de porumb și floarea-soarelui din zona de vest a țării. Încă de la înființarea culturilor a existat umiditate în sol și ploi. În primele luni de primăvară, temperatura a fost una optimă, iar pornirea în vegetație a plantelor a fost excelentă.

    Deși episodul de furtună de pe 10 iunie nu a afectat prea mult culturile, începutul lunii iunie, caracterizat de o secetă severă și de temperaturi extreme prelungite, le-a dat o lovitură cruntă. În ciuda acestor condiții, însă, fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, se așteaptă la producții de 12 tone la hectar, la Olari, dar și producții mai mici, pe terenurile din Curtici.

    Dimitrie Muscă e încrezător că porumbul și floarea-soarelui au șanse să se salveze, dar totul depinde de tehnologiile aplicate de fiecare fermier și de specificul solelor. De aceea, există diferențe semnificative de la un teren la altul și de la o fermă la alta, a relatat ziaruldevest.ro.

    Secetă la Curtici. Producții de 12 tone/ha la porumb la ferma Olari

    Înainte de apariția secetei, Muscă s-a bucurat de o ploaie abundentă la ferma de la Olari, fenomen care au salvat porumbul.

    „Am avut pe la începutul lunii iulie o ploaie de 65 de litri pe metru pătrat într-o zi, la Olari, dar la Curtici, cred că porumbul se usucă. Nu a fost atâta ploaie cum a fost la Olari”, a povestit fermierul.

    Citește și: Ing. Dimitrie Muscă seamănă rapița de la 1 septembrie: ”Menținem suprafața pe care am avut-o în acest an”

    Dimitrie Muscă a explicat că problema este că fenomenul de absorbție din pământ a apei utile alimentației porumbului este mai mic decât fenomenul de evacotranspirație din plantă prin frunze și prin tulpină.

    Meteorologii au anunțat ploi și o răcorire a vremii în Banat, în Arad, Crișana, după data de 20 iulie. Asta ar mai salva ceva pentru că știuletele era trecut de faza de porumb de fiert.

    „Prin tulpină, planta de porumb îl mai poate ajuta pe bob ca să rămână sănătos. Să reziste. Altfel, va rămâne șistăvit, iar din producția preconizată vom avea pierderi. Nici eu nu știu cât voi face la Olari, dar am șanse să fac 12 tone. La Curtici, e greu. Dacă ar veni o ploaie pe care o așteptăm ar însemna o șansă mare pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Sunt preconizate ploi și scăderi de temperatură. Asta e foarte bine”, a adăugat producătorul.

    Dimitrie Muscă a învins seceta

    Fără irigații la Arad, în condiții de secetă

    Fermierul a explicat că, în zona în care se află, nu prea există instrumente prin care producătorii să facă față secetei și temperaturilor extreme. Sistemele de irigație necesită o sursă de apă, inexistentă în zona Aradului în apropierea câmpurilor agricole. Muscă a menționat că marea dramă este că apa din Mureș este dusă în Ungaria, iar asta este foarte grav. Reprezintă un atentat la siguranța alimentară a românilor.

    Citește și: Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    „Noi ce măsuri luăm? Noi stăm și îi facem poză râului cu telefoanele, fiindcă ce frumos curge apa. Este inacceptabil, dar ce poți face dacă miniștrii Agriculturii se schimbă la un an – doi. Așa nu se va face nimic pentru agricultură”, a comentat fermierul.

    Cu toate acestea, Muscă are propria strategie de „luptă” cu canicula! Echipele au pregătit terenul pentru rapiță, lucrând noaptea, pe perioada de secetă extremă cu temperaturi de 50 de grade la soare ziua.

    „Asta pentru că pe temperaturile mari nu poți lucra ziua. Omori tractoarele. Facem scarificare, discuim, facem ce trebuie pentru a păstra apa în sol. La noi se mai poate lucra. Nu scoatem bolovani. Tragem în forță”, a spus Dimitrie Muscă.

    Dimitrie Muscă lucrează împreună cu fiul său 7.600 de hectare de pământ, deține aproape 3.000 de vaci de rasa Charolaise și Holstein Friză, trei complexe de porci cu 50.000 de capete și două abatoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Lucernă gata strânsă, furată direct din câmp Obligatoriu pentru subvențiile APIA – ITP la utilajele agricole de stropit. ANF face verificări în ferme Primele ninsori. Meteorologii au anunțat când vom avea prima zăpadă

    Ultimele știri

    Ghiță Ciobanul, apel către colegii oieri: ”Să nu dăm mieii din câmp sub 18,5 lei/kg, plus ANAF” Comună în faliment din cauza pestei micilor rumegătoare. Primar: ”Nu mai avem bază de impozitare” China a interzis importurile de ovine și de caprine din România