Valahia – cel mai nou soi românesc de roșii. Caracteristici, producție la hectar
Oana Timar -Valahia este cel mai nou soi românesc de roșii, omologat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Aceștia au dezvoltat noua roșie românească pentru cultura de câmp, cu o producție ridicată la hectar și care se pretează foarte bine la tehnologia de cultură din țara noastră.
Soiul de roșii Valahia este o tomată de câmp. Tomatele de câmp Valahia sunt un soi cu creștere determinată, destinat atât consumului în stare proaspătă, cât și industrializării.
Valahia – soi de roșii. Caracteristici
Roșiile Valahia prezintă o serie de caracteristici ce le fac să fie ideale pentru o cultură de roșii în câmp, dar și în grădină. Astfel, plantele au o înălțime medie de 43 de centimetri, iar diametrul tufei aariază între 36-40 cm. O plantă are circa 34 de frunze cu o lungime medie a frunzei de 28,5 cm. Fiecare plantă dezvoltă aproximativ 9 inflorescențe compuse pe plantă, cu câte 3 flori pe inflorescență.
Cum arată roșiile din soiul Valahia
Roșiile din soiul Valahia sunt de un roșu strălucitor atunci când sunt coapte, dar până să ajungă la maturitate, acetsea au o culoare verde albicioasă.
Tomatele Valahia sunt potrivite ca mărime – înălțimea fructului este de 5,8 cm, iar diametrul de 6,7 cm. Greutatea medie a unei roșii Valahia este de 220 de grame și prezintă un punct pistilar ușor mucronat, caracter manifestat de gena beck. Fructele au fermitate ridicată, sunt rezistente la crăpare și au o capacitate bună de păstrare după recoltare.
Roșiile Valahia au o aromă și un gust sunt deosebite, specific tomatelor tradiționale.
Soiul de roșii Valahia – producție la hectar
Producția la hectar la soiul de roșii Valahia este de 35-40 de tone, dar acest randament poate crește dacă se aplică verigi tehnologice suplimentare.
Fructele au un conținut ridicat de substanță uscată, de 5,8-6%, și prezintă 3 loji seminale, cu pericarpul de 6 mm grosime.
Tomatele Valahia sunt gustoase, ușor zemoase, și sunt potrivite atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru industrializare. Acestea își păstrează fermitatea și rezistența la crăpare, oferind o capacitate bună de păstrare după recoltare, ceea ce le face ideale pentru diverse utilizări în bucătărie și industrie.