Valahia – cel mai nou soi românesc de roșii. Caracteristici, producție la hectar


Valahia este cel mai nou soi românesc de roșii, omologat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Aceștia au dezvoltat noua roșie românească pentru cultura de câmp, cu o producție ridicată la hectar și care se pretează foarte bine la tehnologia de cultură din țara noastră.
Soiul de roșii Valahia este o tomată de câmp. Tomatele de câmp Valahia sunt un soi cu creștere determinată, destinat atât consumului în stare proaspătă, cât și industrializării.
Valahia – soi de roșii. Caracteristici
Roșiile Valahia prezintă o serie de caracteristici ce le fac să fie ideale pentru o cultură de roșii în câmp, dar și în grădină. Astfel, plantele au o înălțime medie de 43 de centimetri, iar diametrul tufei aariază între 36-40 cm. O plantă are circa 34 de frunze cu o lungime medie a frunzei de 28,5 cm. Fiecare plantă dezvoltă aproximativ 9 inflorescențe compuse pe plantă, cu câte 3 flori pe inflorescență.
Cum arată roșiile din soiul Valahia
Roșiile din soiul Valahia sunt de un roșu strălucitor atunci când sunt coapte, dar până să ajungă la maturitate, acetsea au o culoare verde albicioasă.
Tomatele Valahia sunt potrivite ca mărime – înălțimea fructului este de 5,8 cm, iar diametrul de 6,7 cm. Greutatea medie a unei roșii Valahia este de 220 de grame și prezintă un punct pistilar ușor mucronat, caracter manifestat de gena beck. Fructele au fermitate ridicată, sunt rezistente la crăpare și au o capacitate bună de păstrare după recoltare.
Roșiile Valahia au o aromă și un gust sunt deosebite, specific tomatelor tradiționale.
Soiul de roșii Valahia – producție la hectar
Producția la hectar la soiul de roșii Valahia este de 35-40 de tone, dar acest randament poate crește dacă se aplică verigi tehnologice suplimentare.
Fructele au un conținut ridicat de substanță uscată, de 5,8-6%, și prezintă 3 loji seminale, cu pericarpul de 6 mm grosime.
Tomatele Valahia sunt gustoase, ușor zemoase, și sunt potrivite atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru industrializare. Acestea își păstrează fermitatea și rezistența la crăpare, oferind o capacitate bună de păstrare după recoltare, ceea ce le face ideale pentru diverse utilizări în bucătărie și industrie.