• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valahia – cel mai nou soi românesc de roșii. Caracteristici, producție la hectar

    Oana Timar -

    Valahia este cel mai nou soi românesc de roșii, omologat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Aceștia au dezvoltat noua roșie românească pentru cultura de câmp, cu o producție ridicată la hectar și care se pretează foarte bine la tehnologia de cultură din țara noastră.

    Soiul de roșii Valahia este o tomată de câmp. Tomatele de câmp Valahia sunt un soi cu creștere determinată, destinat atât consumului în stare proaspătă, cât și industrializării.

    Valahia – soi de roșii. Caracteristici

    Roșiile Valahia prezintă o serie de caracteristici ce le fac să fie ideale pentru o cultură de roșii în câmp, dar și în grădină. Astfel, plantele au o înălțime medie de 43 de centimetri, iar diametrul tufei aariază între 36-40 cm. O plantă are circa 34 de frunze cu o lungime medie a frunzei de 28,5 cm. Fiecare plantă dezvoltă aproximativ 9 inflorescențe compuse pe plantă, cu câte 3 flori pe inflorescență.

    Cum arată roșiile din soiul Valahia

    Roșiile din soiul Valahia sunt de un roșu strălucitor atunci când sunt coapte, dar până să ajungă la maturitate, acetsea au o culoare verde albicioasă.

    Tomatele Valahia sunt potrivite ca mărime – înălțimea fructului este de 5,8 cm, iar diametrul de 6,7 cm. Greutatea medie a unei roșii Valahia este de 220 de grame și prezintă un punct pistilar ușor mucronat, caracter manifestat de gena beck. Fructele au fermitate ridicată, sunt rezistente la crăpare și au o capacitate bună de păstrare după recoltare.

    Roșiile Valahia au o aromă și un gust sunt deosebite, specific tomatelor tradiționale.

    Soiul de roșii Valahia – producție la hectar

    Producția la hectar la soiul de roșii Valahia este de 35-40 de tone, dar acest randament poate crește dacă se aplică verigi tehnologice suplimentare.

    Fructele au un conținut ridicat de substanță uscată, de 5,8-6%, și prezintă 3 loji seminale, cu pericarpul de 6 mm grosime.

    Tomatele Valahia sunt gustoase, ușor zemoase, și sunt potrivite atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru industrializare. Acestea își păstrează fermitatea și rezistența la crăpare, oferind o capacitate bună de păstrare după recoltare, ceea ce le face ideale pentru diverse utilizări în bucătărie și industrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!