Soiul de grâu Exotic: maturitate timpurie, rezistență la secetă și producții mari
Adrian Radu -SC Tea Consulting, condusă de Ioan Tudorel, produce și comercializează semințe de cereale de toamnă, în special sămânță de grâu. Unul dintre cele mai apreciate soiuri produse de la această companie este soiul de grâu Exotic. Acesta este multiplicat de la sămânța de bază la sămânța C1 și este vândut prin distribuitori naționali și regionali, în colaborare cu partenerul strategic AEM Holding.
„Sunt directorul societății SC Tea Consulting și suntem producători de semințe de cereale de toamnă, în speță sămânță de grâu. Facem multiplicare de la sămânță de bază către sămânță C1, sămânță pe care după aceea noi o comercializăm prin distribuitorii naționali, regionali și împreună cu partenerul strategic AEM Holding”, a explicat Ioan Tudorel.
Caracteristici soiul de grâu Exotic
• Tip: Soi aristat;
• Timpurietate: Maturitate timpurie;
• Talia plantei: Medie;
• Rezistență la iernare: Foarte bună;
• Conținut de gluten: Foarte bun;
• Toleranță la secetă și arșiță: Foarte bună;
• Rezistență la cădere: Foarte bună;
• Rezistență la boli: Excelentă la rugina galbenă și făinare; bună la fuzarioză;
• Rezistență la erbicide: Rezistent la erbicide cu chlortoluron.
Ioan Tudorel a explicat și avantajele timpurietății soiului de grâu Exotic: „Exotic este un soi timpuriu, Prin faptul că are această timpurietate îl ajută să înflorească și, bineînțeles, să fecundeze toate spicele până în vârful spicului și atunci avem un număr de boabe record pe spic, cu un spic destul de mare.”
Grâul Exotic, avantajos pentru fermieri
Calitățile de panificație ale soiului Exotic sunt remarcabile, având o masă hectolitrică de 75 și un conținut de proteine între 12 și 12,2%. Masa a o mie de boabe (MMB) variază între 42 și 45 de grame. Soiul Exotic este de asemenea adaptabil la condițiile climatice din România și are uin potențial mare de producție chiar și în condiții de secetă.
„Soiul Exotic are un potențial de producție de peste 10 tone. Toate semințele de toamnă sunt recoltate în perioada aceasta iunie-iulie și ele intră în stațiile de procesare. Noi avem propria stație de procesare în localitatea Fetești. Le pregătim, le selectăm, le tratăm, le ambalăm, le etichetăm, le certificăm și le lansăm pentru vânzare pentru clienții noștri și utilizatorul final, fermierul, în lunile august, septembrie, octombrie”, a concluzionat directorul Tea Consulting.
Toate detaliile despre portofoliul de semințe Tea Consulting pot fi găsite pe site-ul www.teaseminte.ro.