• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un cunoscut crescător de ovine cere vaccinarea animalelor pentru a le proteja de pestă

    Oana Timar -

    Un cunoscut crescător de oi cere vaccinarea ovinelor pentru a le proteja de pestă. Silviu Nicolae Cățean, unul dintre cei trei frați care au fondat Ferma Cățean din Rotbav, județul Brașov, a transmis o scrisoare deschisă în care solicită premierului Marcel Ciolacu să ia măsuri urgente pentru protejarea exploatațiilor agricole în fața pestei micilor rumegătoare.

    Medic veterinar de profesie, fermierul Silviu Cățean cere imunizarea prin vaccinarea oilor împotriva pestei micilor rumegătoare. Cățean arată că o campanie de vaccinare ar proteja animalele și în acest fel se va evita un dezastru, fiind salvate animalele, dar și relațiile comerciale de export.

    Crescător de ovine: Prin vaccinare, oile ar fi protejate contra pestei în procent de 98%

    Iată, integral, apelul făcut de crescătorul de animale brașovean Silviu Cățean, apel adresat premierului Marcel Ciolacu:

    ”Mă numesc Silviu Cățean, sunt crescător de ovine și medic veterinar, și doresc să vă aduc la cunoștință situația gravă cu care se confruntă sectorul agricol de creștere a ovinelor din România, din cauza evoluției pestei rumegătoarelor mici (PRM). Această boală, cu un impact devastator, afectează serios atât economia, cât și tradiția agricolă a țării noastre.

    Ovinele exportate din România aduc un capital semnificativ și reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale agriculturii naționale, fiind răspândite pe întreg teritoriul țării. Tradiția, cultura și efectele sociale ale creșterii ovinelor sunt adânc înrădăcinate în istoria noastră și sunt esențiale pentru numeroase familii.

    În acest context, vaccinarea ovinelor împotriva pestei micilor rumegătoare (PRM) devine vitală. Între 19 iulie și 9 august 2024, s-au înregistrat 54 de focare de PRM în 4 județe, soldate cu sacrificarea și îngroparea a peste 300.000 de oi. Apariția acestei boli a fost semnalată atât în exploatațiile profesionale, cât și în cele non-profesionale. Din păcate, implementarea unor măsuri de biosecuritate eficiente, precum cele aplicate în fermele de porci, este aproape imposibilă în cazul fermelor de oi, din cauza modului tradițional de organizare sub formă de stână.

    Prin vaccinare, s-ar obține o imunitate de 98%, asigurând astfel o protecție ridicată. Aproximativ 75% din efectivul de ovine se vinde către țările arabe, unde evoluția acestei boli nu reprezintă un impediment pentru comerț. Deși vaccinarea poate crea dificultăți în comerțul cu Uniunea Europeană, consider că se poate negocia vânzarea doar a carcaselor sau a animalelor sănătoase, vaccinate și testate prin metode PCR, care pot diferenția anticorpii vaccinali de cei dobândiți prin trecerea prin boală.

    România este una dintre principalele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea ovinelor, ocupând locul al doilea. De aceea, nu consider că derogarea vaccinării ar trebui să conducă la oprirea comerțului. Monitorizarea și restricționarea mișcărilor ovinelor pe teritoriul țării este dificilă, însă, dacă animalele sunt imunizate, acestea ar putea circula fără restricții, eliminând riscul de îmbolnăvire.

    Dacă se va vaccina efectivul timp de trei ani consecutiv, România ar putea redeveni indemnată de această boală. Vaccinarea poate fi realizată rapid de către medicii veterinari concesionari, iar costurile implicate ar fi mult mai mici decât cele necesare pentru eutanasierea, distrugerea și îngroparea animalelor. În cazul în care efectivele noastre ar fi afectate, ne-am confrunta cu o mortalitate de până la 70%, ceea ce ar fi dezastruos pentru mediu, sănătatea populației și a animalelor.

    Multe familii din România trăiesc exclusiv din creșterea oilor, iar pierderea acestui venit ar fi devastatoare. Turmele de ovine cu importanță genetică, la care s-a lucrat de-a lungul generațiilor, nu pot fi înlocuite doar prin despăgubiri financiare, deoarece crescătorii sunt profund legați de ele, atât material, cât și emoțional.

    Vă solicit respectuos să luați în considerare aceste aspecte și să sprijiniți implementarea măsurilor necesare pentru protejarea sectorului ovin din România„.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!