• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Olt cer ca județul lor să fie declarat zonă calamitată

    Roxana Dobre -

    Fermierii dintr-un județ preponderent agricol au solicitat astăzi autorităților să îl declare zonă calamitată din cauza pierderilor imense înregistrate atât la culturile de toamnă cât și cele de primăvară. În plus, agricultorii cer o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Reprezentanții mai multor asociații de fermieri din județul Olt au cerut astăzi, luni – 12 august, în numele acestora ca zona să fie declarată calamitată după ce producătorii agricoli au înregistrat pierderi imense la culturile agricole de toamnă, dar și cele de primăvară. Fermierii au mai solicitat să fie luate măsuri urgente pentru salvarea exploatațiilor agricole dar solicită și o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Citiți și: Motivul pentru care un fermier din Neamț nu poate primi despăgubiri de secetă

    Fermierii cer ca județul Olt să fie declarat zonă calamitată

    Fermierii au cerut ca județul Olt să fie declarat zonă calamitată

    Județul Olt a fost puternic afectat de secetă iar asociațiile de fermieri au solicitat astăzi în numele acestora ca zona să fie declarată calamitată pentru anul 2024. În acest sens au transmis o solicitare către Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Direcția Agricolă Olt, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și Comisia pentru Agricultură din Senat.

    „Având în vedere situația dificilă a agriculturii din cauza secetei extreme din județul Olt, care a distrus total culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, mazăre, năut etc.) iar culturile de toamnă (grâu, orz, rapiță) au fost grav afectate, noi, fermierii din judțul Olt, vă solicităm să declarați județul Olt zonă calamitată. De asemenea, solicităm și o întâlnire a fermierilor din județul Olt, cu domnul ministrul Forin Barbu, la o dată ce va fi stabilită ulterior. Solicităm măsuri urgente pentru a salva situația disperată a fermierilor”, se arată în solicitarea fermierilor transmisă și către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Fermierii care pierd despăgubirile pentru secetă! Anunțul ministrului Florin Barbu

    Fermierii vor primi sumele pentru despăgubiri în luna octombrie, conform ministrului Agriculturii

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o postare făcută pe pagina sa de socializare că fermierii vor primi sumele pentru despăgubiri în luna octombrie.

    ”Le-am spus primarului Iulian Bărăscu și unuia dintre cei mai mari fermieri din nordul județului, Mihai Nicola că se vor primi despăgubirile de 200 de euro pe hectar în luna octombrie. Este prima dată când fermierii noștri primesc banii pentru culturile afectate de secetă în cursul anului calendaristic și le mulțumesc tuturor colegilor mei care sunt zilele acestea pe teren pentru a face verificări și a întocmi procesele verbale până la data de 15 septembrie. Suntem alături de fermierii noștri care sunt afectați de secetă și le susținem munca”, a transmis ministrul Florin Barbu.

    Reamintim că potrivit Ordinului 293/123/2024 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, termenul pentru notificarea primăriilor a fost decalat cu circa trei luni, de la 15 octombrie la 15 august, în cazul culturilor de primăvară. De asemenea, termenul pentru culturile de toamnă a expirat la 1 august.


    Te-ar mai putea interesa

    Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național Fermierii din Prahova: Ploi ”ca în povești” după oprirea rachetelor antigrindină Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria”

    Ultimele știri

    Noi alerte meteo emise astăzi de ANM. Județele unde sunt anunțate fenomene extreme Un bărbat de 37 de ani a murit într-o plantație de afine după ce s-a răsturnat cu tractorul Când vor beneficia fermierii de suspendarea ratelor la bănci