Motivul pentru care un fermier din Neamț nu poate primi despăgubiri de secetă
Angelica Lefter -Un fermier a aflat că nu poate beneficia de despăgubiri de secetă din cauză că, la venirea comisiei de constatare, aceasta nu a găsit pe teren, nerecoltat, un procent de minim 5% din cultura calamitată.
Agricultorul Cristian Blăjuți din localitatea Botești, județul Neamț, cultivă o suprafață de aproximativ 500 de ha și a înregistrat secetă la toate culturile sale, în special la culturile de toamnă, respectiv grâu și rapiță. A fost anunțat că vineri, pe 8 august, urma să vină comisia de constatare a pagubelor, însă atât el cât și alți fermieri, nu au lăsat procentul de 5% nerecoltat, astfel că nu își vor putea primi banii pentru culturile calamitate.
Citiți și: Fermierii care pierd despăgubirile pentru secetă! Anunțul ministrului Florin Barbu
”La Primărie am despus înștiințarea că am pagube în culturi, din cauza secetei, la finalul lunii iulie, noi am început recoltatul pe 26 iunie. La grâu și rapiță am avut secetă, am recoltat 3 – 3,5 tone/ha la grâu, și 2-2,3 tone/ha. Vineri, 8 august, am primit telefon că vine comisie de constatare. Am fost întrebat dacă am lăsat cei 5% pentru constatare, evident că nu am lăsat. La vremea respectivă nu se știa de ordin de ministru, dacă va fi sau nu va fi vreo despăgubire. Și dacă lăsam, din iunie până acum, sunt două luni de zile, punem cazul rapiței, păi nu se scutură? Nu mai punem că oi, vaci, intră pe teren după recoltare, nu pierdem acel 5%? De ce nu se vine la constatare înainte de recoltare? Alta ar fi fost situația dacă veneau la recoltare, noi deja acum pregătim terenul să intrăm la semănat la rapiță”, a menționa fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha
Fermier: Comisia ar trebui să vină la constatare în perioada de recoltare
Fermierul Cristian Blăjuți este de părere că dacă se dorește cu adevărat ca agricultorii să fie despăgubiți, se pot verifica acele zone în care a fost secetă.
”Să vină în perioada de recoltare, în timpul vegetației, să se constate, este cât de cât simplu, plus că sunt poze cu geolocații. Eu nu am semnat procesul verbal de constatare în care se arăta că nu am lăsat 5% pentru constatare. După mine s-au luat și ați fermieri, pentru că nu ni se pare corect. Oricum e greu, oricum nu e producție, mai lași încă 5% pe câmp. I-am rugat: acum este perioada optimă, veniți să vedeți la floarea-soarelui! Mi-au spus că nu, că au delegație pentru culturile din toamna lui 2023. Pentru floarea-soarelui când veniți atunci, în noiembrie, să lăsăm iar 5%?! Eu zic că, cu toate instituțiile pe care statul le are poate să demonstreze în ce zonă a fost secetă”, a conchis fermierul Cristian Blăjuți.