• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice

    Roxana Dobre -

    Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a transmis printr-un comunicat că dezaprobă ferm și respinge categoric orice încercare a membrilor clasei politice de a folosi în scopuri electorale dramele fermierilor și a familiilor lor în această perioadă. LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice.

    LAPAR a tras astăzi, marți – 13 august, un semnal de alarmă privind încercările membrilor clasei politice de a folosi situația dramatică prin care trec în acest an fermierii, în scopuri electorale.

    Citiți și: Nina Gheorghiță, LAPAR: ANIF și MADR să explice de ce sunt probleme cu apa pentru irigații

    Fermierii traversează un an agricol dificil

    LAPAR păstrează echidistanța față de partidele politice

    Printr-un comunicat remis astăzi către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România își exprimă echidistanța față de toate formațiunile politice din România, ca organizație negurvernamentală, apolitică și independentă, care reprezintă interesele producătorilor agricoli membri în relația cu autoritățile naționale și europene, cu alte asociații și federații.

    ”LAPAR se implică activ în demersuri de susținere a fermierilor, prin semnalarea către autorităților competente a problemelor multiple cu care se confruntă fermierii în actualul context geopolitic, economic și climatic, pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să asigure bunul mers al activităților în ferme.

    În acest sens, LAPAR dezaprobă ferm și respinge categoric orice încercare a membrilor clasei politice de a folosi în scopuri electorale dramele fermierilor și a familiilor lor în această perioadă. LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice. Rolul fermierilor în asigurarea siguranței alimentare este vital și, din acest motiv, agricultura are nevoie de atenție specială și susținere din partea tuturor jucătorilor implicați și, în mod deosebit, din partea factorilor de decizie. LAPAR consideră că autoritățile naționale trebuie să-și asume responsabilitatea în luarea deciziilor care îi vizează pe fermieri – buna guvernanță atrage voturi mai mult decât discursurile inflamatorii care au ca scop atragerea de capital electoral.

    Totodată, LAPAR apreciază orice manifestare de interes și implicare cu bună credință din partea formațiunilor politice în rezolvarea problemelor fermierilor și găsirea unor soluții pe termen mediu-lung cu impact pozitiv în afacerile agricole și asigurarea profitabilității și rezilienței acestora. Soluțiile vizează în principal modificări sau inițiative legislative care reglementează activitatea în ferme și care oferă fermierilor stabilitate economică și predictibilitate în afacerile lor, pentru investiții în tehnologizare, digitalizare și, nu în ultimul rând, în capitalul uman.

    LAPAR elaborează și transmite nenumărate adrese și documente de poziție către autoritățile naționale, în special către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reprezentanții LAPAR prezintă problemele fermierilor și își susțin propunerile de rezolvare în cadrul întâlnirilor periodice pe care le au cu reprezentanții ministerului și a consltărilor pe subiecte de interes majori pentru agricultori.

    LAPAR reprezintă fermierii la nivel național și se asigură că autoritățile sunt informate despre problemele specifice la nivel local, județean, regional în scopul rezolvării lor. Toate problemele semnalate de fermieri sunt preluate, documentate, argumentate și transmise către autorități. Un exemplu în acest sens îl reprezintă solicitarea fermierilor de a declara starea de calamitate, care a fost discutată inclusiv pe 31 iulie a.c. în cadrul celei mai recente întâlnirii organizate de MADR cu reprezentanții mediului asociativ din sectorul vegetal. Nevoia este aceeași în toate județele afectate de fenomenele meteo extreme și o eventuală decizie privind declararea stării de calamitate trebuie să vizeze toate județele aflate în situația respectivă, fără niciun fel de discriminare.

    În acest context, LAPAR apreciază colaborarea și comunicarea cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deschiderea Ministrului și a echipei sale, precum și atitudinea proactivă cu care sunt primite propunerile organizației noastre pentru rezolvarea situațiilor semnalate (prin acțiuni punctuale sau demersuri mai ample).

    LAPAR face apel la fermieri și la reprezentanții acestora la nivel județean să semnaleze problemele din teren pentru ca acestea să fie transmise spre informare și rezolvare către autoritățile responsabile. O comunicare continuă și eficientă poate atrage rezultate pozitive dacă informațiile sunt transmise în timp util, în vederea identificării și aplicării unor soluții favorabile fermierilor și agriculturii din țara noastră”, se arată în comunicarea LAPAR.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția nouă la APIA: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Lucernă gata strânsă, furată direct din câmp Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național

    Ultimele știri

    Cum optimizează legumicultorul sucevean Daniel Bilinciuc producția de legume cu tehnologia Daymsa Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata primei tranșe din subvențiile APIA LAPAR solicită respectarea fermierilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice