• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nina Gheorghiță, LAPAR: ANIF și MADR să explice de ce sunt probleme cu apa pentru irigații

    Oana Timar -

    Apar noi informații despre motivele pentru care fermierii din cel puțin trei județe – Ialomița, Brăila și Botoșani, se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu apă pe canalele de irigații. Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) cere Ministerului Agriculturii și ANIF – Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, să vină cu explicații privind problemele de la aprovizionarea cu apă, dar și cun grafic privind soluționarea acestora.

    Familia Gheorghiță face agricultură în județul Brăila acolo unde, de două săptămâni sunt mari probleme cu apa. ”Zilnic, eu și colegii mei din conducerea organizației APA Brăila ținem legătura cu conducerea ANIF județeană pentru că ne sesizează zilnic probleme membrii din organizația noastră. Ce nu înțeleg eu, că fermier cel puțin, este de ce nu se iese public să ne explice cauzele și graficul de remediere al acestora”, a spus fermiera.

    Citiți și: Fermier: Ni se usucă culturile cu tot cu irigații. Reprezentant ANIF: Traversăm cea mai grea campanie de irigat

    Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR

    Nina Gheorghiță a arătat că este știut faptul că ”sistemul de pompare învechit se defectează des, iar unele reparații nu pot fi făcute în plin sezon de irigat”.

    ”Am vorbit, la telefon, săptămâna această, după ce s-a înregistrat din nou defecțiune la stația Spiru Haret, cu domnul director Turcitu, director ANIF Brăila, și mi-a comunicat că, dintre cele trei motoare mari de la Spiru Haret, unul s-a stricat. Mi-a explicat că pentru a fi reparat trebuie să oprească stația, să golească de apă în stație – înseamnă câteva zile, apoi cât o mai dura reparația, nimeni nu știe întrucât sunt motoare unicat, foarte mari, apoi să umple din nou canalele – iar câteva zile…Păi ne ducem la trei săptămâni, în cel mai optimist scenariu, timp în care nici cei care irigă acum la avarie nu vor mai putea iriga. Situația este foarte complicată. Este clar că este o problemă de planificare și organizare a investițiilor care trebuie remediată pentru sezonul viitor”, a atras atenția vicepreședinta LAPAR.

    Citiți și: Fermieri din trei județe – lăsați de ANIF fără apă pe canalele de irigații: ”Căldurile omoară floarea și porumbul”

    Nina Gheorghiță: Lipsa de comunicare se traduce în nepăsare sau lipsă de respect

    Fermiera Nina Gheorghiță a semnalat că următoarele trei săptămâni sunt cruciale pentru culturile de primăvară, așa că agricultorilor ar trebui să li se comunice în mod transparent situația reală. ”Ca fermier, nu mai zic că lider de organizație, nu pricep de ce nu comunică public autoritățile cu fermierii. Cu toți fermierii, că cei care sunt în organizații cunosc cauzele din dialogul cu conducerea asociației. Comunicarea îți dă încredere că lucrurile sunt sub control, că autoritățile lucrează pentru tine și te respectă că fermier/cetățean. Lipsa de comunicare, publică, se traduce în nepăsare sau lipsă de respect iar asta, pe canicula de afară, face să crească și mai mult tensiunea în rândul fermierilor”, a spus Nina Gheorghiță care și-a exprimat speranța că după ce situațiile au fost făcute publice, atât de fermieri, cât și de presă, ANIF și MADR vor veni cu explicații.

    ”Poate acum va ieși ANIF București sau MADR cu un comunicat și să explice situația. Oricât ar fi de grea și de complicată situația, fermierii au dreptul, toți, s-o cunoască dar mai ales să vadă ce vor face autoritățile în viitor că să nu mai ajungem în situația aceasta! Autoritățile mai trebuie să înțeleagă un lucru. După 2020 fermierii, cel puțin din județul meu, au făcut investiții să încerce să irige. Fiecare după puterile lui. Au achiziționat motopompe, tamburi, pivoți….investiții pe care trebuie să le plătească la banca. Din ce, dacă nu au apă pe canal să irige???”, a concluzionat vicepreședintele LAPAR.

    Dacă vă confruntați cu probleme la aprovizionarea cu apă pentru irigații, vă rugăm să ne semnalați situația la redactia@agrointel.ro sau la telefon 0744 311 359


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!