Un renumit târg de berbeci nu se va ține în acest an din cauza pestei
Roxana Dobre -Un târg cu tradiție se anulează din cauza Pestei Micilor Rumegătoare (PMR). Este vorba despre târgul expozițional de berbeci din Baia Mare care urma ca în acest an să ajungă la cea de-a VII-a ediție.
Târgul expozițional de berbeci din Baia Mare, județul Maramureș, organizat anual de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Pro Ovis” Maramureș, nu va mai avea loc anul acesta din cauza Pestei Micilor Rumegătoare (PMA), după cum a anunțat chiat asociația astăzi, vineri – 16 august.
Citiți și: Ministrul Florin Barbu: Pesta ovinelor va fi eradicată din România în maximum 2-3 săptămâni
Târgul de berbeci de la Baia Mare nu se ține în acest an
Deși în județul Maramureș nu a fost confirmat vreun focar de Pestă a Micilor Rumegătoare, organizatorii Târgului expozițional de berbeci de la Baia Mare au decis să anuleze evenimentul care urma să aibă loc la sfârșitul lunii august.
”Având în vedere problemele prin care trece sectorul ovin privind pesta rumegătoarelor mici vă anunțăm cu dezamăgire că Târgul expozițional de Berbeci Baia Mare nu va mai avea loc anul acesta! Vă mulțumim pentru înțelegere!”, a anunțat Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Pro Ovis” Maramureș.
Organizatorii anunțaseră la începutul lunii iulie că manifestația se va ține în acest an și chiar promovaseră în mediul online programul și modul de desfășurare al evenimentului dar virusul oilor a anulat expoziția. La târg urmau să participe crescători care să și vândă animalele de reproducție.
Citiți și: Comună în faliment din cauza pestei micilor rumegătoare. Primar: ”Nu mai avem bază de impozitare”
Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), confirmată oficial în patru județe
Conform datelor comunicate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la data de 9 august, în România erau active 56 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 33 exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PMR) cu un total de 232.283 animale afectate, după cum urmează:
– în județul Tulcea erau 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non profesionale cu un total de 212.813 animale afectate;
– în județul Constanța erau 6 focare în 4 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate;
– în județul Timiș era un singur focar într-o exploatație comercială cu un total de 12.500 animale afectate;
– în județul Ialomița era singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.