• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA 2024. Termen limită pentru fermieri pentru a-și salva subvențiile: 20 septembrie

    Violina Gorcinschi -

    Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute.

    „Începând cu anul de cerere 2023, APIA are obligația să instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor așa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027). Gestionarea cererilor de plată aferente Campaniei 2024, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat și include întregul flux de lucru, începând cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative și pe teren, până la efectuarea plăţilor, atât în avans cât și a plăților regulare”, au transmis reprezentanții APIA într-un comunicat emis astăzi, joi – 29 august.

    APIA: fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile

    În ce privește instituirea controlului prin monitorizare, APIA are trei obiective principale:

    Astfel, se clarifică neconformitățile identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.

    Tinând cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024.

    „Prin acțiunile de clarificare, APIA dorește eliminarea tuturor discrepanțelor/ neconformităților până la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel încât la data de 15 octombrie 2024 să poată face plățile în avans așteptate de toți fermierii, fără a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene. În Anexă vă prezentăm informații suplimentare cu privire la controlul prin monitorizare desfășurat de APIA în această perioadă”, s-a arătat în comunicatul emis de APIA.

    Precizări APIA importante pentru fermieri (foto: monitorulbt.ro)

    Anexă APIA: Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile

    Art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

    Citește și: Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

    Prin urmare monitorizarea este o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, în decursul unei perioade de timp care să permită, atunci când este necesar, activități de urmărire adecvate pentru a se ajunge la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

    Procesarea automatizată a seriilor cronologice de date de-a lungul perioadei de vegetație face posibilă identificarea culturilor și monitorizarea anumitor practici agricole desfășurate pe parcelele declarate de fermieri în cererile de sprijin. Astfel, controalele prin monitorizare combină datele obținute la fiecare cinci zile de la sateliții Sentinel cu informațiile prezentate de fermieri în cererile de sprijin, iar prin intermediul învățării automate se obțin informații privind tipurile de culturi și activitatea agricolă de pe toate parcelele declarate pentru fiecare schemă de ajutor şi pe baza cărora se vor evalua parcelele agricole utilizând un sistem de semaforizare.

    În fapt, sistemul de monitorizare a suprafeţelor certifică condițiile de eligibilitate ale suprafețelor monitorizate utilizând date satelitare obţinute cu ajutorul sateliţilor Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puţin echivalentă.

    Rezultatele controlului prin monitorizare sunt evaluate de către prestatorul serviciilor într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea/neconformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri (verde: acceptat, roșu: respins).

    Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și fac obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate.

    Fluxul de lucru al controlului prin monitorizare presupune efectuarea mai multor interpretări (iterații) urmate de acțiuni follow-up de clarificare cu fermierul a codurilor de neconformitate respectiv parcele codificate cu semaforizare roșie. Astfel, în perioada 13–30 august 2024 are loc acțiunea follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate ca urmare a controlului prin monitorizare aferent primei interpretări.

    Citește și: Data de la care pot fi vândute animalele care primesc subvenții APIA

    Ca urmare a solicitărilor de clarificare primite, fermierii se prezintă la acțiunea de follow-up, în locația și la termenul stabilit, unde li se vor aduce la cunoștință neconformitățile constatate în cadrul controlului prin monitorizare. Fermierii, prin clarificările aduse, au posibilitatea să efectueze modificări ale culturilor și/sau a suprafețelor declarate, adăugarea unei subculturi la parcela existentă sau modificări de amplasament ale parcelelor agricole.

    În cadrul întâlnirilor cu fermierii în acțiunea de follow-up, pentru a prezenta în mod obiectiv rezultatele controlului prin monitorizare, funcţionarii APIA utilizează aplicația geospațială IPA-online, astfel încât să fie vizibile imaginile satelitare Sentinel captate în perioada aprilie-mai 2024 dar și rezultatele controlului.

    În conformitate cu prevederile art.11 din Regulamentul (UE) nr.1173/2022, în stabilirea conformității și eligibilității parcelelor agricole, pot fi utilizate și alte date cu o valoare cel puţin echivalentă ca dovezi verificabile respectiv fotografii  cu identificare geografică (fotografii digitale cu informații spațiale, temporale și/sau textuale suplimentare) cât și Procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pedologică (procese-verbale de calamitate a culturilor agricole).


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux!

    Ultimele știri

    Plăți APIA 2024. Termen limită pentru fermieri pentru a-și salva subvențiile: 20 septembrie Averse torențiale și grindină – județe sub alertă de ploi până vineri Bărbat acuzat de furt de porumb de pe un teren pe care îl deține