• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Franța va avea o producție catastrofală de grâu. Care va fi impactul pe piața mondială

    Roxana Dobre -

    Fermierii francezi vor recolta în acest an mai puțin grâu, recolta fiind cea mai mică de după 1983, conform analiștilor. Recolta mică însă nu va afecta piața mondială a grâului ci doar exporturile pe care țara le va face.

    Franța va avea o recoltă ”catastrofală” de grâu în acest an, culturile fiind afectate de ploile excesive, dar producțiile mici nu ar urma să afecteze piaţa mondială a grâului care va ”rămâne echilibrată”, a anunţat astăzi, joi – 29 august cabinetul de consultanţă Argus Media France.

    Citiți și: Florin Barbu: Producția de grâu din acest an, mai mare cu 1,7 milioane de tone decât în 2023

    Producție mică la grâu, în Franța (foto: euractiv.com)

    Franța ar urma să recolteze 25,17 milioane tone de grâu

    Cel mai mare producător şi exportator european de cereale, Franţa ar urma să recolteze în 2024 o cantitate de grâu estimată de Argus Media la 25,17 milioane tone. Ar fi vorba de ”cea mai mică recoltă de după 1983”, an în care ţara a produs o cantitate de 24,4 milioane de tone de grâu, a declarat Maxence Devillers, analist la Argus Media, la o conferinţă de presă organizată la Paris, conform Agerpres.

    Impactul acestei recolte va fi unul semnificativ pentru producătorii de cereale, care „vor suferi atât de pe urma căderii istorice a producţiei cât şi de pe urma preţurilor mici”, provocate de faptul că pe piaţa mondial există o abundenţă de cereale, care pune presiune asupra cotaţiilor, a explicat Maxence Devillers.

    Citiți și: Fermierii care recoltează – opriți și controlați în trafic. Val de dosare penale deschise de polițiști

    Recolta slabă de grâu va avea repercusiuni asupra exporturilor

    Potrivit celor mai recente estimări ale Argus Media France, exporturile de grâu ale Franţei spre ţările terţe din afara Uniunii Europene vor scădea cu 60%, până la 4,1 milioane de tone, cel mai scăzut nivel de după sezonul 2001-2002. ”Pierderea cifrei de afaceri la export pentru Franţa este evaluată la 1,4 miliarde euro”, a estimat Maxence Devillers.

    Cu toate acestea, analiştii apreciază că, la nivel mondial, piaţa grâului va rămâne echilibrată, în condiţiile în care există ”disponibilităţi exportabile în rândul primilor opt exportatori de grâu”.  Argus Media constată o diminuare a cantităţilor de grâu disponibile a fi exportate în UE, evaluată la 11 milioane de tone, ca urmare a recoltelor slabe din Franţa şi Germania, contrabalansate parţial de recoltele excelente din România şi Bulgaria. După doi ani record, producţia de grâu a Rusiei ar urma să scadă comparativ cu cea de anul trecut, dar la un nivel de 82,6 milioane de tone va fi ”a treia cea mai bună recoltă de grâu din istoria Rusiei”, cel mai mare exportator mondial.

    Ucraina ar urma să producă şi ea 21,74 milioane de tone de grâu, un nivel aproape constant după invazia rusească, dar volumele disponibile să fie exportate vor fi mai mici, în condiţiile în care Ucraina şi-a redus în mare parte stocurile. ”În schimb, toţi ceilalţi mari exportatori de grâu, respectiv SUA, Canada, Kazahstan, Australia şi Argentina, vor beneficia de recolte bune şi foarte bune”, care vor compensa pentru scăderea disponibilităţilor exportabile pe continentul european, subliniază analistul.


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu: ”Ordonanța despăgubirilor este scrisă deja”. Când se aprobă cei 200 euro/ha Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China

    Ultimele știri

    Banii în conturi pentru acești fermieri. Anunțul agenției de plăți Grâul, porumbul și rapița pe bursă – prețuri pe tonă, la zi Ateliere de gătit pentru întreaga familie – un proiect Agricola în parteneriat cu Chef Cezar Munteanu