Polonia – campioană europeană la cultura de triticale. Află cum stă România!
agrointeligenta.ro -Cultură nou intrată în ogoarele europene, triticalele încep să prindă avânt și în România. Pe plan european, se pare că Polonia este prima țară care a văzut oportunitatea acestei culturi, astfel că fermierii polonezi dețin astăzi cele mai întinse suprafeățe cultivate cu triticale.
În timp ce plonezii recoltează anula peste 4,2 milioane de tone de triticale, România a produs în 2013 (cele mai recente date colectate de Eurostat) o cantitate totală de 266.000 de tone de triticale. Țara noastră stă însă bine în raport cu alte țări precum Bulgaria- 39.000 de tone, Croația 41.000 de tone, Slovacia – 38.000 de tone sau Marea Britanie – 45.000 de tone. Alte țări: Irlanda, Italia, Cipru, Malta și Finlanda nu au raportat în 2013 nici o producție de triticale.
Cultivarea triticalelor este ideală pentru fermele mixte, aceste cereale oferind o serie de beneficii în alimentația animalelor: de la digerabilitate rapidă până la un conținut scăzut de amidon. ”Eu le recomand crescătorilor de animale să utilizeze în alimentația lor triticalele în detrimentul grâului. Este un soi de cereală conceput de americani special pentru fermieri. Este un hibrid între grâu și secară, dar seamănă mai mult cu grâul. Totuși, triticalele au o rezistență la boli net superioară față de grâu, nu prezintă boli foliare, aminoacizii din bob sunt mult mai calitativi. În SUA, triticalele sunt folosite pe scară largă și în furajarea curcanilor”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, unul dintre primii fermieri care a cultivat triticalela noi în țară. Producțiile pe care acesta le obține sunt de circa 9 tone/ha, iar prețul tricalelor a fost anul trecut de 0,53 lei/kilogram.
La nivel european, în 2013 s-au recoltat 11,5 milioane de tone de triticale, cu 13,4% mai mult decât în 2012. Polonia concentrează o treime din producția europeană de triticale.