• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Obținerea fagurilor de miere direct în borcan

  agrointeligenta.ro -

  Un articol publicat de revista Agrointeligența a trezit instant interesul apicultorilor care ne citesc. Am decis, astfel, să căutăm mai multe informații despre obținerea fagurilor de miere direct în borcan și am avut norocul să găsim o prezentare foarte explicită pe forumul Casa Apicultorilor.

  Pentru început, se excută suporții pentru borcane, cu dimensiuni de 215×100 mm și două orificii cu diametru de 82 mm (cât are gura borcanului).

  suport pentru borcane stupPe stup, pe un nivel sunt amplasate 5 astfel de suporți, pe care se fixează apoi borcana de 800 de grame (dimensiunea lor standard – diamnetre de 82 mm la gură, 95 mm la fund și înalte de 135 mm).

  Dispozitivul obținut poate fi montat pe un stup de 430 x 500 mm, iar în fiecare borcan se introduc foițe de ceară ștanțată, pe care vor fi clădiți fagurii. După ce se lipește prima foaie de ceară, se răsucește borcanul cu 180 de grade și se repetă operațiunea, având grijă să ramana un spațiu de 40 mm între bucătile de ceară. După această operațiune se asează borcanele și se pune capacul stupului.

  fig 3”Pentru a fixa în borcane foile de ceară, trebuie să fie o temperatură minimă de 29°C, în timp ce pachetul de ceară pură este bine să nu depăşească 29 °C. Se taie bucăți de ceară ștanțată de 39×130 mm și se fixează pe fundul borcanului la o distanță de 40 mm între ele. Fixarea pe fundul borcanului se face prin presarea foii de ceară cu un levier apicol”, explică stuparul care a realizat schema.

  fig 2A doua zi se poate observa ca albinele încep deja să construiască faguri pe foițele de ceară.

  Toate aceste operațiuni trebuie făcute cu 15 zile înainte de sfârșitul recoltei, pentru a se evita roirea. Dacă operațiunea se face înainte de cele 15 zile, trebuie avută grijă sa se asigure reginei destul spațiu pentru depunerea de ouă și astfel se va evita roirea.

  Borcanele pline vor fi înlocuite cu altele goale, iar după aproximativ o oră albinele vor repera deja „paguba ” și vor reîncepe să clădească faguri. Înlocuirea borcanelor trebuie facută când vremea este caldă, cu temperaturi ridicate, pentru a se evita condensarea umezelii în interiorul borcanelor.

  Citiți și: Modalitate inedită de obținere a mierii: „Creșterea” fagurilor cu miere direct în borcan

  ”În momentul inlocuirii borcanelor, in acestea sunt albine, iar pentru a le îndeparta sunt diferite metode. O prima metoda ar fi plasarea unei rame cu puiet în apropierea borcanelor, albinele mutându-se imediat pe aceasta. O alta metodă este să folosiți un stup gol, în care să puneți borcanele, iar la intrare să puneți o plasă de țânțari, cu posibilitatea ca albinele să iasă pe lateralele plasei. După aproximativ o oră albinele încep să părăsească borcanele pentru a reveni la stupul lor. După ce au ieșit albinele, puteți pune capace borcanelor pline”, declară apicultorul.

  borcane pe stupBorcanele care nu au fost umplute vor fi scoase din stup și păstrate pentru recolta de anul următor. Acestea nu se vor lăsa în stup deoarece, pe timpul iernii, când nu există cules, albinele vor consuma mierea depozitată în ele. ”Vă recomandăm să scrieți pe borcan să se consume la o temperatură de peste 25de grade Celsius, deoarece la temperaturi mai scăzute, ceara din faguri va forma o „minge” cu un gust rău, care nu va fi apreciat de consumatori”, mai spune apicultorul.

  fig 6Notă: Ne cerem scuze pentru că nu am găsit numele apicultorului care a făcut publice aceste sfaturi utile pe Casa Apicultorului. Vom reveni cu completarea sursei, în momentul în care vom afla numele stuparului.   


  Te-ar mai putea interesa

  Canicula se extinde! Lista cu județele unde vor fi temperaturi foarte ridicate astăzi și mâine Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate