• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sistemul antigrindină a fost oprit – pierderile economice pot fi de sute de milioane de euro în agricultură

    Angelica Lefter -

    Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor nu mai funcționează din cauza lipsei alocării fondurilor necesare activității. Astfel, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.

    Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

    Citiți și: Primul județ unde se suspendă tragerile cu rachete antigrindină, la cererea fermierilor

    Unitățile de combatere a căderilor de grindină au intrat în regim de conservare (foto: fanatik.ro)

    În conformitate cu decizia menționată, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază.

    ”Ne simțim dezorientați de această decizie. Considerăm ca ar fi trebuit să existe o serie de consultări cu fermierii înainte de a se lua o astfel de hotărâre. Ne pare rău că Ministerul Agriculturii a decis să întrerupă înainte de încheierea sezonului agricol un program care a funcționat și ne-a ajutat constant timp de 15 ani. Ne confruntăm deja cu efectele secetei și ale contextului economic dificil, iar acum suntem și mai vulnerabili. Sperăm ca Ministerul Agriculturii să își schimbe decizia și activitatea să reînceapă cât mai curând”, a declarat Robert-Ionuț Băicoianu, Director Executiv – Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV).

    Citiți și: Florin Barbu: Fără aprobarea ministrului Agriculturii nu se vor mai trage rachete antigrindină

    Toate țările vecine cu România au sisteme de protecție antigrindină

    La rândul său, Ionuț Lazăr, directorul de program la Unitatea Antigrindină din Vrancea, a arătat că IAA și-a arătat îngrijorarea față de fermierii care dețin plantații de viță-de-vie.

    ”IAA își exprimă o profundă îngrijorare față de fermierii români, în special cei care dețin plantații viticole și livezi, care riscă pierderi semnificative în cazul producerii unor fenomene extreme înainte de recoltare. În absența intervențiilor, formațiunile noroase purtătoare de grindină de dimensiuni mari vor cauza daune severe culturilor agricole, care ar fi putut fi prevenite. Toate țările vecine cu România au sisteme de protecție antigrindină care funcționează până la finalul sezonului”, susține Ionuț Lazăr, Director de program, Unitatea Antigrindină din Vrancea.

    Intervențiile active în atmosferă, atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru stimularea precipitațiilor, sunt practici recunoscute și aplicate cu succes în diverse țări, precum Germania, Franța, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite. Aceste națiuni dispun de sisteme integrate și performante de peste cinci decenii.

    ”IAA colaborează activ cu aceste țări, adoptând și adaptând cele mai bune practici pentru dezvoltarea unui sistem național complex, orientat spre combaterea efectelor schimbărilor climatice și protejarea agriculturii românești. IAA va continua cercetările în colaborare cu țările menționate mai sus, pentru ca România să beneficieze de cele mai avansate tehnologii disponibile în acest domeniu”, a completat Dr. Fiz. Daniel Florea, Director de program, Centrul Zonal Iași.


    Te-ar mai putea interesa

    Data de la care pot fi vândute animalele care primesc subvenții APIA Monocultura, permisă pe terenurile care primesc subvenții APIA. Schimbări GAEC 7 și GAEC 8 Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă

    Ultimele știri

    Fermierii francezi vor recolta cea mai proastă producție de grâu din ultimii 40 de ani Un fermier a fost luat de viitură cu tot cu tractor în mijlocul inundațiilor din Italia Directivă de la șefia UE: Subvențiile trebuie direcționate către fermierii mici!