• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine

    Roxana Dobre -

    O adevărată ”telenovelă” presărată cu acuzații, înregistrări și amenințări se desfășoară pe grupurile de crescători de oi într-o plină criză pe care sectorul o traversează din cauza pestei rumegătoarelor mici (PRM). Protagoniștii scandalului sunt doi crescători cunoscuți de oi, șefi ai unei asociații cunoscute, și un exportator de origine arabă.

    Pesta Rumegătoarelor Mici nu a adus probleme doar rândul oilor, ci și între ciobani. De la confirmarea focarelor din mai multe județe, pe grupurile de crescători au pornit adevărate războaie între oieri, cei care erau cunoscuți ca fiind cei mai uniți fermieri din agricultura românească. Cel mai recent scandal a fost pornit după ce în mediul online, exportatorul Ciprian Palmeș a postat mai multe acuzații privind plăți de sute de milioane de lei, în conturile personale ale președintelui Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), Gheorghe Dănulețiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanu și vicepreședintele APC, Ionică Sterp cunoscut în mediul online ca Ciobanu Ionică.

    Citiți și: O nouă boală amenință oile din România. Ciobanu Ionică: ”Aia nu se despăgubește, aici e baiul”

    Conducerea APC pe vremea când în asociație era ”liniște”

    ”Telenovela” banilor dați unei asociații de ciobani, fără factură. Varianta lui Ciprian Palmeș, exportator

    Exportatorul de animale, Ciprian Palmeș, a publicat pe Grupul Ciobanilor Adevărați mai multe acuzații lansate către liderii Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC) care ar fi încasat fără factură mai multe milioane de lei în ultimii doi ani.

    ”Despre APC Asociația Profesională a Ciobanilor condusă de Ghită Ciobanul și Ionică Ciobanul. Acum un an și jumătate, liderii ei, vroiau să o radieze pentru că asociația risca să devină inactivă! Nu mai depuseseră niciun bilanț de vreo 3 ani și jumătate, de pe vremea d-lui Dan Petrescu. I-am rugat să mă lase să o aduc la zi, lună cu lună, semestru cu semestru, an cu an. Asta am și făcut și le-am predat-o ”la cheie” înapoi. În ultimii 2 ani am donat peste 20.000 euro acestei cauze, fie prin transfer direct către liderii ei, câte 250 milioane (lei) la fiecare, plus alți 350 milioane (lei) cu titlul de cheltuieli pentru servicii de restaurant, cazare, drumuri etc. Contabilitate 50 de milioane. Bani cash 100 milioane în mână către liderii APC. Total un miliard! Am fost onorat să fiu alături de ei! Am crezut în acest proiect și am pus în primul rând suflet! România are nevoie de asemenea structuri însă de o anvergură mult mai mare, ca să poată supraviețui în viitor! Nu am încasat nicio factură din oieritul românesc în ultimii 15 ani! Am o singură fiica poate cu lunile numărate! Când ea nu va mai fi, pentru mine totul se va sfârși! Oameni ca dvs, trebuie să construiască în primul rând cu suflet, o nouă temelie în aceasta țară!”, a fost mesajul transmis de Ciprian Palmeș.

    Citiți și: Cel mai mare abator din Spania va exporta ovine din România în Algeria

    Dan Petrescu, fondator și fost președinte al APC: Eu cred că ceea ce susține Ciprian Palmeș este adevărat

    Fondatorul APC, Dan Petrescu, este de părere că cele susținute de exportatorul Ciprian Palmeș sunt adevărate și spune că în perioada următoare va ieși la rândul său cu o serie de dezvăluiri legate de ”mânăriile” care se fac în oierit.

    ”Eu m-am retras din APC, am rămas într-adevăr membru, dar nu am funcție de conducere, nu mai știu nimic, nu am mai fost la curent cu ce se întâmplă în asociație. Eu cred că ceea ce susține domnul Palmeș este adevărat pentru că știu că am lăsat asociația cu datorii, inclusiv mie îmi datora în acte 6.000 de lei pe vremea aceea – eu pusesem bani de la mine, din contul personal, pentru ultima ședință care s-a ținut la Sibiu. O parte din bani i-am recuperat, alții nu, dar nu acest lucru este important. Eu cred că domnul Palmeș a băgat bani acolo și știu acest lucru și din alte discuții de la alți colegi de ai mei. Este urât ce se întâmplă. Iar dacă faci parte dintr-un grup, nu îți faci interesele pe sub masă, ați văzut pozele cu Dumitru Andreșoi de la un restaurant”. Ciobanii nu au fost niciodată atât de dezbinați și ce au vrut cei de la conducere, au reușit. Adică au creat niște asociații, le-au dat momeală celor care le conduc, cu SCZ-ul atunci, cu berbecii și toate măgăriile care s-au făcut. Eu aș vrea să știți un singur lucru de la Dan Petrescu: la toate asociațiile din oierit nimeni nu a verificat cum s-au cheltuit banii. Și vă mai spun un lucru pe care îl dau din casă: câți miei din România au fost fiscalizați să plece la export? Unde sunt banii, cine i-a luat? Eu am vrut să tac până acum”, a spus Dan Petrescu astăzi, joi – 5 septembrie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ciobanu Ionică discutând cu Dumitru Andreșoi la un restaurant din București (foto: Facebook.com/Geta Stan)

    Ionică Sterp, vicepreședinte APC: ”Au fost așa aproximativ să zic vreo 5.000-6.000 de euro pentru noi”

    La rândul său, Ionică Sterp spune că este șocat de acuzațiile pe care Ciprian Palmeș le-a lansat în mediul online și concluzionează cu regret că atât el, cât și Ghiță Ciobanu, au picat într-o capcană bine pusă la punct de exportatorul de animale.  Mai mult, Ionică Sterp anunță că în prezent strânge toate dovezile audio și mesaje între el și Ciprian Palmeș și le va prezenta duminică de la orele 14.00 într-o intervenție LIVE pe care o va face pe pagina sa de socializare.

    ”Eu acum scot toate dovezile pe care le avem, de la audio la mesaje pentru a vedea modul șiret în care am fost păcăliți. Duminică voi face o intervenție și acolo voi explica pe larg. Noi nu am făcut jocul lui (Ciprian Palmeș – n.r.) deloc ca să cadă guverne, ca să iasă lumea în stradă și aici s-a supărat foarte mult pe noi. Iar partea financiară pe care vreau să o fac publică vreau să o fac cu dovezi, mesaje pentru că eu am păstrat tot. Da, într-adevăr ne-a ajutat cu câte 10.000 de lei pe noi personal când au intrat lupii la oi și a vrut să ne ajute că ne-au omorât 52 de mieluțe. Dar în rest totul s-a derulat sub forma că el se supăra pe noi dacă ne invita la masă, restaurant etc. Spunea: dacă nu veniți la mine la masă mă supăr pe voi! Ne spunea: eu vă plătesc mâncare, cazare; comanda pălării, curele pentru arabi, cu inscripție. Aceste lucruri le am stocate, și oamenii vor afla adevărul.

    Pot să spun că am fost duși de nas iar APC-ul este de șapte ani de zile, el a apărut de doi ani, deci nu poate spune că el a ridicat APC-ul. Am fost cu 30 de ciobani să facem o cooperativă la el (Ciprian Palmeș – n.r), și le-a făcut cadouri destul de mari acolo. Nu l-am pus noi să facă aceste lucruri. Mereu ne amenința că dacă nu mergem la el la restaurantul Horoscop se supără pe noi. Mereu spunea: să nu vă aflu în București și să nu treceți pe aici, că mă supăr pe voi. Dar de fapt în spatele acestor bune intenții vroia să afle cine este în spatele nostru, dar noi nu aveam pe nimeni, ci dor fermierii simpli.

    Asociația noastră este activă, are plătite dările la zi, nu datorăm nimic. Nu am luat cotizație la nimeni. Și acum am plătit 1.200 de lei la contabilă să o aducă pe zero, adică nu avem nici încasări, nici datorii. Sincer stau singur și mă gândesc ce a urmărit acest om și de cine a fost pus. Pentru că în permanență băga gâlceavă între Andreșoi și alți crescători, am și eu mesajele lui vocale cu aceste lucruri. Am și comenzile lui când îmi spunea: adu-mi nouă miei, 14 cutii de brânză etc. Cred că am 200 de mesaje și ghinionul lui este că le am stocate în telefonul de la asociație de la prima conversație și până la ultima. Noi ajutorul financiar nu îl contestăm, dar mereu insista că este pentru sufletul lui și chiar cu Ghiță nu înțelegeam ce este cu omul acesta, de unde atâta amabilitate. Au fost așa aproximativ, să zic, vreo 5.000-6.000 de euro pentru noi.

    Aș vrea să lămuresc și capcana pe care ne-a pregătit-o cu poza în care apăream cu Dumitru Andreșoi. M-a sunat marțea trecută să îmi spună că deschide restaurantul pentru mine și vine și Dumitru Andreșoi să facem planuri pentru Guvern (întâlnirea de la Palatul Victoria a avut loc luni, 2 septembrie n.r.). În fine, zice: am deschis restaurantul și veniți să vorbim cu Iancu Polifornie și cu Dumitru Andreșoi despre ce urmează să se discute la Guvern. Între timp, Palmeș cred că a pus pe cineva să ne filmeze și a publicat în mediul online poza, tăind din poză pe el și pe Iancu Polifonie și păstrându-mă pe mine să pară că vorbesc doar cu Andreșoi. Vă dați seama că într-un restaurant închis la acea oră clienților nu avea cine să ne filmeze pe noi la masă.

    Dacă a văzut că nu i-a ieșit jocul să scoatem lumea în stradă așa cum ne-a cerut, s-a dus și l-a luat pe Dan Petrescu, care s-a băgat în politică. Noi am spus că suntem de acord cu proteste, dar după ce epuizăm calea dialogului, de la ministru, la președintele ANSVSA și premier. Și atunci s-a supărat rău de tot că nu am fost de acord să scoatem lumea să stradă, să cadă Guvernul, și ministrul, și președintele ANSVSA, cum a scris chiar el însuși la el (Palmeș – n.r.) pe pagină.

    În vremurile acestea tulburi nu cred că este important cine ne-a sponsorizat ci este vital să mergem mai departe și să rezolvăm problemele. Noi nu am cerut niciodată nimic. Așa era stilul lui, dacă nu îl ascultai, se mânia pe tine de groază. Și noi am plătit mașină de la Sibiu să plece de la Sibiu de Crăciun cu de toate, dar acest lucru nu este un reproș și așa am simțit noi. Nu ne-am gândit să se ajungă aici, să ajungem să fim pozați pe ascuns sau să se facă tot felul de scenarii că m-am vândut lui Dumitru Andreșoi”, a fost poziția crescătorului de ovine Ionică Sterp, transmisă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fenomen nou la fructele și legumele românești din cauza valului de caniculă Florin Barbu: ”Ordonanța despăgubirilor este scrisă deja”. Când se aprobă cei 200 euro/ha Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an

    Ultimele știri

    Programul Tomata – Ciclul 2 cu 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar! Condiții, termene, plăți Arabii reiau achizițiile de ovine din România. Prețuri la zi per kilogramul în viu Ghiță Ciobanul, vizitat în fermă de George Simion (AUR): Nu intru în politică, nu candidez pe listele niciunui partid!