• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă boală amenință oile din România. Ciobanu Ionică: ”Aia nu se despăgubește, aici e baiul”

    Angelica Lefter -

    Tensiunile în sectorul oieritului sunt la cote maxime. Crescătorii de ovine își arată nemulțumirile și ies din ce în ce mai mulți oieri cunoscuți care își fac public mesajul adresat către autoritățile statului.

    Astăzi, luni – 26 august, peste 70 de oieri conduși de Dan Petrescu, au protestat în fața Parlamentului și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, însă fără a putea sta de vorbă cu vreun oficial. Alți  reprezentanți ai oierilor au ieșit online cu un mesaj adresat celor din breaslă și autorităților. Cu toate acestea au rămas la un discurs moderat cu privire la proteste.

    Citiți și: Oierii veniți la București au fost ignorați de autorități: ”Nu ne-a contactat nicio instituție”

    Ciobanu Ionică: Avem promis în scris de la premierul Marcel Ciolacu că o să discutăm problemele din oierit

    Ionică Sterp din județul Bihor, crescător de animale cunoscut și ca Ionică Ciobanu, a transmis, într-un mesaj video, că a vorbit cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și chiar are aprobată o întâlnire la Guvern a reprezentanților din oierit, marți sau miercuri – 27 sau 28 august.

    ”Sunt de acord cu voi, cu strada, dar atunci trebuie să ieșim în stradă, după ce epuizăm toate aceste căi, pe această linie mă refer, pe linia de pestă a micilor rumegătoare. Deci, după ce epuizăm fiecare instituție, ANSVSA – am fost, și-a bătut joc de noi, Ministerul Agriculturii – am găsit înțelegere. Mergem la premier, dacă la el nu găsim înțelegere, sunt de acord să stăm două săptămâni în fața Guvernului și sunt de acord să facem orice e posibil pentru a salva sectorul”, a transmis Ionică Ciobanu.

    Ciobanu Ionică avertizează asupra apariției pasteurelozei ovine (foto: Facebook/Ciobanu Ionică)

    Citiți și: Un cunoscut crescător de ovine cere vaccinarea animalelor pentru a le proteja de pestă

    Oierul crede că trebuie epuizate toate căile legale pentru a putea într-adevăr merge în Capitală și protesta. El consideră că abia după ce autoritățile vor fi informate corespunzător și vor demonstra că refuză să ia atitudine, atunci oierii pot începe protestele.

    ”Problema este gravă, avem două luni de zile de când autoritățile își bat joc de noi pe față, asta e problema gravă. (…) M-ați criticat foarte mult, dar nu s-a putut mai repede pentru că nu aveam răspuns de la premier. Eu sunt de părere că trebuie să epuizăm toate căile legale, să nu ajungem acolo și să ni se spună: dar de ce nu m-ați anunțat pe mine? E clar că știu, dar dacă epuizăm orice cale legală, nu mai pot să spună că nu am anunțat și că ei făceau. Fiecare e liber să facă cum crede”, a subliniat crescătorul de ovine.

    Ciobanu Ionică a mai atras atenția că pândește un dușman mai mare decât pesta micilor rumegătoare, numit pasteureloza ovină, o boală care într-adevăr poate distruge acest sector. În opinia sa, trebuie mai multă organizare în ceea ce privește ieșitul oierilor în stradă.

    ”Să îi ferească Dumnezeu să iasă negru pe alb la servicii – și lucră Parchetul, se lucrează zi de zi pe dosare. S-ar putea să avem o surpriză să apară pasteurola (pasteureloza –  n.r.) în loc de pesta micilor rumegătoare. Oameni buni, atenție, avem 75% că o să bubuie treaba asta. Dacă se întâmplă asta, mai mult de jumătate din ANSVSA și directorii din fiecare DSVSA trebuie să plece la pușcărie, dar pe noi nu ne încălzește asta, ci ne doare cel mai mult ciobanul – ce face ciobanul. Aici ne interesează (…) Vine Iordania și spune că a ieșit pasteurola aia, că nici nu pot să îi spun bine, dar înțelegeți ce vreau să spun, ai noștri spun că nu, că noi avem pesta micilor rumegătoare. Aia nu se despăgubește, aici e baiul, până la buget, la bani”, a declarat Ciobanu Ionică de la Bihor.


    Te-ar mai putea interesa

    Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Ultimele știri

    Curățenia de toamnă se vede bine în primăvară! Trinity – soluția ADAMA pentru buruieni! Valeriu Tabără și-a reluat atribuțiile. Primul eveniment la care președintele ASAS a participat după externare Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!