• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ghiță Ciobanul, vizitat în fermă de George Simion (AUR): Nu intru în politică, nu candidez pe listele niciunui partid!

    Angelica Lefter -

    Oierul Ghiţă Ciobanul a spus că se ține departe de politică și încearcă să ajute sectorul cu sfaturi de la ”firul ierbii”, într-un moment de dificultate creat de apariția și răspândirea pestei micilor rumegătoare în România. Cu toate acestea, crescătorul de oi a primit de curând vizita unui politician.

    Cunoscutul oier Ghiţă Ciobanul, pe numele său real Gheorghe Dănuleţiu din Jina, județul Sibiu, a primit vizita liderului AUR, George Simion. Oierul a expus cu patos toate problemele cu care se confruntă sectorul în care activează, dar a specificat că deși nu face politică, ține să stea de vorbă cu politicienii pentru a le arăta exact cum stau lucrurile la nivel de ferme.

    Citește și: Câte oi are Ghiță Ciobanul și de ce nu pleacă vara în concediu

    Ghiță Ciobanul a rămas cu sute de miei nevânduți din cauza pestei micilor rumegătoare (foto: Facebook/George Simion)

    Ghiță Ciobanul: ”Politica se schimbă, dar noi rămânem tot ciobani”

    Contactat de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ghiță Ciobanul a spus că statutul său de președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), îi interzice înscrierea în vreun partid. Mai mult, a spus că nici nu i s-a propus să intre în politică.

    ”Nu intru în politică și nici nu o să candidez pe listele niciunui partid. Nu mi s-a propus niciodată de către nimeni pentru că statutul Asociației (n.r. Asociația Profesională a Ciobanilor) nu ne permite să facem politică, eu fiind și președintele asociației. Politica se schimbă, dar noi rămânem tot ciobani”, a mărturisit oierul sibian pentru publicația noastră.

    Soluția la pesta micilor rumegătoare: sistarea pentru minim 20 de zile a mișcărilor de ovine de la o fermă la alta

    În opinia președintelui APC, politicienii trebuie să lupte să apere ce încă mai există în sectorul creșterii ovinelor din România. ”Noi de câțiva ani de zile facem politica sectorului ovin la nivel național. Din 2014-2015 acest lucru îl fac. Oamenii politici mă contactează pe mine, nu eu pe ei. Noi încercăm să promovăm ceea ce facem. Ce se întâmplă acum este din cauza celor ce administrează sănătatea animalelor, nu din cauza noastră. Boala a început din fermă de carantină, mă refer la pesta micilor rumegătoare. Oprirea exportului va duce la distrugerea sectorului ovin, în România și Europa se consumă destul de puțină carne de oaie. Ar trebui ca politicienii să colaboreze cu fermierii, să încerce să-i ajute pentru că noi prin export aducem bani în țară. Soluția ar fi se localizeze focarele și să nu mai facem mișcări prin exploatații, măcar 20 de zile”, a mai spus Ghiță Ciobanul, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Ghiță Ciobanul, apel către colegii oieri: ”Să nu dăm mieii din câmp sub 18,5 lei/kg, plus ANAF”

    De altfel, Ghiță Ciobanul a explicat și liderului AUR, George Simion, care ar trebui să fie priorităților celor din conducerea țării, pentru ca fermierii să își poată continua activitatea.

    ”Cel ce produce să fie pe primul loc. Dacă nu ținem cont de cei ce produc hrană pentru poporul ăsta, înseamnă că nu ne pasă de noi. Când dispărem noi, ciobanii și ăștia care totuși mai avem un pic de sânge de român și de patriot, va dispărea neamul românesc Mă bucur că un om din Parlamentul României vine să vadă exact realitatea din teren, nu cum se spune la televizor. Eu înainte de Jina, numai de vreo 10 ani de zile sunt aici, pentru că am făcut transhumanță aici, după ce m-am căsătorit ți de vreo 2-3 ani am rămas și fără pășune de la Jina. Cu pășunile este o problemă la nivel național cu care toată lumea se confruntă. Primarii nu înțeleg că banii vin pentru crescătorii de animale, pentru cei ce administrează pășunile, nu pentru proprietari. Multe ferme de familie au dispărut. Numai din cauza subvențiilor au dispărut. Li s-au luat pășunile și oamenii nu au avut ce face. Apa o dă Dumnezeu și noi cu ajutorul lui Dumnezeu mai facem și altceva. Noi am spus că nu facem politică, nu înseamnă că nu stau de vorbă cu dumneavoastră, cu alți oameni politici, pentru că altfel nu pot să audă oamenii ăștia și dacă nu vin la fața locului. Am aici 700 de miei în saivan, îi țin și de trei luni de zile. Le dai mâncare, mănâncă câte o tonă și ceva pe zi. De multe ori nu ai ce le mai da de mâncare, și ce faci? (…) Mieii aceștia au 40 și ceva de kilograme. Piața până acum a fost în viu. Cel mai bun preț ăsta a fost. Și de acum încolo, dacă noi vom rămâne doar pe abator, vor deține monopolul și vom fi obligați să dăm miei cum vor ei. Dar dacă vom putea exporta și animale vii și vor face și abatoare, noi vom avea posibilitatea: oi îi dăm carcasă ori îi dăm la viu, dar să ne lase pe noi să alegem lucrul acesta pentru că e marfa noastră și noi o producem. Producătorul să fie pus pe primul loc, cel mai respectat ar trebui să fie producătorul. Deci, dacă dispărem noi, dispare și neamul românesc. Acum s-a ajuns să cumpărăm laptele și de vacă din magazin, care costă de 4-5 ori prețul cu care îl vinde crescătorul de animale și fără grăsime. Pentru mine, Planul Simion înseamnă să producem hrană pentru toată România. Tocmai de a-aia ar trebui ca toți politicienii din România, în primul rând, să țină cont de cei ce produc hrană și să aprecieze hrana pe care o produc. Noi dacă vrem, putem produce hrană să facem export de hrană și să nu importăm nimic”, a menționat Ghiță Ciobanul, în cadrul întâlnirii sale cui George Simion, președintele AUR.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă