• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi

    Violina Gorcinschi -

    România este, în prezent, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Țara noastră a exportat, în perioada 1 iulie – 1 septembrie, 1,65 milioane de tone de grâu și 824.000 tone de orz. Deși prețurile la cerealele de pe piața europeană și-au revenit în ultima perioadă, nevoia de exporturi este ridicată, în special în contextul concurenței dificile din partea Ucrainei și Rusiei. În general, UE importă prea mult și exportă prea puțin.

    Pe piaţa grâului, concurenţa din regiunea Mării Negre continuă să determine preţurile, spun analiştii. Cu toate acestea, prețurile europene la grâu și-au revenit recent în mod semnificativ și încep noua săptămână cu creșteri ușoare. În acest context, comercianții și exportatorii din Europa așteaptă ca marile țări importatoare să cumpere din nou și să stimuleze cererea. În orice caz, recoltele din Europa sunt extrem de slabe și continuă să susțină prețurile la grâu și porumb. Paritatea euro/dolar, care și-a pierdut avânt după ce a crescut la cel mai ridicat nivel dintr-un an, scapă o oarecare presiune asupra prețurilor cerealelor și este din nou puțin mai slabă în tranzacțiile curente de astăzi, la 1,105 dolari, potrivit Agrarheute.

    Asociația Franceză a Producătorilor de Grâu (AGPB) a prognozat, săptămâna trecută, o scădere bruscă a randamentelor de grâu moale. Producția totală de grâu moale francez a fost estimată la doar 25,98 milioane de tone, cu 26% mai puțin decât anul trecut.

    Totuși, pentru a menține prețurile la grâu în creștere, exporturile ar trebui să continue să crească, spun analiștii francezi.

    Prețurile cerealelor la bursele mondiale (foto: azernews.az)

    România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE

    Potrivit Comisiei Europene, exporturile UE de grâu moale de la 1 iulie până la 1 septembrie au totalizat 4,38 milioane t, o scădere cu 23% față de 5,66 milioane t anul trecut. Cel mai mare exportator este în prezent România, cu 1,65 milioane tone, înaintea Lituaniei cu 554.000 tone, Franței cu 500.300 tone, Bulgariei cu 484.000 tone și Germaniei cu 444.000 tone.

    Exporturile de orz au ajuns la 1,32 milioane de tone, comparativ cu 1,81 milioane de tone anul trecut (scădere de 27%). Cel mai mare exportator este în prezent România, cu 824.000 de tone, înaintea Franței cu 285.000 de tone și a Germaniei cu 132.000 de tone.

    La 3,53 milioane de tone, importurile de porumb sunt cu aproximativ 620.000 de tone mai mari decât în ​​anul precedent. Dintre acestea, 2,23 milioane de tone sau 63% provin din Ucraina. Comisia estimează importurile de grâu la 1,16 milioane de tone, comparativ cu 1,15 milioane de tone anul trecut. Dintre acestea, 697.000 t sau 60% provin din Ucraina.

    Până la 4 septembrie, Ucraina însăși exportase 7,2 milioane de tone de cereale, față de 4,9 milioane de tone în sezonul 2023/24, a informat Ministerul Politicii Agricole. Exporturile de grâu au totalizat 3,8 milioane de tone, iar exporturile de porumb au ajuns la 2,3 milioane de tone.

    Prețurile cerealelor și oleaginoaselor la început de septembrie

    Prețurile grâului pentru contractul din decembrie au scăzut cu 0,25 euro pe tonă, la 218,15 euro pe tonă, în timpul tranzacționării de astăzi după-amiază, luni – 9 septembrie. Prețurile de la data ulterioară, martie 2025, rămân neschimbate, la 226 de euro pe tonă.

    Prețurile porumbului pentru noua recoltă (noiembrie) sunt cu 1,25 euro mai mici, la 200,75 euro pe tonă. Contractul din martie 2025 se tranzacționează la 206 euro pe tonă – cu 1,75 euro mai puțin decât în ​​ziua precedentă.

    Prețurile de rapiță din noiembrie au crescut cu 6,75 euro, la 470,75 euro pe tonă, în cursul acestei după-amiezi. Contractul din februarie 2025 crește cu 5,25 euro, până la 471,25 euro pe tonă.

    În Chicago, prețurile grâului au scăzut cu 1 cent, la 565 de cenți per bushel, în tranzacțiile înainte de comercializare de luni. Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au scăzut cu 3 cenți, la 611 cenți per bushel.

    În Chicago, porumbul se tranzacționează neschimbat, la 406 cenți per bushel, iar soia a crescut cu 5 cenți la 1.010 cenți pe bushel.

    Raport USDA – 12 septembrie

    La porumb, atenția se concentrează asupra potențialului noilor culturi din Statele Unite și bazinul Mării Negre. Pentru porumb și soia, raportul USDA din septembrie, care va fi publicat joi, 12 septembrie, va oferi mai multă claritate.

    Săptămâna trecută, vânzările de porumb din SUA au depășit din nou așteptările pieței și au ajuns la 1,8 milioane de tone, în timp ce vânzările de soia au rămas, de asemenea, foarte dinamice și s-au situat la 1,66 milioane de tone. Cu toate acestea, vânzările de grâu către țări terțe au scăzut din nou în intervalul de consens inferior, la 340.000.

    În plus, comercianții și analiștii monitorizează îndeaproape însămânțarea în curs de desfășurare a cerealelor de iarnă. În Ucraina, din cauza secetei actuale, există riscul ca semănatul de rapiță să scadă în favoarea grâului.

    În orice caz, piața de rapiță de pe Euronext a cunoscut o creștere astăzi, deoarece prețurile țițeiului au crescut ușor din nou. Prețurile rapiței au fost recent influențate de evoluțiile de pe piața canadiană a rapiței, care s-a prăbușit după anunțul Chinei privind o anchetă antidumping asupra exporturilor canadiene.

    Prețurile rapiței din Winnipeg s-ar putea, de asemenea, să se recupereze luni, după ce au scăzut la 570 dolari/t pentru noua recoltă săptămâna trecută.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații