• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciobanii nu mai pot vinde la târguri pastramă de la oi sacrificate în fermă

    Roxana Dobre -

    Reguli noi pentru crescătorii de oi, în contextul apariției în apropiere de România a unei alte boli periculoase pentru animale și evoluției pestei ovinelor. Fermierii sunt nevoiți să respecte mai multe interdicții, dacă vând sub-produse obținute în urma sacrificărilor oilor.

    Veterinarii avertizează fermierii care participă cu produse tradiționale la târguri de toamnă, că nu au voie să vândă pastramă sau alte produse din care de oaie, dacă nu respectă etapele de producție și comercializare (abatorizare-procesare-comercializare). Așadar, ciobanii nu au voie să taie animalele în ferme, ci doar la abator.

    Citiți și: Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament

    Condiții pentru a vinde pastrama de oaie în această perioadă

    Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița a informat printr-un comunicat că fermierii care cresc oi trebuie si fie vigilenți în această perioadă, având în vedere că pe teritoriul țării noastre deja sunt înregistrate focare de pestă a ovinelor și o altă boală periculoasă a fost confirmată în Bulgaria.

    ”Având în vedere că în perioada de toamnă la nivelul orașelor și comunelor se organizează zile ale orașelor și comunelor, precum și târguri anuale și săptămânale, ținând cont de situația epidemiologică din țară și de faptul că în 4 județe – Tulcea, Constanța, Ialomița, Timiș – evoluează Pesta Micilor Rumegătoare, precum și notificarea Comisiei Europene din 6 septembrie privind evoluția Variolei ovine în Bulgaria, în scopul prevenirii intrării în județul Dâmbovița a acestor boli, se interzice comercializarea produselor, subproduselor provenite de la specia ovină și caprină, inclusiv pastramă – obținute cu încălcarea legislației sanitar-veterinare, fără a se putea asigura trasabilitatea în toate etapele de producție și comercializare (abatorizare-procesare-comercializare). Organizatorii au obligația să asigure branșarea la curent electric a vitrinelor în care sunt expuse la comercilizare produsele de origine animală, pentru a putea asigura continuarea lanțului frigorific pentru menținerea temeperaturilor impuse de producător”, a anunțat autoritatea printr-un comunicat.

    Citiți și: Variola – noua amenințare! ANSVSA anunță primele măsuri luate pentru a preveni focarele!

    Mașinile care transportă ilegal oi, blocate de Poliție

    DSVSA Dâmbovița mai arată în comunicatul semnat de directorul exectiv al instituției, dr.Sandu Marius Tolea, că orice mișcare a ovinelor și caprinelor pe teritoriul României este interzisă pe o perioadă de 30 zile iar mașinile depistate că transportă ilegal oi sau capre vor fi blocate de polițiști.

    ”Este interzisă orice mișcare a ovinelor și caprinelor pe teritoriul României pe o perioadă de 30 zile, cu excepția cazurilor menționate mai jos, la solicitarea proprietarilor de animale: din exploataţii către abator, din exploataţii către centrele de colectare, din centrele de colectare către abator sau port și din exploataţia temporară către exploataţia de origine, cu condiţia carantinării la destinaţie, pentru cel puţin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.  În cazul despistării în trafic a unor transporturi ilegale de ovine și caprine, nu se va permite continuarea deplasării și se va notifica imediat DSVSA Dâmbovița”, se mai precizează în comunicat.


    Te-ar mai putea interesa

    Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București! Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării! Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Glosa, soiul de grâu ideal pentru fermierul român AGIL a combătut rapid, în toamnă, buruienile apărute în rapița lui Denis Cordoș, la Șimand Prețul mieilor la zi, sub presiunea focarelor de pesta micilor rumegătoare