• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oier în lacrimi după ce i-au fost ucise toate animalele: ”Mi-ați distrus viața!”

    agrointeligenta.ro -

    ”Nu se poate. Mi-ați distrus viața!”. Sunt cuvintele unui oier căruia întreg efectivul de animale i-a fost sacrificat pentru stoparea unui focar de pesta micilor rumegătoare. Crescătorul de animale nu este singurul în această situație, comunități întregi fiind într-un impas de nedescris din cauza bolii care a apărut, din iulie, și în țara noastră.

    Pesta Micilor Rumegătoare continuă să distrugă ferme, vieți. Boala pare greu de stopat, numărul focarelor rămânând ridicat chiar și în contextul în care ANSVSA a anunțat închiderea multor focare unde s-a confirmat virusul. Mai mult, laboratorul de referință al Uniunii Europene de la Paris a confirmat în urmă genotipării că virusul activ în țară noastră este cel care evoluează în Sudan. Oierii așteaptă explicații de la ANSVSA și Ministerul Agriculturii.

    România mai are 47 de focare active la acest moment

    Cea mai nouă situație de la ANSVSA, cea de ieri, luni – 9 septembrie, arăta că mai sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița. Stingerea acestor focare s-a făcut cu costuri uriașe: sute de mii de animale au fost ucise, cea mai mare parte dintre ele neavând analize care să le confirme boala.

    „Nu se poate. Mi-ați distrus viața. E foarte greu să fie cineva în situația mea, dar asta e, cu Dumnezeu înainte. Ne uităm la saivanele goale și la baloți, ce am muncit toată vara și ce am muncit o viață?”, a spus, plângând, un crescător de oi care a rămas fără animale după ce ANSVSA a decis sacrificarea lor. Fermierul și-a prezentat cazul în fața jurnaliștilor Antena 3, arătând că nu este singurul care trăiește această dramă.

    Crescător: Guvernul să ne dea ceva pentru animalele moarte

    Cea mai afectată localitate este Stejaru din județul Tulcea. Este locul unde, chiar din prima fază, erau înregistrate în jur de 60% dintre focare, fiind lichidate în jur de 100.000 de ovine. ”A afectat toată comuna, toată comună. I-a ras pe toți. Am avut 30 de ferme aici în comună și 2 ferme mari, câte 50.000 de capete. Le-au terminat pe toate”, a povestit un localnic.

    „Toate au fost ucise. Nu știu unde s-o iau acuma. Toată muncă mea, de când m am născut și până acuma, toată este în groapă. Statul, Guvernul să ne dea ceva pentru animalele acelea moarte”, a spus un crescător de oi din Stejaru.

    Potrivit primarului comunei Stejaru, Dumitru Enache, situaţia este critică, localitatea fiind în pragul falimentului, principala sursă de venit provenind din creşterea animalelor.

    ”Vă spun cinstit, şi cu documente în faţă, că localitatea Stejaru poate fi declarată în faliment din punct de vedere financiar. Rezervorul care alimenta economia comunei nu mai există. Nu mai avem bază de impozitare. Trebuie să se urgenteze alocarea fondurilor pentru cheltuielile făcute de UAT-uri pentru neutralizarea focarului, care continuă, de către Consiliul Judeţean. Firmele care ne ajută ne bat la uşă deoarece au nevoie de bani. Vorbim despre firmele care au asigurat gazarea. S-au adunat sume mari. De asemenea, vorbim şi despre firmele de transport care ne-au asigurat camioanele, firmele de utilaje grele care au săpat acele gropi”, a declarat primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache.

    Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!