Pepeni de septembrie. Fermierul Eugen Cojocaru: ”Am recoltat în tranșe, încă mai livrăm către supermarketuri”
Angelica Lefter -Fermierii care cultivă pepeni își doresc foarte mult o cultură cât mai îndelungată, astfel că și-au făcut încă de la plantare planul care include recolte de pepeni românești chiar și în luna septembrie. Nu toți cultivatorii de pepeni pot să producă până târziu, dar cei care o fac respectă câteva reguli esențiale.
Eugen Cojocaru este un fermier din comuna Călărași, județul Dolj, care vinde pepeni verzi în luna septembrie. Până acum a cules marfa din câmp și a distribuit-o către magazinele cu care are contracte, iar ploaia l-a făcut să ia o scurtă pauză. La mijlocul lunii, fermierul a încheiat perioada recoltatului cu o ultimă tranșă de pepeni verzi luați de pe câmp.
Fermierul doljean, vecin cu Dăbuleniul, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, pentru a avea pepeni până în septembrie, trebuie să știi cum să tratezi cultura. Totul pornește încă de la însămânțat, dar contează și aplicarea tratamentelor sau soiurile cultivate.
”Eu cultiv cu pepeni, în total, 20 de hectare, pentru sezonul de vară, dar pun în mai multe tranșe. În septembrie se încheie recoltatul pepenilor, noi mai avem o tranșă și am încheiat. Am recoltat azi, dar m-a încurcat ploaia, continui mâine și după aceea, pe vineri, încheiem. Dintr-un lot am recoltat a opta oară. Eu fac eșalonare, îi plantez în trei etape, prima plantare o fac la sfârșitul lui martie, atunci îi protejez cu o folie termică, a doua tranșă undeva prin mai, și alta pe 5 iunie. Folosesc și mai multe feluri de hibrizi, depinde de ce îmi cer marketurile: cu miez galben, fără semințe, cu coaja neagră”, a explicat fermierul Eugen Cojocaru.
Citiți și: Acțiunea ”Pepenele românesc”. Lubenițele din piețe și magazin, supuse probelor de laborator
Lusitana, pepenele verde cu gust care se pretează pentru un sol nisipos și căldură mare
Fermierul doljean a mărturisit că a încercat mai multe soiuri de pepene, să vadă cum rezistă fiecare, într-o zonă a României aproape deșertificată. Bineînțeles, a ținut cont și de cerințele din piață. În opinia sa, un hibrid care merită cultivat și este extrem de apreciat este Lusitana, de la Holland Farming.
”După mine, Lusitana de la Holland Farming este numărul unu. Este un pepene foarte bun. Are producție mai mare, miez crocant, dulceață, are tot ce îi trebuie. La noi în zonă chiar se cultivă Lusitana. Holland Farming este o firmă cu care eu, personal, colaborez foarte bine. Apoi am de la Hektar acel pepene cu miez galben. Am avut și Pata Negra și Kasmira de la Syngenta, acesta ultimul merge să pui un polen lângă. Eu l-am polenizat cu Lusitana de la Holland Farming”, a spus agricultorul din județul Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Aplicarea tratamentelor la cultura de pepene verde trebuie făcută responsabil
Controlul bolilor și dăunătorilor este un alt aspect importat pentru ca pepenii să reziste până în toamnă. Deoarece este fermier de o bună bucată de vreme, Eugen Cojocaru știe când și cum trebuie aplicate tratamentele, astfel încât să nu afecteze fructul și nici compoziția acestuia, producătorul fiind supus controalelor impuse de marketurile către care livrează.
”Acum, la noi, vin fel și fel de boli, parcă ar fi transmise. Când văd o mică ploaie din aceea cu soare, imediat merg să îi tratez. Când a intrat o boală în vegetație, imediat afectează și fructul. Tratamentul trebuie să nu afecteze planta. Eu sun imediat consultantul de la Global G.A.P. (o organizație globală care certifică producția și are ca obiectiv o agricultură sigură și durabilă) să îmi spună ce tratament să aplic. Sunt tratamente omologate, care au timp de pauză foarte scurt și sunt și unele pe care nu le aplic, mai ales dacă sunt în perioada de recoltare”, a mărturisit fermierul.
Eugen Cojocaru vinde pepenii verzi la angros cu 1,80 lei/kg, însă din profit plătește și forța de muncă, dar și transportul până la platforma supermarketurilor.