• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentul a votat legea pentru TVA redus la hrana destinată albinelor

    Roxana Dobre -

    Costuri mai mici cu îngrijirea albinelor, pentru apicultori. Un proiect de lege a fost votat în Parlament și vizează direct crescătorii de albine.

    Hrana pentru albine va fi inclusă pe lista excepțiilor de la cota de TVA de 19%, conform unui proiect de lege care a primit astăzi, miercuri – 11 septembrie votul în Parlament. Ca să se aplice, proiectul de lege pentru modificarea art.291 alin.(2) lit.e) pct.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal trebuie promulgat de președintele Klaus Iohannis prin decret și publicat în Monitorul Oficial. Acesta urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2025.

    Citiți și: UE a reintrodus taxe vamale pentru mierea importată din Ucraina

    TVA de 9% pentru hrana pentru albine

    TVA de 9% pentru hrana pentru albine

    Proiectul votat astăzi vine după ce, la 1 ianuarie 2024, TVA-ul a crescut de la 9% la 19% și pentru hrana destinată albinelor. Astfel, odată cu adoptarea proiectului și promulgarea lui, de la 1 ianuarie 2025 se revine la TVA-ul de 9%.

    Conform Codului fiscal, este vorba despre produse cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

    În prezent, pe lista excepțiilor de la TVA-ul de 19% se află următoarele produse cu mult zahăr adăugat: laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică, cozonacul și biscuiţii. Această listă a fost stabilită de la 1 ianuarie 2024 prin Legea 296/2023.

    Citiți și: Producția de miere a scăzut drastic. Apicultorii cer ajutor de 10 euro/familia albine

    Inițiatorii măsurii spun că apicultorii nu pot suporta costurile cu hrana albinelor dacă TVA-ul ar rămâne de 19%

    Inițiatorii măsurii susțin în expunerea de motive că biologic, în vederea susținerii sustenabilității speciei, albinele nu se pot hrăni cu altceva decât cu zahăr sau derivate (zahăr adăugat) în afara sezoanelor de cules activ de nectar.

    ”Asemănător cu alte specii de animale (pui, porc, vită etc.), albinele sunt considerate animale de fermă, hrana (furajul) acestora fiind taxată cu 9%. Contextul schimbărilor climatice, sezoane de secetă prelungită, ploi sau intemperii, impun hrăniri suplimentare pentru albine. Mierea și celelalte produse ale stupului sunt purtătoare de TVA de 9%, la fel ca produsele alimentare precum laptele, brânza, carnea, ouăle, diferența constă în faptul că doar albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, produse al căror TVA crește la 19% prin noua reglementare intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2024, aceasta fiind o anomalie cu impact direct în costul de producție al mierii fermierilor români. România ocupă locul doi în Europa, având un efectiv de familii de albine semnificativ, deținute de peste 32.000 de fermieri/apicultori, care vor fi în imposibilitatea de a achiziționa produsele/alimentele, hrană pe bază de zahăr procesat/adăugat, din cauza TVA-ului crescut. În contextul creat de războiul din Ucraina, importurile de miere efectuate fără taxe au blocat stocuri mari de produse apicole, fermierii fiind expuși unei crize fără precedent, iar această măsură ar pune capăt dezvoltării și poate existenței apiculturii în România”, argumentează inițiatorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Noi plăți pentru fermieri anunțate de ministrul Agriculturii. Banii, în conturi în perioada următoare

    Ultimele știri

    AFIR – anunț despre prețurile utilajelor agricole cumpărate cu fonduri europene Crescător de ovine găsit decedat în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul Fermierul Varga Istvan, concurent la Masterchef! A promis că în etapa următoare va aduce brânză din propria fermă