Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!
Roxana Dobre -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a finalizat autorizarea la plată pentru un număr total de 23.603 de beneficiari care au primit 31,56 milioane lei. Este vorba despre sumele alocate rentierilor agricoli.
APIA a anunțat astăzi, joi – 12 septembrie printr-un comunicat că a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 1 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.
Citiți și: Atenție, fermieri! Ultimele 4 zile pentru subvenția APIA de 100 euro/ha
Sume achitate în conturile beneficiarilor de rentă viageră
Conform APIA, suma plătită până la acest moment este de 28,62 milioane lei, având ca sursă de finanţare bugetul național, pentru un număr de 21.062 beneficiari. Diferența de 2,9 milioane lei urmează să fie plătită în perioada imediat următoare.
APIA mai precizează că potrivit prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, plata rentei viagere agricole, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2024, prin mandat poştal sau virament bancar.
În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri, sunt returnate în contul agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data-limită anuală de plată (30 noiembrie a fiecăruia an), inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora având la bază documentele justificative aferente.
Citiți și: Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții
15 octombrie: termen limită până la care moștenitorii pot solicita să încaseze renta
APIA mai precizează că data limită până la care moștenitorii pot solicita să încaseze renta datorată rentierului până la data decesului, este 15 octombrie 2024, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:
– carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
– copie a certificatului de deces;
– copie a actului doveditor privind calitatea de moștenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula „definitivă”);
– copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
– împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
– extras de cont pe numele moștenitorului.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat şi echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.