Interviu în oglindă: Alexandru Jurconi și Florentin Bercu candidează mâine la șefia Federației Naționale Pro Agro
Gabriela Gimbășanu -Organizațiile care formează conducerea Federației Naționale Pro Agro votează mâine cine va conduce organizația din funcția de președinte, la finele unui mandat de un an încheiat de Alexandru Jurconi. Acesta s-a înscris deja pentru a-și continua proiectele ca șef al Federației, contracandidat de Florentin Bercu, actualul director executiv al Pro Agro. Agrointeligența a realizat un interviu în oglindă cu ambii candidați la funcția de președinte al Federației, adresându-le amândurora aceleași cinci întrebări. Răspunsurile transmise redacției noastre în scris vizează în special activitatea de reprezentare a fermierilor, dar și proiectele pe care Alex Jurconi și Florentin Bercu le propun pentru mandatul de președinte al Federației Naționale Pro Agro.
Citiţi şi: Alex Jurconi vs. Florentin Bercu: Cine va conduce Federația Pro Agro după 26 februarie?
Cum apreciați activitatea Federației Naționale ProAgro de până acum?
Alex Jurconi (A.J.): Federația Națională Pro Agro a parcurs, de la înființare, etapele firești în evoluția unei astfel de organizații – afirmare, poziționare, consacrare pe plan intern și european. Se spune că primii trei ani sunt critici în viața unei organizații. Noi ne aflăm acum în etapa de consolidare, etapă care va dura încă doi – trei ani și în care trebuie dovedită forța echipei și capabilitatea leadership-ului. La capătul drumului se află, în viziunea noastră, o organizație de profesioniști, independentă, autofinanțată, cu o vocație europeană, capabilă să reprezinte interesele fermierilor și procesatorilor români la orice nivel.
Florentin Bercu (F.B): Federația Națională Pro Agro a fost și este implicată în foarte multe proiecte în folosul membrilor săi. Obținerea reprezentativității pe agricultură și industria alimentară a necesitat o muncă istovitoare. Am facut progrese în atingerea parțială a obiectivelor noastre și urmează să concretizăm legislația privind sprijinul organizațiilor profesionale care reprezintă interesul sectorului agroalimentar românesc în cadrul dialogului civil la nivel european, îmbunătățirea legislației privind înființarea și funcționarea organizațiilor interprofesionale pe filiera de produs, precum și o serie de probleme specifice pe sectoare.
Cum apreciați activitatea desfășurată de dumneavoastră în cadrul Federației?
A.J: În interesul membrilor mei, în baza mandatului lor explicit formulat. Am insistat asupra comunicării publice și relațiilor guvernamentale ale Federației și membrilor ei, astfel încât azi Pro Agro este un brand al pieței de lobby. Mă simt alături de proiecte cruciale ale agroindustriei românești din ultimii doi ani – neonicotinoidele, bunastarea, TVA-ul, reprezentarea în organizațiile europene, plățile cuplate și multe altele.
F.B: Consider ca mi-am îndeplinit cu succes atribuțiile de coordonarea a secretariatului executiv și implicarea totală în punerea în aplicare a deciziilor luate de organele de conducere ale federației, respectând prevederile statutare.
M-am străduit și dedicat să fac bine tot ceea ce a ținut de mine pentru buna desfășurare a activității și consolidarea organizației, dar constat cu parere de rău că nu a fost suficient pentru a avea rezultatele dorite de membrii noștri și mobilizarea lor ori de cate ori situația a cerut-o. Pentru a putea tinde la succesul organizațiilor similare din UE, precum COPA-COGECA, după modelul căreia ne-am înființat, este nevoie de persoane în funcție de conducere, cu o credibilitate și o mai bună reputație pentru a convinge, a aduce alături și menține organizațiile împreună cu membrii săi, dar mai ales de o implicare reală, eficientă și constantă.
Care sunt cele mai mari/importante probleme cu care se confruntă membrii Federației?
A.J: Atât la nivel de asociații, cât și în consiliul nostru director, cel mai des discutăm despre bani. Din păcate, nu despre cum sa îi sporim, ci despre cum sa ne plătim furnizorii, în cazul membrilor asociațiilor sau cum sa asigurăm finanțarea activității curente, în cazul Federației. Încasarea plăților directe, a celor cuplate și a plăților compensatorii pentru măsurile de bunăstare, nivelul acestora sau al cotizațiilor sunt subiectele aflate permanent pe masa discuțiilor. Când ești permanent preocupat de asigurarea fluxului de numerar, pierzi din vedere dezvoltarea afacerii sau a organizației.
F.B: 1. Reducerea evaziunii fiscale; eliminarea concurenţei neloiale şi stimularea producţiei sigure;
2.Necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei pentru înfiinţarea, recunoaşterea şi funcţionarea OIPELOR;
3.Introducerea măsurii privind Calitatea și Promovarea în PNDR 2014 – 2020 conform Priorității 3A (Art.16 Reg. (CE) 1305/2013 FEADR;
4.Obținerea unei noi derogări la tratamentul semințelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide pentru primavara 2015;
5. Situația ESB și BLUE TONGUE;
6. Scăderea drastică a prețului la carnea de bovine, ovine, porc și pasare și la animalele vii;
7. Închiderea piețelor tradiționale pentru România (din Orientul Mijlociu);
8. Revizuirea Legii pajiştilor;
9. Modificarea Legii Apiculturii 383/2013 și aprobarea prin ordin de ministru a regulamentului privind organizarea stupăritului pastoral în România;
10. Imbunătățirea legislației privind Camerele Agricole;
11. Sprijinirea funcționarii asociațiilor prin implicarea acestora în programele de asistență tehnică a programelor europene (la fel ca și în UE);
12. Preluarea la MADR a ANSVSA și să fie independentă politic – reactivarea Direcției Generale de Siguranță a Alimentelor;
13. Introducerea cu prioritate a tinerilor specialiști în caietul de sarcini al ADS-ului pentru tinerii fermieri specialişti; pentru a-i încuraja, în condiţiile în care redevenţa s-ar păstra la acelaşi nivel, şi s-ar produce aceleaşi venituri.
Cum puteți dvs., în calitate de viitor președinte ales, să îi ajutați pe membrii Federaţiei Pro Agro în rezolvarea problemelor cu care se confruntă?
A.J: Pentru Federație – să duc la bun sfârșit proiectul de finanțare a organizațiilor care activează în grupurile de dialog civil ale CE, a cărui lege se află în dezbatere parlamentară în aceste zile; pentru membrii Fderației – crearea unui fond de microcreditare care să răspundă necesităților lor imediate de finanțare; este un proiect generos și inteligent, adresat strict membrilor Federației Nationale PRO AGRO, asupra caruia vom reveni în comunicările noastre publice viitoare.
F.B: Ca Președinte al PRO AGRO îmi asum o relație de colaborare instituțională corectă, transparentă și de parteneriat cu membri. Un asemenea parteneriat răspunde scopului pentru care a fost înființată această federație și așteptărilor membrilor.
O spun direct: îmi doresc un PRO AGRO puternic. Pentru că un PRO AGRO slab înseamnă o verigă slabă în reprezentarea intereselor membrilor la nivel național și european . Pentru că un PRO AGRO lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze organizațiile profesionale din sectorul agroalimentar, care ar trebui sa fie alaturi de noi. Este important ca și acțiunile tuturor membrilor, deopotrivă, să fie în același sens. Un PRO AGRO ferm în materie de integritate, corect în raport cu instituțiile de profil naționale și europene, responsabil în actul de legiferare, activ în atribuțiile de consultare și transparent în conduită va fi, cu siguranță, privit altfel de producătorii și procesatorii români.”
Care este viziunea dvs. de viitor pentru Federație?
A.J: O organizație a bunului simț și dialogului civilizat, orientată către schimbul de idei, europeană, animată de profesioniști inspirați, cu leadership autentic, capabili de compromis, buni negociatori. Interzisă reptilienilor.
F.B: Misiunea mea, în calitate de Președinte al Federației Naționale PRO AGRO este ca până în 2021, sprijinit de organizațiile afiliate, împreună cu membrii săi, să facem din această federație la nivel național, cea mai puternică voce a producătorilor din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din țară, precum COPA COGECA la nivelul Uniunii Europene. Un exemplu atât din punct de vedere al forței, cât și din punct de vedere al activității, al profesionalismului și dimensiunii aparatului executiv, al complexității sectoarelor pe care le acoperă, al eficienței pe care o are în îmbunătățirea legislației naționale și europene, reprezentând drepturile și interesele persoanelor fizice și juridice, membre ale Federației Naționale PRO AGRO. O organizație de care orice fermier român să fie mândru, care să motiveze și celelalte organizații profesionale să ni se alăture sau să ne urmeze modelul, atât la nivel național, cât și european.
Ce planuri de viitor aveți?
A.J: Să fiu fericit.
F.B: Viitorul se bazează pe tinerii fermieri educaţi într-un sistem asociativ, pe care, de altfel, îi şi reprezint.