• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peste 4.000 de ferme afectate de inundații. Apele au ucis 2.000 de oi și capre, 67 de vaci și și 6.286 de păsări

    Roxana Dobre -

    Primul bilanț al inundațiilor care au afectat judeţele Vaslui şi Galaţi. Conform autorităților, apele au afectat 4.347 de exploatații din localitățile afectate de inundații unde se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine și 77.479 de păsări.

    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat astăzi, marți – 17 septembrie printr-un comunicat care este primul bilanț al inundațiilor care au afectat județele Vaslui și Galați. Conform datelor din Baza Națională de Date – Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploatații din localitățile afectate de inundații se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine și 77.479 de păsări.

    Citiți și: Situație inundații pe județe. Apele au luat patru vieți și au afectat peste 5.000 de gospodării

    Peste 2.200 de animale şi 6.200 de păsări au murit în urma inundaţiilor din judeţele Vaslui şi Galaţi

    Circa 8.500 de animale și păsări, moarte din cauza inundațiilor

    Conform ANSVSA, situația mortalitaților cunoscute până la acestă dată, conform notificărilor din teren este de 67 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 de suine și 6.286 de păsări, în total 8.490 de capete. Suplimentar au fost raportate ca mortalități și 56 de canide, 10 leporide precum și 120 de familii de albine.

    ”În funcție de concluziile comisiilor de inventariere și de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricții sanitar veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul județului. ANSVSA va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operațiunile complexe de ecarisare, neutralizare și dezinfecție. Situația mortalităților este în dinamică și, în funcție de datele colectate de la medicii veterinari împuterniciți, vom reveni cu informații actualizate”, a precizat autoritatea.

    Citiți și: Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!

    Peste 5.000 de gospodării care dețin animale, afectate în județele Vaslui și Galați

    ANSVSA  a mai anunțat că au fost transmise instrucțiuni Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală și specifică, ecarisare și sănătate publică, pentru a preveni și limita efectele inundațiilor asupra sănătății animalelor.

    Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în județele Vaslui și Galați, unde există peste cinci mii de gospodării care dețin animale.

    ”Ca urmare a numeroaselor dispariții și decese înregistrate în rândul animalelor, comisiile de inventariere, constituite prin ordinul Prefectului, la nivelul fiecărei localități afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de liberă practică, reprezentantul teritorial al MADR – responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum și primarul localității, în calitate de reprezentant al Unității locale de sprijin. Menționăm că toate localitățile afectate de inundații sunt acoperite din punct de vedere al acțiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru asistență”, a mai precizat ANSVSA.

    Conform datelor din Baza Națională de Date – Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploatații din localitățile afectate de inundații se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine și 77.479 de păsări.


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Peste 4.000 de ferme afectate de inundații. Apele au ucis 2.000 de oi și capre, 67 de vaci și și 6.286 de păsări Super producții cu Super U, de la Biochem, la porumbul de la Agro Fit Prod Traian, județul Tulcea Christophe Hansen din Luxemburg – noul comisar european pentru Agricultură