• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!

    Roxana Dobre -

    Președintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) răspunde în premieră crescătorilor de animale care sunt neîncrezători cu privire la existența pestei rumegătoarelor mici (PRM). Șeful ANSVSA a explicat ce teste s-au făcut până în prezent și a precizat că toate autoritățile competente lucrează pentru a depista de unde vine, cine a adus-o și cum a intrat virusul în țara noastră.

    Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a declarat astăzi, miercuri – 11 septembrie în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO că pesta ovinelor a fost confirmată prin teste de laborator astfel că nu există niciun dubiu că virusul nu ar exista. O controversă este însă legată de faptul că virusul confirmat pe teritoriul țării noastre nu are aceeași tulpină cu cel din Grecia, țară unde de asemenea boala evoluează în prezent.

    Citiți și: Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Președintele ANSVSA spun că virusul pestei oilor a fos confirmat după numeroase teste de laborator

    Alexandru Bociu, ANSVSA: S-au făcut 5.000 de teste la nivel național pentru PRM

    Șeful ANSVSA a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că pesta ovinelor a fost confirmată prin teste de laborator, făcute atât în țară cât și la Paris.

    ”De la izbucnirea primului focar și până în prezent avem efectuate peste 5.000 de teste la nivel național, iar partea bună este că nu avem suspiciuni de noi focare în alte județe iar din punctul meu de vedere astăzi evoluția este una staționară pentru că reușim de la o zi la alta să închidem focare. Astăzi avem 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). Știți foarte bine că pesta ovinelor nu evoluează numai în România. Am avut în 2018  primul focar în Bulgaria iar în acest moment evoluează și în Grecia. Spun unii: domnule, nu există! Bun, avem în România cea mai puternică rețea de laboratoare sanitar-veterinare de stat din Europa, plus trei institute de referință. Toate aceste probe și contraprobe pot fi puse la dispoziția crescătorilor oricând, dacă sunt interesați. CE a solicitat ca analizele să meargă la laboratorul internațional de la Paris, iar acolo a ieșit o tulpină africană pe stereotipizare. Surpriza este că pe teritoriu Greciei nu evoluează aceeași tulpină. Acum ceea ce vreau să înțeleagă fermierii este că cu toții ne dorim să vedem cum a ajuns această boală în Românie. În momentul de față nu știm cum a ajuns, dar există o anchetă în curs unde sunt implicate toate organele statului. Eu vreau să asigur pe toată lumea că în momentul în care vom avea rezultatele anchetei le vom comunica public. Dar ceea ce vă pot spune sigur este că boala există 100%”, a explicat Alexandru Bociu.

    Șeful ANSVSA a completat că pesta oilor este o boală care se află în lista A împreună cu gripa aviară, pesta porcină, variola. ”Este o boală foarte serioasă, iar literatura de specialitatea spune foarte clar că 70% din efective, mai devreme sau mai târziu mor dacă au acest viruos. Ceea ce scapă trebuie să înțelegem cu toții că sunt animale purtătoare de virus. Iar dacă noi nu acționăm de îndată în eradicarea acestor focare nu facem decât să prelungim o agonie și să nu putem fi eligibili în fața partenerilor pentru export”, a mai punctat șeful ANSVSA.

    Citiți și: Prețul mieilor la zi, sub presiunea focarelor de pesta micilor rumegătoare

    Președinte ANSVSA: Haideți să oprim acest mit că nu există boala! Este extrem de agresivă!

    Alexandru Bociu a mai spus în emisiunea Agrostrategia (pe TVR 1, de luni până joi, de la ora 10:00) că pesta rumegătoarelor mici (PRM) este foarte agresivă și inclusiv Comisia Europeană a susținut că singura modalitate de a eradica cât mai repede această boală de pe teritoriul României este ca în momentul în care este confirmată, să se intervină în focar de urgență prin metodele specifice.

    ”Sigur că au murit animale din cauza bolii, așa am și descoperit că ar putea fi o problemă. În momentul în care au murit oi a fost notificat medicul veterinar, medicul veterinar a mers și a recoltat probe pe care le-a dus către laboratorul județean care mai departe le-a transmis către institutul de referință și apoi s-a confirmat boala. De asemenea, institutul de referință a trimis către laboratorul internațional și s-a confirmat boala. Deci haideți să oprim acest mit că nu există boala și este foarte agresivă doar că are o evoluție aparte, poate să apară mortalitatea în 30-40-50 de zile. Vreau să spun că în urmă cu o lună de zile am avut un audit de la Comisia Europeană iar raportul de audit spune foarte clar că serviciile veterinare și-au făcut treaba în combaterea și eradicarea pestei oilor și singura modalitate de a eradica cât mai repede această boală de pe teritoriul României este ca în momentul în care este confirmată, să se intervină în focar de urgență prin metodele specifice și pe de altă parte interzicerea mișcării animalelor”, a mai punctat președintele ANSVSA.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Alexandru Bociu, ANSVSA (11.09.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații